Pääkaupunkiseudulla kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen niukkuutta jaetaan ensi vuoden alusta nykyistä kireimmillä ehdoilla.
Yksin valtion tukemaa vuokra-asuntoa hakeva saa tienata enintään 3 000 euroa kuussa, kahden aikuisen perhe 5100 euroa. Lasten määrä nostaa tulorajoja.
Nyt pelätään, että mekaaninen tulorajojen tuijottaminen ohittaa perhekohtaiset ja yksilökohtaiset perusteet.
– Se jäykistää asukasvalintatilanteita, koska ihmisten elämäntilanteet eivät ole yhtä mekaanisia kuin tulorajat, toteaa VAV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski.
Hankalassa tilanteessa ovat esimerkiksi elämässään syystä tai toisesta velkaantuneet ja veloistaan irti pyristelevät ihmiset.
– Väliinputoajia ovat ihmiset, joilla on esimerkiksi isoja konkurssivelkoja tai isot elatusmaksut, arvioi Ojankoski.
– Heidän tulonsa eivät enää ehkä riitä näiden muiden menojen jälkeen vapaarahoitteisiin vuokriin ja he jäävät väliinputoajaryhmäksi, jota tämä kurittaa kaikkein eniten.
Tulorajojen palauttamisesta keskustellaan nyt paljon myös vuokralaisten valtakunnallisen edunvalvojan puhelinneuvonnassa.
– Meiltä kysytään, minkä mittaisia pätkätöitä voi ottaa vastaan tai voiko solmia määräaikaisen työsuhteen, jos se vaikuttaa asuntotilanteeseen, kertoo Vuokralaiset VKL ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski.
– Tästä tulee kannustiloukku tilanteessa, jossa on kaksi pienituloista tulonsaajaa, että kannattaako toisen ottaa töitä vastaan, harmittelee puolestaan Ojankoski.
Tulorajat koskevat ensi vuonna vain uusia hakijoita ja asunnonvaihtajia. Mutta muutaman vuoden kuluttua tuloja voidaan tarkastaa määräajoin myös asumisen aikana, kun käyttöön saadaan reaaliaikainen tulorekisteri.
– Silloin varmasti tästä asiasta joudutaan ihan uudestaan perusteellisesti keskustelemaan, että minkälaista seurantaa halutaan ja mitä tämä käytännössä tarkoittaa, sanoo ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka (kesk.).
– Kenelläkään ei varmasti voi olla tarkoitus, että luodaan jotain uusia kannustusloukkuja eli että ihmiset joutuvat miettimään sadan euron tarkkuudella, että voiko olla työssä tai menettää asunnon, pohtii Pokka.
14:01