Yhdysvallat asetti kahdelle suomalaiselle huolinta-alan yritykselle pakotteita venäläismarkkinoille suuntautuvan elektroniikkaviennin vuoksi.
Yritykset ovat vieneet Venäjälle kameroita lennokkeihin, korkean suorituskyvyn optisia suodattimia ja litiumparistoja. Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan pakotteiden tarkoituksena on estää teknologiaa päätymästä osaksi Venäjän sotakoneistoa.
Kyseessä olevien yritysten, Luminor Oy ja Siberica Oy, taustalla on sama nelikymppinen ranskalaismies. Molemmissa yhtiöissä on myös mukana sama virolaisnainen. Yritykset ovat rekisteröitynä samaan osoitteeseen teollisuusalueelle Vantaalla.
Henkilöt ovat niin ikään pakotelistalla yksityishenkilöinä.
Yrityksistä Luminor Oy teki viime vuonna merkittävän kohennuksen liikevaihtoonsa ja -voittoonsa. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 14 miljoonaa, kun se oli edellisenä vuonna 2 miljoonaa. Tilikauden tulos pomppasi 2000 eurosta 353 000:een, eli yli 175-kertaistui.
2:05Venäjän pakotteita kierretään Kazakstanin kautta: Suomen vienti kasvoi räjähdysmäisesti.
Video: KRP epäilee: Suomen kautta viety Venäjälle korkean teknologian tuotteita EU-pakotteiden vastaisesti
Pakotelistalle joutuminen haittaa yrityksen toimintaa Suomessa
Finanssivalvonnan rahanpesun estämisen toimistopäällikkö Pekka Vasara kertoo MTV:lle, että Yhdysvaltain pakotelistalle joutuminen hankaloittaa Suomessakin yritysten ja yksityishenkilöiden toimintaa.
– Yhdysvaltain pakotteet eivät ole oikeudellisesti sitovia, mutta ennen jo sotaa pankkien suhtautuminen niihin on ollut todella tiukka.
Käytännössä se tarkoittaa, että pakotteiden kohteeksi joutuneella on suuria vaikeuksia pankkipalveluiden saamisessa.
– Nykyisin pankkiehtoihin on saatettu kirjata, että yrityksen joutuminen Yhdysvaltain tai Britannian pakotelistalle johtaa pankkisuhteiden katkaisemiseen. Ymmärrykseni mukaan tämä on laajalle levinnyt käytäntö.
Taustalla on rahanpesun estämisen globaali valvonta. Jos Suomessa pankki jättäisi noudattamatta kyseisiä pakotelistoja, se saattaa estää pankin mahdollisuuden tehdä dollarikauppaa tai muuta Yhdysvaltoihin suuntautuvaa liiketoimintaa.
– Sama tilanne on myös Suomen sisällä. Vaikka jokin pienempi pankki Suomessa tarjoaisi palveluita pakotteiden alla oleville tahoille, suuremmat suomalaispankit yhä velvoittavat yhteistyökumppaneiltaan pakotteiden noudattamista. Silloin pienemmälle pankille saattaisi olla mahdotonta tarjota esimerkiksi kansainvälisiä rahansiirtoja asiakkailleen.
Lue myös: USA laittoi suomalaisyrityksiä pakotelistalle Venäjälle viedyn teknologian takia
Tulli ei kommentoi, kohdistuuko yrityksiin tutkintaa
Tullista kerrotaan MTV Uutisille, että se ei kommentoi yksittäisiä yrityksiä tai sitä, kohdistuuko niihin jotain Tullin tutkintoja tai toimenpiteitä.
Yleisellä tasolla kuitenkin kommentoidaan, että Venäjälle kohdistuvassa viennissä pakotteiden piirissä ovat esimerkiksi ylellisyystuotteet, sotilastarvikkeet ja kaksikäyttötuotteet.
Kaksikäyttötuotteilla tarkoitetaan tuotteita, joita voidaan käyttää sekä sotilas- että siviilikäytössä. Määritelmä kattaa muun muassa monenlaisen elektroniikan, kuten mikropiirejä, jotka ovat joko sellaisenaan käytettävissä sotilaskäytössä tai ovat helposti muutettavaksi sellaisiksi. Kaksikäyttötuotteet ovat laaja joukko tuotteita, joita ei maallikko välttämättä heti sellaiseksi tunnistaisi.
MTV Uutisilla ei ole tiedossa, ovatko Yhdysvaltojen pakotelistalle päätyneet yritykset toimittaneet tuotteita, joita olisi mahdollista pitää kaksikäyttötuotteina.
Tullilla on Ukrainan sodan alkamisen jälkeen ollut tutkinnassa hieman alle 600 eriasteista säännöstelyrikosta, joista noin 60 on törkeitä.