Valtiovarainministeriö aloittaa budjettineuvottelut – Orpo: Menoja ei voi lisätä

raha
Koko hallituksen budjettineuvottelut käyntiin kuun lopussa.Shutterstock
Julkaistu 08.08.2017 05:14

MTV UUTISET – STT

Valtiovarainministeriön virkamiesjohto kokoontuu tänään ministeriön sisäiseen budjettineuvotteluun, joka jatkuu huomiseen. Ministeriö valmistelee oman ehdotuksensa valtion ensi vuoden talousarvioksi valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) johdolla.

Talousarviota aletaan rukata tilanteessa, jossa ministeriö tutusti toppuuttelee menojen lisäystä. Näin siitäkin huolimatta, että Suomen talouden vireestä on virrannut myönteisiä uutisia pitkin kevättä ja kesää, ja useat talousennustajat ovat vetäneet ylöspäin talouden kasvuarvioita.

Eilen Orpo sanoi STT:n haastattelussa, että talouden piristyminen ei ratkaise valtiontalouden ongelmia. Vaikka työllisyys paranee ja talous kasvaa, menokurista on ministerin mukaan pidettävä kiinni. Julkisen talouden jakovaraa ei hänen mukaansa ole.

– Nyt kun olen seurannut tätä julkista keskustelua, tässä on sellaista suhdannepölyä ilmassa, että tämä nousu nyt ratkaisee meidän ongelmamme, Orpo sanoi STT:lle.

Pölyn takaa paljastuvat Orpon mukaan kuitenkin samat vanhat rakenteelliset ongelmat kuten kestävyysvaje, osaamisvaje ja työllisyysvaje.

– Nyt on nousukausi, nyt ei voi lisätä menoja. Täytyy pitää entistä tiukemmin kiinni menokurista, meidän täytyy hyvänä aikana saada kurottua sitä, mitä ollaan menetetty vuosikymmenen aikana.

Palkansaajat ovat vaatineet hallitusta kompensoimaan kilpailukykysopimuksesta johtuvia maksukorotuksia veronkevennyksillä.

Orpon mukaan työn verotuksen keventäminen on kannatettava tavoite, mutta hän ei suoraan lupaa sen toteutuvan.

– Jos on mahdollista, mielelläni työn verotusta kevennän. Tässä on kuitenkin vastuu koko budjetista ja velkaantumisen taittamisesta.

Koko hallituksen budjettineuvottelut käydään elokuun lopussa. Välissä eduskuntaryhmät linjaavat omia tavoitteitaan ja ministeriöt neuvottelevat keskenään. Hallituspuolueiden odotetaan käyvän keskusteluja esimerkiksi uusista keinosta saada ihmiset töihin, perhevapaauudistuksesta, tuloverojen alennuksesta ja pakolaiskiintiöstä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa