EU-komissio haluaa yhdenmukaistaa seuraukset Venäjään kohdistuvien pakotesäännösten rikkomisesta Euroopan unionin jäsenmaissa. Kyse olisi yhteisistä säännöistä, jotka helpottavat pakoterikkomusten tutkimista, syytteeseenpanoa ja rankaisemista.
Komission ajatuksena on, että yksityishenkilöille voitaisiin langettaa rikoksesta riippuen vähintään viiden vuoden maksimirangaistus vankeutta. Yrityksille puolestaan voisi määrätä seuraamuksia, jotka ovat vähintään viisi prosenttia yhtiön kokonaisliikevaihdosta maailmanlaajuisesti sakotuspäätöstä edeltäneeltä tilikaudelta.
Lue myös: Kreml: Putin avoin keskusteluille Yhdysvaltain kanssa – asiassa on yksi mutta
Asian eteneminen vaatii sekä Euroopan parlamentin että jäsenmaiden ministereistä koostuvan neuvoston hyväksynnän.
Kyse olisi direktiivistä eli lainsäädäntöohjeesta. Se ei sido unionin jäsenmaita suoraan, mutta lainsäätäjillä on velvollisuus saattaa sisältö maidensa lainsäädäntöön.
Ukrainalle haluttaisiin apua pakotteista
Venäjä-pakotteiden seurauksena on jo jäädytetty mittava määrä omaisuutta. Venäjän keskuspankin varoja on jäädytettynä arviolta yli 300 miljardia euroa ja yksityisen puolen noin 19 miljardia euroa.
Komission päänsärkynä on ollut se, että Venäjä on moukaroinut Ukrainaan satojen miljardien eurojen tuhot, mutta jäädytettyä omaisuutta ei voi hyödyntää Ukrainan jälleenrakennuksessa. Pakotteiden seurauksena omaisuutta voi kyllä jäädyttää, mutta menettämisseuraamus ilman suoraa kytköstä rikokseen olisi oikeudellisesti kestämätöntä.
Ongelmaan ei ole löytynyt helppoa patenttiratkaisua, vaikka se on noussut toistuvasti esille. Pakotteiden rikkomista koskevalla lainsäädännöllä unionin alueelle voitaisiin kuitenkin saada sääntelyä, jolla voisi jatkossa oikeuttaa myös menettämisseuraamukset pakotteita rikkoville yksityishenkilöille ja yrityksille.
Komissio pyrkii myös siihen, että se voisi sijoittaa pakotteiden seurauksena jäädytettyä omaisuutta ja hyödyntää tuottoja Ukrainan tukemisessa.