MTV uutiset selvitti: Huumeiden käytön rangaistuksissa isot alueelliset erot

Mies polttaa kannabissavuketta.
Lehtikuva
Julkaistu 23.04.2017 17:27
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Keskimäärin noin 6,6 prosenttia poliisin tietoon tulleista huumausaineen käyttörikoksista selvitetään huomautuksella sakon sijaan. Käytännössä poliisilaitosten välillä on suuria eroja sen suhteen, kuinka usein mahdollisuutta huomautukseen käytetään.

Huomautuksia ei tilastoida

Kysely huomautusten käytöstä huumausaineiden käyttörikoksissa tehtiin kaikkiin Suomen poliisilaitoksiin Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Tietoa huomautusten käytöstä ei tilastoida poliisin järjestelmään, vaan tiedot huomautusten käytöstä piti kerätä poliisilaitoksittain käsipelillä. Tämän vuoksi kerättyjä tietoja ei voida pitää tarkkoina, vaan ne ovat pikemminkin suuntaa-antavia lukuja. Laitosten välillä oli myös eroja tavassa jolla huomautusten määrää järjestelmästä selvitettiin.

MTV Uutiset tutki, kuinka usein huumausaineen käyttörikoksessa selviää huomautuksella. Erot olivat huomattavat, sillä toisilla laitoksissa huomautusmenettelyä käytetään joka kahdeksanteen käyttörikokseen, toisissa taas vain joka sadanteen.

Ahkerimmin viime vuonna huomautuksia jaettiin Lounais-Suomen sekä Itä-Uusimaan poliisilaitosten alueella, joissa yli 12 prosenttia tapauksista ratkaistiin huomautuksella.

Käytäntöä hyödynnettiin vähiten taas Pohjanmaan poliisilaitoksella, jossa alle prosentti käyttörikoksista selvitettiin huomautuksella. Vähäisiä huomautukset ovat myös Itä-Suomen ja Lapin poliisilaitoksen alueella.

Luvut pysyivät suhteellisen samana viime vuodesta.

1:40img

Sakkoa enemmän tuloksia puhutteluin

Huumausaineen käyttörikos ja huomautus

Huumausaineen käyttörikoksessa henkilö käyttää, pitää hallussaan tai yrittää hankkia käyttöä varten vähäisen määrän huumausainetta.

Yleensä huumausaineen käyttörikoksesta tuomitaan sakkoon, mutta henkilölle voidaan antaa myös huomautus, joka on vähäisin seuraamus käytöstä.

Valtakunnansyyttäjä ja sisäasiainministeriö on ohjeistanut poliisia ja syyttäjiä hyödyntämään toimenpiteistä luopumista tilanteissa, joissa tekoa on huumausaineen määrä ja laatu, käyttötilanne sekä muut olosuhteet huomioon otettaessa pidettävänä vähäisenä. Esimerkiksi häiriötä aiheuttamaton käyttö yksityisellä paikalla, käyttöannoksen hallussapito julkisella paikalla tai tarjotessa käytetty huume ovat syitä, jonka vuoksi poliisilla on oikeus luopua toimenpiteistä.

Erityisesti alaikäisiä ensikertalaisia suositellaan sakottamisen sijaan puhuttamaan. Päihdeongelmista kärsivät tulisi taas sakon sijaan ohjata hoitoon.

Huomautusten anto, erityisesti aikuisille ja päihdeongelmista kärsiville on kuitenkin vähäistä. Vuonna 2001 voimaan tulleen huumausaineen käyttörikosuudistuksen jälkeen seuraamuskäytäntö huumausainerikoksissa kiristyi, ja huumeiden käyttäjien sakottaminen lisääntyi samalla kun toimenpiteistä luopuminen on vähentyi. Käyttörikosten nykyistä käsittelyä onkin Suomessa kritisoitu toisinaan "sakotusautomaatiksi".

Rikosylikomisario Teijo Ristola Lounais-Suomen poliisista kertoo, että valtaosa huomautuksista liittyy alaikäisiin, jotka ohjataan käyttörikostilanteessa puhutteluun sakon antamisen sijasta. Aikuiset saavat yleensä tyytyä sakkoihin.

– Niin nuorella ei yleensä ole tuloja, eikä tulottomalle sakon antamisessa ole järkeä. Enemmän saadaan tulosta viranomaisyhteistyöllä, hän toteaa.

Hän epäilee, että aktiivinen yhteistyö esimerkiksi sosiaalitoimen kanssa voi vaikuttaa siihen, että huomautuksia on merkitty enemmän kuin joidenkin laitosten alueella. Huomautusmerkintä tulee kirjata järjestelmään sosiaaliviranomaisia varten.

Huomautusmenettelyä on ohjeistettu käytettäväksi myös päihdeongelmista kärsivien kohdalla, sillä päihderiippuvuutta sairastavan toimintaan auttaa paremmin ohjaaminen hoitoon kuin sakottaminen. Ristolan mukaan hoitoon pyritään ohjaamaan sitä tarvitsevia, mutta hänen mukaansa tulokset eivät ole olleet mairittelevia.

– Ei poliisin ehdottama hoitoon lähtö ole lähdöistä paras, hän kommentoi.

Eroja merkintäkäytännöissä?

Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Mikael Appel pohtii, onko laitoksen vähäisen huomautusmäärän taustalla erot laitosten käytännöissä ja ohjeistuksissa. Nuori voisi päätyä puhutteluun esimerkiksi syyttäjän kautta.

– Meillä ensikertalaista alaikäistä koskevat asiat menevät syyttäjälle, joka hoitaa puhuttelun. Lopputulos on sama, mutta huomautusta ei kirjata, hän kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa