Vammainen lapsi joutui menemään kouluun remontin takia hankalaa reittiä – lautakunta suositteli 5 000 euron korvausta

luokkahuone koulu liitutaulu
Liikuntarajoitteinen lapsi joutui koulun remontin takia päivittäin kulkemaan pidemmän ja hankalamman reitin kuin muut lapset. Lautakunta ei ole aiemmin suositellut hyvitystä syrjitylle. Kuvituskuva.Jarno Kuusinen / AOP
Julkaistu 14.09.2023 16:58

MTV UUTISET – STT

Liikuntarajoitteinen lapsi joutui koulun remontin takia päivittäin kulkemaan pidemmän ja hankalamman reitin kuin muut lapset. Lautakunta ei ole aiemmin suositellut hyvitystä syrjitylle.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on tehnyt merkittäväksi kuvailemansa päätöksen vammaisen lapsen oikeudesta esteettömään koulunkäyntiin. Päätös oli ensimmäinen, jossa lautakunta suositti hyvityksen suorittamista syrjitylle.

Lautakunta käsitteli tapausta, jossa apuvälineitä liikkumiseensa tarvitseva liikuntarajoitteinen lapsi kävi koulua, jossa remontin takia osa oppilaista siirrettiin väistötiloihin.

Väistötilojen esteetön sisäänkäynti sijaitsi siten, että lapsi joutui päivittäin kulkemaan useasti pidemmän ja hankalamman reitin kuin muut lapset.

Opetuksen järjestäjä ei toteuttanut esteettömyysasiamiehen kanssa neuvoteltua suunnitelmaa koulun pihalle johtavan pääsisäänkäynnin esteettömyydestä

4:40img

Katso myös: Vammaisten ja iäkkäiden hoitajiksi opiskeleville kaavaillaan rikostaustan tarkastusta 

Lapsi joutui epäedulliseen asemaan

Lautakunta katsoi, ettei kaupunki ollut kumonnut syntynyttä syrjintäolettamaa, ja että kyse oli siten ollut yhdenvertaisuuslaissa kielletystä välillisestä syrjinnästä vammaisuuden perusteella. 

Lapsi oli arvion mukaan joutunut vammaisuudestaan johtuen epäedulliseen asemaan verrattuna muihin saman koulun lapsiin. Lautakunta suositti vastaajaa maksamaan lapselle 5 000 euron hyvityksen.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi opetuksen järjestäjän laiminlyöneen yhdenvertaisuuslain mukaisen velvollisuutensa edistää yhdenvertaisuutta. Lautakunta velvoitti vastaajan ryhtymään tarvittaviin toimiinn, jotta vammaiset oppilaat voivat käydä koulua yhdenvertaisesti muiden oppilaiden kanssa.

Lautakunnan päätös on lainvoimainen. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on valtioneuvoston nimittämä riippumaton oikeusturvaelin, joka valvoo yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain noudattamista yksityisessä toiminnassa sekä julkisessa hallinto- ja liiketoiminnassa.

2:13img

Katso myös: Vammaisjärjestöissä ihmtelellään, miksi viranomaiset saavat olla noudattamatta lakia

Tuoreimmat aiheesta

Tasa-arvo