"Valtava määrä disinformaatiota": Venäjän valtiollinen Russia Today -kanava ja uutistoimisto Sputnik eivät saa enää toimia EU:ssa

7:08imgErikoislähetys Ukrainan sodan tilanteesta: Puhelinhaastattelussa Puolassa asuva suomalaispastori – Jokerien kotiareenan nimi vaihtuu
Julkaistu 02.03.2022 16:20

MTV UUTISET–STT

EU:n uusien pakotteiden myötä myös seitsemän venäläispankkia on suljettu Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden lukumäärä jatkaa kasvamistaan. Keskiviikkona EU:n pakotteista tulivat voimaan venäläismediaan kohdistuva toimintakielto sekä tiettyjen venäläispankkien sulkeminen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

EU on kieltänyt Venäjän valtiollisen Russia Today -kanavan (RT) ja valtiollisen uutistoimiston Sputnikin sekä niiden tytäryhtiöiden toiminnan EU:n alueella.

Pakotteet kattavat kaiken tiedonvälityksen niin kaapeli-, satelliitti- kuin verkkoyhteyksien kautta. Pakotteilla RT:n ja Sputnikin toimiluvat on lakkautettu kaikissa EU-maissa.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan Venäjän hyökkäyksen yhteydessä on nähty valtava määrä propagandaa ja disinformaatiota. Von der Leyen toteaa, ettei EU salli Kremlin tukijoiden levittävän valheita unionin alueella.

–  Sodan aikaan sanoilla on väliä, von der Leyen kommentoi tiedotteessaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Trollit levittävät disinformaatiota, mutta jokainen voi vaikuttaa, miten väärä tieto lopulta leviää:

3:05img

Sberbank ja Gazprombank säästyivät Swift-sululta

Myös EU:n uudet pankkipakotteet ovat tulleet voimaan. Pakotteilla kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle määrätyt venäläispankit ovat VTB, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Rossija, Vneshekonombank (VEB) ja Sovkombank.

Swift-maksujärjestelmä on hyvin keskeinen työkalu pankeille ja rahoituslaitoksille.

Swift-sulku ei koske Sberbankia ja Gazprombankia, jotta EU-maista voidaan maksaa kaasu- ja öljytoimituksia Venäjälle.

EU on jo ennen Swift-sulkua määrännyt muita pakotteita lukuisille venäläispankeille.

Pakotteet laajenevat edelleen

EU on myös langettanut muita Venäjän vastaisia pakotteita, kuten lisännyt pakotelistoilleen venäläisiä oligarkkeja. EU:n ilmatila on suljettu venäläiskoneilta ja esimerkiksi teknologiavientiä on rajoitettu.

Pakotteita laajennetaan myös Valko-Venäjää vastaan, koska maa on antanut Venäjän käyttää alueitaan Ukrainaan hyökkäämiseksi.

EU-maat hyväksyivät keskiviikkona suurlähettiläskokouksessaan uudet pakotteet Valko-Venäjää vastaan. Pakotteet tulevat voimaan sitten, kun ne on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä.

Seuraa Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä:

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota