Kunnat ovat hoivakotikohun aikana tehneet muutamia satoja tarkastuksia vanhusten hoitokoteihin, kertoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ylijohtaja Markus Henriksson. Erittäin vakavia tapauksia on löytynyt joitakin kymmeniä.
Tarkkaa määrää tarkastuksista Henrikssonilla ei ole tiedossa, koska niitä tekevät ensisijaisesti kunnat, jotka vastaavat palvelujen järjestämisestä.
– Kunnat ovat tehneet joko oma-aloitteisesti tai aluehallintovirastojen määräyksestä hyvin paljon tarkastuksia, Henriksson sanoo.
Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioista vastaava johtaja Tarja Myllärinen kertoo, että kunnat ovat tehostaneet valvontaansa.
– Kohu on aiheuttanut mittavan lisääntymisen valvonnassa, Myllärinen sanoo.
Henrikssonin mukaan tarkastuksia tehdään usealla tasolla. Valvira on hänen mukaansa tehnyt yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa joitakin kymmeniä tarkastuksia.
Tarkastukset tehdään riskien perusteella
Henrikssonin mukaan tarkastuksia on tehty sen perusteella, minkälaiseksi riski arvioidaan eri yksiköissä. Tiedot eivät ole sen vuoksi kattavia.
– Meillä on riskitietoa, missä yksiköissä saattaisi löytyä epäkohtia. Merkittävässä osassa niistä todella löytyy epäkohtia, jotka pitää korjata, hän kertoo.
Myllärisen mukaan Valviran ja aluehallintovirastojen resurssit hoitaa valvontaa ovat pienet. Sen sijaan jokaisessa kunnassa on nimetty vastuuhenkilö.
– Miten paljon valvontaa tosiasiallisesti tehdään vaihtelee kunnittain, koska esimerkiksi yritysten määrä vaihtelee paljon, hän kertoo.
Viimeksi esiin Kokkolassa ja Siilinjärvellä
Vanhustenhoito on noussut esille, kun lukuisissa yksityisten yritysten hoitolaitoksissa on ilmennyt vakavia puutteita. Torstaina uutisiin päätyi hoivayhtiö Esperi Caren hoivakoti Fiona Kokkolassa. Yle kertoi, että Fionassa on selvästi liian vähän hoitajia. Asia paljastui tarkastuskäynnillä viime viikolla.
Hoivakoti on saanut aluehallintovirastolta kehotuksen korjata hoitajavaje heti.
Aluehallintoviraston mukaan Fionassa pitää olla 32 lähi- ja sairaanhoitajaa jaettuna tasaisesti aamu-, ilta- ja yövuoroihin. Heitä oli kahdeksan vähemmän eli 24.
Seuraavaksi aluehallintovirasto selvittää, onko Fionassa riittävästi koulutettua henkilökuntaa suhteessa hoidon vaativuuteen.
Fiona on tehostetun palveluasumisen yksikkö, jossa asuu 51 vanhusta.
Tiistaina otsikoihin nousi puolestaan Attendon hoivakoti Siilinjärvellä Pohjois-Savossa. Attendo kertoi tuolloin, että se keskeyttää osittain tehostetun palveluasumisen hoivakoti Vänrikissä.
Kaikki 21 vanhusta siirtyivät keskiviikkona Siilinjärven kunnan ja Kuopion kaupungin asumisyksiköihin.