Vankiloiden koronarajoituksia ryhdytään purkamaan – vangit eivät silti saa tavata läheisiään eikä lomille ole vielä asiaa: "Ei näitä rajoituksia ilkeyksissään tehty”

3:25imgPerhetapaamiset ja lomat peruttiin vankilassa koronan takia – epätietoisuus raastaa vankien mieltä.
Julkaistu 22.05.2020 05:44
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Suomen vankiloissa on nyt eletty yli kaksi kuukautta normaalia tiukemmissa rajoituksissa koronan takia. Vierailijoita ei sallita eivätkä vangit pääse lomille. Myös vankiloiden sisällä on tehty tiukennuksia, ja esimerkiksi kuntosalit, saunat ja yhteiset ruokalat on suljettu.

Kesäkuun alussa rajoituksia ryhdytään lieventämään.

Rikosseuraamuslaitoksessa pidettiin tällä viikolla kokous. Pääjohtajalle esitetään nyt linjausta, jonka mukaan vankiloiden sisäiset lievennykset aloitetaan 1. kesäkuuta.

– Ensin avataan vankiloiden sisäisiä toimintoja, ja vasta myöhemmin lievennetään ulkoisia toimintoja, kuten tapaamisia ja poistumislupia. Tarkoitus on ensi vaiheessa avata vankiloiden saunat, kuntosalit, liikuntahallit ja kirjastot, Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuusjohtaja Ari Juuti kertoo.

Lue myös: Pinna kiristyy vankiloissa: Lomat on peruttu, ostoksia ja urheilua rajoitettu – Sörkan vanki MTV:lle: "Vartija tuli keräämään kaikki veitset pois osastolta"

Vankilat verrattavissa hoitolaitoksiin

Vankiloiden tiukat rajoitukset koronaepidemian aikaan ovat herättäneet suuttumusta ainakin osassa vangeista. MTV Uutiset on haastatellut muutamia vankeja, jotka ovat ihmetelleet järeitä toimenpiteitä ja rajoituksia.

Vankien ei ole ollut mahdollista tavata henkilökohtaisesti omaisiaan ja perhettään, kuten lapsiaan ja puolisoitaan, yli kahteen kuukauteen.

Ulkoisista lievennyksistä, kuten tapaamisoikeuksista ja lomien mahdollistamisesta, on tarkoitus tehdä keskushallinnossa esitys ennen juhannusta.

– Nyt seuraamme tarkasti miten muussa yhteiskunnassa virus lähtee leviämään, kun rajoituksia poistetaan ja koulut on avattu. Emme halua olla vankiloissa eturintamassa tekemässä lievennyksiä, koska vankilat ovat laskettavissa hoitolaitoksiin tai sairaaloihin viruksen leviämisen osalta, Juuti sanoo.

Juutin mukaan vankiterveydenhuollon johtava lääkäri on arvioinut, että 30 prosenttia Suomen vangeista kuuluu koronaviruksen riskiryhmään.

– Se on aika iso määrä ihmisiä suljetuissa laitoksissa. Kaikki rajoitukset on tehty vankien terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi eli vankiturvallisuuden takia. Ei näitä rajoituksia ilkeyksissään tehty, Juuti huomauttaa.

Rajoituksilla suojelutarkoitus

Osa vangeista on ihmetellyt sitä, kun rajoituspäätökset eivät perustu mihinkään lakiin. Myös vankiloiden erilaiset käytännöt ovat aiheuttaneet hämmennystä.

Juuti myöntää, että päätösten taustalla ei ole lakia, vaan kyse on harkinnanvaraisuudesta.

– Me noudatamme Suomen hallituksen antamia ohjeita kuten muu yhteiskunta. Muidenkin ihmisten elämää on rajoitettu ja niihin ohjeisiin nämä rajoitukset perustuvat. Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja suosittelee vankiloille tiettyä linjaa samalla tavalla kuin hallitus antaa suosituksia kansalaisille.

– Näillä rajoituksilla on puhtaasti suojelutarkoitus. Niillä suojellaan vankeja ja henkilökuntaa.

Lue myös: Suomen vankilat suljettiin täysin koronaviruksen takia: Vankeja ei voi tavata eivätkä he saa lomailla, poistua saa vain hautajaisiin – "Tämä vaatii pitkää pinnaa"

Johtajilla oma päätösvalta

Vankiloiden johtajat voivat nyt poikkeusaikanakin päättää vankien poistumisluvista. Painavista syistä, kuten omaisen hautajaisen tai sairauden takia, lomille on voinut päästä.

– Vankeuslaissa ei ole olemassa pykälää, millä voidaan asettaa rajoituksia. Monet vankiloiden rajoituksista on vankilan johtajan harkinnassa, eli kukin yksikkö päättää itse omista rajoituksistaan vankilan sisällä.

Eri vankiloissa esimerkiksi ruokailut järjestetään normaalisti hieman eri tavoin, mutta nyt yhteiset ruokailut on kielletty kaikkialla ja vangit ruokailevat omilla osastoillaan.

Lue myös: Vankien lomat kiellettiin ja omaisten tapaamiset peruttiin koronan takia – ex-jengipomo Keijo Vilhunen pääsi silti juhlimaan poikansa syntymäpäiviä: "Tietyt vangit nauttivat erityisoikeuksista"

Vangeilla ei tartuntoja

Toistaiseksi vankiloissa on säästytty vankien koronavirustartunnoilta.

– Se on osoitus siitä, että nämä toimenpiteet ovat olleet oikeita. Kymmeniä vankeja ja henkilökunnan jäseniä on testattu, koska useilla kymmenillä tai jopa sadalla on ollut koronavirukseen viittaavia oireita. Kaikki testitulokset ovat olleet negatiivisia, Juuti sanoo.

Risen henkilökunnasta neljällä on todettu koronavirustartunta. Lisäksi kahdella ulkopuolisella vankilan työntekijällä todettiin koronavirus.

– Nämä tartunnat ovat kaikki eri vankiloista eli kyse on yksittäistapauksista. He eivät ole onneksi vieneet tartuntoja vankiloihin ja vangit ovat säästyneet koronalta. Se on erityisen tärkeää, koska jos koronavirus tarttuu vankiin, tilanne olisi haastava. Potilasta ei voi jättää samalle osastolle muiden vankien kanssa ja moni vanki voisi altistua taudille.

– Rajoitustoimia jouduttaisiin kiristämään entisestään sen vankilan osalta, jos vanki sairastuu.

Tilannetta arvioidaan jatkuvasti

Kesäkuun alussa tapahtuvista lievennyksistä huolimatta Juuti muistuttaa, että koronavirustilanne ei ole vielä suinkaan ohi myöskään vankiloissa, kuten ei muuallakaan yhteiskunnassa.

– Teemme jatkuvasti arviointia ja rajoituksia lievennetään vaiheittain. Todennäköisesti kesän aikana pystymme lieventämään myös ulkoisia rajoituksia, eli tapaamiset ja poistumisluvat voisivat olla mahdollisia. Aikataulu on kuitenkin sen osalta auki.

– Aina voi tulla myös sellainen tilanne eteen, että joudumme kiristämään rajoituksia. Silloin on pakko luopua lievennyksistä.

Vankiloissa on järjestetty korona-aikaan vangeille skypepuheluita omaisten kanssa. Juutin mukaan ne ovat toimineet hyvin.

Turvallisuusjohtaja ymmärtää kuitenkin, että ne eivät korvaa henkilökohtaisia tapaamisia.

– Olemme mekin saaneet kirjeitä ja kyselyitä asiasta. Sallimme tapaamiset heti, kun ne ovat koronatilanteen takia mahdollisia.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos