Vankien rikoksista vain vähän poliisille asti – vankilassa omat kurinpitotoimet

Rikosilmoitus tehdään poliisille vain, jos rikoksesta olisi odotettavissa suurempi rangaistus kuin sakkoa. Lehtikuva
Julkaistu 10.10.2016 00:58
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Valtaosa vankeja koskevista rikosilmoituksista liittyy väkivalta- ja huumerikoksiin, kertoo Rikosseuraamuslaitoksen ylitarkastaja Ari Juuti.

Äskettäin uutisoitiin Turun vankilassa tapahtuneesta pahoinpitelyä koskevasta tuomiosta. Murhasta ja raiskauksesta vuosia istunut vanki pahoinpiteli toisen vangin vankilan kuntosalilla.

Juutin mukaan väkivaltaan liittyvät rikosilmoitukset liittyvät pääasiassa vankien keskinäisiin pahoinpitelyihin; huumausainerikoksissa kyse on taas sellitarkastuksessa tai vankilaan lomalta palatessa löydetyistä aineista. Osa ilmoituksista liittyy myös karkaamisiin, joita sattuu vuosittain kymmenkunta.

Viime vuonna vangeista tehtiin yhteensä 181 rikosilmoitusta, mikä on 26 vähemmän kuin toissa vuonna. Tilasto ei jaottele rikosilmoituksia rikosilmoitustyypin mukaan, eikä aiheesta Juutin mukaan ole tehty tutkimusta.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Valtaosalle kurinpitorangaistus

Kurinpitorangaistus:

Vangille voidaan määrätä kurinpitorangaistus, jos tämä poistuu luvatta avolaitoksesta tai terveydenhuollon laitoksesta, rikkoo poistumisluvan, opintoluvan tai ulkopuoliseen toimintaan osallistumisen ehtoja tai rikkoo vankilan järjestyssääntöä.

Kurinpitorangaistus voidaan määrätä myös, jo vanki syyllistyy vankilassa rikokseen, josta ei ole odotettavissa ankarampaa rangaistusta kuin sakkoa.

Rikosilmoitus tehdään poliisille vain, jos teosta olisi odotettavissa suurempi rangaistus kuin sakkoa. Vuosittain vankiloissa tilastoidaan satakunta väkivaltatapausta, jossa valtaosa käsitellään kurinpitomenettelyllä. Kurinpitorangaistuksia määrättiin viime vuonna 1616 kappaletta. Ne koskivat yhteensä 2393 rikosta tai rikkomusta.

– Törkeistä ja tavallisista väkivaltatapauksista tehdään rikosilmoitukset. Pikkujutut menevät kurinpitona. Pienissä huumemäärissä sama juttu, Juuti kertoo.

Kurinpitorangaistuksia on kolmea tyyppiä. Lievin on kurinpitovaroitus. Keskimmäinen rangaistus on vapaa-ajan toimintaan osallistumisen tai rahan/omaisuuden hallussapidon rajoittaminen enintään 30 vuorokaudeksi. Ankarin rangaistuksista on enintään 10 vuorokauden yksinäisyysrangaistus. Rangaistukset kurinpitovaroitusta lukuun ottamatta voidaan määrätä ehdollisena.

Suurin osa kurinpitorangaistuksista on yksinäisyysrangaistuksia. Yksinäisyysrangaistuksia määrättiin viime vuonna 1162 kappaletta, joista 251 määrättiin ehdollisina. Yksinäisyysrangaisuksista vain viisi oli pidempiä kuin seitsemän vuorokautta.

Kurinpitorangaistuksen lisäksi teko voi aiheuttaa vangille muita seuraamuksia, kuten suljetummalle osastolle siirtämisen, avovankilasta suljettuun vankilaan siirron tai esimerkiksi poistumislupien ja valvomattomien tapaamisten saamiseen vaikeutumisen. Vangilta voidaan myös evätä oikeus käyttää puhelinta, sähköpostia tai nettiä.

1:27img

Tuoreimmat aiheesta

Rikos