Valtiovarainministeriö suosittelee veronkevennyksiä suurituloisille: "Vahvistaa työllisyyttä"

1:59imgValtiovarainministeriön mukaan suuri- ja keskituloisten palkkaverotus on Suomessa liian kireää
Julkaistu 17.04.2025 16:18
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Suuri- ja keskituloisten palkkaverotus on Suomessa liian kireää, sanoo valtiovarainministeriö.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majasen mukaan hallituksen kannattaisi keventää ylimpiä marginaaliveroasteita, eli käytännössä suuri- ja keskituloisten palkkaverotusta puoliväliriihessä.

– Meillä (ministeriössä) on ollut suosituksena ylimpien marginaaliverojen alentaminen selvästi alaspäin. Se on toimi, joka vahvistaa työllisyyttä ja lisää kannusteita ottaa vastaan korkeamman palkkatason työtä. 

Majasen mukaan veronkevennys myös maksaisi itsensä takaisin pitkällä aikavälillä.

– Siitä on aika vankkaa tutkimusnäyttöä. 

Marginaaliveroaste tarkoittaa, kuinka paljon tienatusta lisäansiosta menee veroihin. Suomessa marginaaliveroaste on enimmillään noin 60 prosenttia, ja se nousee yli 50 prosenttiin jo keskituloisilla. 

Käytännössä siis tienatusta lisäeurosta maksetaan yli puolet veroja, kun vuositulot ylittävät noin 58 tuhatta euroa. Keskituloiseksi määritellään OECD:n mukaan kotitaloudet, joiden käytettävissä olevat tulot ovat enintään kaksinkertaiset mediaanituloihin verrattuna.

Majasen mukaan käytännössä siis Suomessa keski- ja suurituloisten verotus on nykyisellään liian kireää.

– Marginaaliveroprosentit ovat varsin korkeita verrattuna esimerkiksi Ruotsiin. Sillä on selvä (negatiivinen) kannustinvaikutus.

Hallitus päättää kasvutoimista ensi viikolla

Hallitus kokoontuu ensi tiistaina puoliväliriiheen päättämään muun muassa kasvutoimista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi eilen HS:lle, että ansiotuloverotusta tullaan keventämään. 

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus pohtii työn verotuksen keventämistä myös laajemmin, koska veronkevennysten kohdistaminen vain suurituloisimmille voisi näyttää poliittisesti huonolta. Käytännössä veronkevennykset voitaisiin toteuttaa esimerkiksi työtulovähennysten avulla.

– Täytyy tietysti muistaa, että tämä hallitus on keventänyt työn verotusta alemmissa tuloluokissa. Mutta ymmärrän myös sen, että täytyy tehdä päätöksiä, jossa kaikki kansalaiset pysyvät matkassa mukana, eikä synny kansan kahtiajakoa, Majanen sanoo.

Ylimpien marginaaliveroasteiden keventämistä ovat jo aiemmin ehdottaneet myös Suomen Pankki, elinkeinoelämän toimijat, ja myös valtiovarainministeriön työryhmä.

Ehdotuksena on ollut, että marginaaliveroaste tulisi laskea enintään 50 prosenttiin, jolloin tienatusta lisäeurosta enintään puolet menisi veroihin.

Valtiovarainministerön laskelmien marginaaliveroasteen alentaminen enintään 50 prosenttin vähentäisi verotuloja vuositasolla noin 800-900 miljoonaa euroa, ellei dynaamisia, eli työntekoon kannustavia vaikutuksia oteta huomioon.

Dynaamisten vaikutusten vuoksi marginaaliveron keventäminen maksaisi itsensä takaisin, mutta vasta viiveellä. 

Siksi hallitus joutuu joka tapauksessa tekemään lisäsäästöjä muualta, jos se päätyy laskemaan veroja.

– Dynaamista vaikutuksista ehtisi toteutua arviolta 30-40 prosenttia tämän kehyskauden aikana, eli merkittäviä summia tarvittaisiin vajeen kattamiseen, Majanen sanoo.

Lue lisää: Suomen Pankki väläyttää kovatuloisimpien verotuksen keventämistä ja yritystukien karsimista

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka