Vankien tiukat rajoitukset koronaepidemian aikaan ovat kiristäneet hermoja useissa vankiloissa. Useat vangit ovat kannelleet rajoituksista eduskunnan oikeusasiamiehelle. Maaliskuun puolivälistä lähtien vankiloihin ei ole sallittu vierailijoita eivätkä vangit ole päässeet lomille kuin poikkeustapauksissa. Näin ollen vangit eivät ole tavanneet läheisiään kuukausiin.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen pyysi huhtikuun lopussa Rikosseuraamuslaitokselta omasta aloitteestaan selvitystä ja tietoa Risen toiminnasta koronavirusepidemian aikana.
– Apulaisoikeusasiamies haluaa selvittää, miten koronavirusepidemia on vaikuttanut vankiloiden toimintaan sekä vapautensa menettäneiden kohteluun ja olosuhteisiin, selvityspyynnössä todetaan.
Lisäksi apulaisoikeusasiamies tiedusteli selvityspyynnössään onko keskushallintoyksikkö havainnut, että nykyinen lainsäädäntö ei joltakin osin mahdollista pandemiatilanteessa välttämättömien rajoitusten asettamista.
Oikeusasiamies haluaa selvittää, mitkä lainsäädännön mahdolliset ongelmakohdat ovat.
Lue myös: Suomen vankilat suljettiin täysin koronaviruksen takia: Vankeja ei voi tavata eivätkä he saa lomailla, poistua saa vain hautajaisiin – "Tämä vaatii pitkää pinnaa"
Vankiloiden toimenpiteistä haluttiin tietoa
Apulaisoikeusasiamies pyysi Riseä selvittämään aikajärjestyksessä, milloin ja mihin toimenpiteisiin keskushallintoyksikkö on kevään aikana ryhtynyt ohjeistaessaan vankiloita.
Pölönen halusi Riseltä tietoa myös miten on huolehdittu, että vangit ja heidän omaisensa saavat tietoa koronavirusepidemiasta ja sen aiheuttamista toimenpiteistä.
Lisäksi apulaisoikeusasiamies halusi selvitystä siitä, onko vangeille annettu tietoa koronaviruksen vaikutuksesta heidän oikeuksiinsa ja onko heidän läheisiään tiedotettu miten he voivat pitää yhteyttä vankiin.
Pölönen halusi keskushallintoyksikköä hankkimaan jokaisesta vankilasta selvityksen siitä, minkä verran vankien mahdollisuutta videopuheluihin ja puhelimen käyttöön on lisätty korona-aikana.
Lue myös: Vangit raivoissaan koronarajoituksista: Muu yhteiskunta avautuu, mutta vangit eivät saa tavata läheisiään – "Kun perhe viedään pois, ei jäljelle jää mitään"
"Ei saa johtaa epäinhimilliseen kohteluun"
Eduskunnan oikeusasiamies toimii YK:n kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaisen yleissopimuksen kansallisena valvontaelimenä. Kansallisen valvontaelimen tehtävänä on ennaltaehkäistä huonoa kohtelua tekemällä säännöllisiä tarkastuksia.
Koronaepidemian vuoksi oikeusasiamies ei ole voinut tehdä tarkastuskäyntejä vankiloihin, joten apulaisoikeusasiamies pyysi Rikosseuraamuslaitokselta selvitystä omasta aloitteestaan.
Euroopan kidutuksen vastainen komitea muistutti maaliskuun lopulla, että vapautensa menettäneiden terveyden ja turvallisuuden suojelemiseksi tulee tehdä kaikki mahdollinen koronavirustilanteessa.
– Koronaviruksen edellyttämät suojaavat toimenpiteet eivät saa kuitenkaan johtaa vapautensa menettäneen epäinhimilliseen tai nöyryyttävään kohteluun, apulaisoikeusasiamies kirjoitti Riselle lähettämässään selvityspyynnössä.
Lue myös: Virtsatestit lopetettiin kuukaudeksi vankiloissa koronan takia – useat vangit kärähtivät päihteistä: "Vankeja on siirretty suljettuihin laitoksiin"
Vangeille tietoa suullisesti ja kirjallisesti
Rikosseuraamuslaitos antoi oikeusasiamiehelle vastauksen kesäkuun alussa.
Risessä perustettiin 3. maaliskuuta koronapandemian vuoksi valmiusryhmä, joka kokoontui ensimmäisen kerran 16. maaliskuuta.
13. maaliskuuta Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja antoi suosituksia vankiloiden toimintaan esimerkiksi vankisiirtoihin, tapaamisiin ja lupakäytäntöön liittyen. Tuolloin tiedotettiin myös tapaamisten ja toimintojen rajaamisesta väliaikaisesti.
Vangit eivät siis maaliskuun puolenvälin jälkeen ole tavanneet läheisiään kasvotusten, eivät vankilassa tai sen ulkopuolella.
Rajoituksia ryhdyttiin purkamaan harkitusti kesäkuun alusta alkaen. Silloin lievennettiin vankiloisen sisäisiä rajoituksia, mutta ulkopuolisten tapaamiset ja poistumisluvat on edelleen vangeilta kielletty.
Lue miten rajoituksia purettiin kesäkuun alussa: Vankiloiden koronarajoituksia ryhdytään purkamaan – vangit eivät silti saa tavata läheisiään eikä lomille ole vielä asiaa: "Ei näitä rajoituksia ilkeyksissään tehty”
Keskushallintoyksikön mukaan vankiloissa vankeja on tiedotettu rajoituksista ja koronaviruksesta suullisesti ja kirjallisesti.
– Vankiloissa on myös keskusteltu vankien kanssa ja vastattu heidän kysymyksiinsä sekä pidetty infotilaisuuksia. Vankilat eivät ole laajemmin tiedottaneet omaisia, mutta omaisilta tulleisiin kyselyihin on vastattu, Risen vastauksessa todetaan.
Useat vangit ovat kevään aikana olleet yhteydessä MTV Uutisiin ja he ovat kertoneet, ettei heille ole annettu riittävästi tietoa ja perusteluja rajoituksista.
Lue tästä vangin tunnelmia rajoitusten keskeltä vankilasta: Pinna kiristyy vankiloissa: Lomat on peruttu, ostoksia ja urheilua rajoitettu – Sörkan vanki MTV:lle: "Vartija tuli keräämään kaikki veitset pois osastolta"
Videopuhelut lisääntyneet merkittävästi
Rikosseuraamuslaitoksen vastauksen mukaan lähes kaikissa vankiloissa on poikkeusaikana lisätty mahdollisuutta vankien videopuheluihin. Useassa vankilassa videopuhelujen käyttö onkin lisääntynyt merkittävästi.
– Esimerkiksi Riihimäen vankilassa videotapaamisten määrä on kahdeksankertaistunut koronavirusepidemiaan edeltävään aikaan verrattuna. Pelson vankilassa videopuhelut ovat lisääntyneet 40 prosenttia ja Jokelan vankilassa mahdollisuudet videopuheluihin ovat ainakin kaksinkertaistuneet, selvityksessä sanotaan.
Useimmissa vankiloissa kaikki haetut videotapaamiset on Risen mukaan pystytty toteuttamaan.
Satoja yhteydenottoja
Rajoituksista on myös kanneltu. Keskushallintoyksikköön on tullut yksi kantelu, joka koski lapsen tapaamisia koskevia rajoituksia.
– Yhteydenottoja vankiloiden henkilökunnalta, vangeilta ja asiakkailta, vankien ja asiakkaiden omaisilta sekä sidosryhmiltä ja kansalaisjärjestöiltä on tullut keskushallintoyksikön eri virkamiehille arvioiden perusteella yhteensä satoja, selvityksessä kerrotaan.
Vankien ja omaisten yhteydenotot ovat liittyneet tapaamisiin, perhesuhteiden ylläpitoon, poistumislupiin ja siviilityölupiin.
– Varsinkin poikkeusolojen alkuvaiheessa vangeilta ja vankien omaisilta tulleissa yhteydenotoissa korostui epätietoisuus ja arvostelu riittävän tiedottamisen puutteesta. Tiedustelujen lisäksi yhteydenotoissa on esitetty arvostelua keskushallintoyksikön linjauksiin.
– Vangit ovat pitäneet epäjohdonmukaisena poistumislupien ja tapaamisten peruuttamista samaan aikaan, kun siviilityölupa mahdollistaa joidenkin vankien vankilan ulkopuolella käynnin, Risen vastauksessa sanotaan.
Vangit ovat myös valittaneet epäyhtenäisistä toimintatavoista ja käytännöistä eri vankiloiden välillä.
Ex-jengipomo pääsi lomalle ja se herätti suuttumusta muissa vangeissa: Vankien lomat kiellettiin ja omaisten tapaamiset peruttiin koronan takia – ex-jengipomo Keijo Vilhunen pääsi silti juhlimaan poikansa syntymäpäiviä: "Tietyt vangit nauttivat erityisoikeuksista"
Koronavirusepidemian aikana vankilat ovat tehneet laajasti yhteistyötä vankiterveydenhuollon kanssa.
Yhteistyössä on varauduttu mahdollisiin tartuntatapauksiin ja ennakoitu koronalle mahdollisesti altistuneiden vankien terveydenhuollon järjestämistä. Vankiloissa on kuitenkin koko kevään ajan vältytty tartunnoilta eikä vangeilla ole todettu koronaa.
Lainsäädännössä ongelmia
Rikosseuraamuslaitos toteaa vastauksessaan eduskunnan oikeusasiamiehelle, että nykyinen lainsäädäntö ei parhaalla mahdollisella tavalla mahdollista välttämättömien rajoitusten asettamista vankiloissa. Laki on siis puutteellinen.
– Koska vankeuslakiin tai tutkintavankeuslakiin ei sisälly menettelyllisiä säännöksiä rajoitustoimenpiteistä pandemiatilanteissa, toimenpiteet tulee perustaa tartuntatautilakiin.
Risen mukaan koronapandemian alkuvaiheessa vankilat sovelsivat vankeuslain kohtaa, jonka nojalla vanki voidaan määrätä pidettäväksi erillään sen estämiseksi, että vanki vaarantaa muun henkilön henkeä tai terveyttä. Tutkintavankeuslaissa on vastaava säännös.
– Lakia on tulkittu niin, että taudin leviäminen aiheuttaa laissa tarkoitettua vaaraa, mutta tulkinta on ongelmallinen. Lainkohdassa on tarkoitettu pikemminkin vangin aktiivista toimintaa, jonka päämääränä on toisen vahingoittaminen väkivaltaa käyttämällä, Rise myöntää.
Keskushallintoyksikkö ohjeisti vankiloita luopumaan pykälän soveltamisesta huhtikuun lopulla.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kuvituskuva vankisellistä.Lehtikuva
Useita ongelmakohtia
Tällä hetkellä vangin karanteeniin määrääminen ja eristäminen tehdään tartuntatautilain nojalla ja päätökset tekee vankiterveydenhuolto.
– Lainsäädännöstä ei löydy riittävässä määrin tukea osastokohtaisten rajoittamistoimenpiteiden tekemiselle, vaan rajoitusten on kohdistuttava tartuntatautilaissa säädettyjen toimenpiteiden kohteena oleviin henkilöihin. Joissakin tilanteissa olisi perusteltua mahdollistaa väliaikaisten osastojen päiväjärjestysten muuttaminen vapautensa menettäneiden terveyden suojaamiseksi, vastauksessa todetaan.
Risen mukaan lainsäädännön ongelmakohtia liittyy myös tapaamisiin, poistumislupiin ja eri toimintoihin.
– Nykyisen koronatilanteen kaltaisten pandemioiden aikana olisi tärkeää, että lainsäädäntö selkeästi mahdollistaisi poikkeustilan aikana välttämättömät rajoitukset vankien toimintoihin ja liikkumiseen vankilassa ja vankilan ulkopuolelle sekä vankilaan suuntautuvan liikenteen rajoittamisen esimerkiksi tapaamisten osalta.
Keskushallintoyksikkö lähettikin selvityksensä myös oikeusministeriöön, jotta lakimuutoksia harkittaisiin.
Lue myös: Kiljupöntöt käyvät jo vankiloissa, kun korona rajoittaa huumeiden saatavuutta: "Kun aineiden määrä vähenee, niin pinna kiristyy"
Vangeilta useita kanteluita
Myös eduskunnan oikeusasiamies on saanut suoraan vangeilta kanteluita poikkeusoloista.
Maaliskuun puolivälin jälkeen tällaisia kanteluita oli tullut viime perjantaihin mennessä 34 kappaletta. Jokainen kanteluista koski ainakin joltakin osin koronaepidemian vaikutuksia. Valtaosa kanteluista koski sitä, että vangeille ei ole myönnetty tapaamisia eikä poistumislupia.
Lisäksi yksittäisiä kanteluita on tehty muun muassa liikuntamahdollisuuksien heikkenemisestä, kun vankiloiden liikuntatilat olivat kiinni kevään ajan, ja ansioiden vähentymisestä.
Kanteluista 13 on jo ratkaistu, eikä mikään niistä antanut aihetta oikeusasiamiehen toimenpiteisiin.
Kahdessa ratkaisussa tilanne oli korjattu Rikosseuraamuslaitoksessa ja yksi kanteluista oli peruutettu.
Vangit ovat kannelleet oikeusasiamiehelle varsin tasaisesti eri puolilta Suomea, sekä avolaitoksista että suljetuista vankiloista.
Rikosseuraamuslaitoksessa pohditaan tällä viikolla ulkoisten rajoitusten lieventämistä. Ulkoisista lievennyksistä, kuten tapaamisoikeuksista ja lomien mahdollistamisesta, on tarkoitus tehdä keskushallinnossa esitys vielä ennen juhannusta.