Vankilatuomiotaan istunut mies tehtaili rakkauspetoksia telkien takaa ja onnistui huijaamaan tuhansia euroja: "En katso niitä parisuhteina, vaan työnä"

Britanniassa tapahtui viime vuoden aikana lähes seitsemän tuhatta niin sanottua rakkauspetosta. BBC:n haastattelussa "Jamien" nimellä esiintyvä mies kertoo tehtailleensa petoksia vankilasta käsin.

Parikymppinen Jamie kertoo tehneensä kuluneiden muutaman vuoden aikana useita rakkauspetoksia. Hänen uhrejaan olivat usein hieman vanhemmat naiset, jotka etsivät rakkautta elämäänsä.

Rikokset hän sai tehtyä vankilasta käsin käyttäen apunaan kännykkää, jonka hän oli onnistunut kätkemään vartijoiden katseilta.

Jamie vapautui hiljattain vankilasta.

– Tajusin, että se on todella helppoa. Suurin summa, jonka onnistuin huijaamaan yhdeltä tytöltä oli 10 000 puntaa (noin 11 600 euroa), Jamie kertoo haastattelussa.

Tyttö oli lähettänyt pyydetyt rahat Jamielle pienissä erissä, kuten noin sadan tai kahdensadan punnan suuruisina.

– Olen unohtanut hänen nimensäkin jo. En katso niitä parisuhteina – näen heidät osana työtäni.

Jamie kertoo, että hänen tilinsä on jäädytetty huijausten tultua ilmi, mutta häntä ei koskaan rangaistu teoistaan.

Hän varoittaa deittailusovelluksia käyttäviä ihmisiä lankeamasta huijauksiin. Jamien mukaan varauksella kannattaa suhtautua, jos hyvännäköinen ja paljon nuorempi mies ottaa yhteyttä ja alkaa kysellä rahaa, vaikka ei oltaisi edes tavattu vielä.

Jamie oli valikoinut tarkoituksella uhreiksi yksinäisen näköisiä ja huomionhakuisia naisia. Hän uskoi, että juuri sentyyppiset naiset olisivat valmiita tekemään mitä tahansa.

"Olin ajatellut, etten koskaan joutuisi huijauksen uhriksi"

Yksi huijauksen uhriksi joutuneista naisista antaa haastattelunsa BBC:lle. Hän ei ole "Jamien uhri", mutta rakkauspetoksen uhri kylläkin.

– Olin ajatellut, etten koskaan joutuisi huijauksen uhriksi. Olen niin varovainen. Mutta sitten Kevin tuli kuvioihin ja hän oli niin hurmaava, sanoo huijauksen uhriksi joutunut 59-vuotias leski Di Pogson.

Pogson lähetti aluksi miehelle pienempiä summia "eläinlääkärikuluihin". Kyseessä oli alle viidensadan euron suuruiset rahalähetykset.

– Sitten summat kasvoivat yhä suuremmiksi ja suuremmiksi ja minulta loppuivat rahat kokonaan. Tämän jälkeen hän alkoi nimitellä minua ja lakkasi vastaamasta puhelimeen.

– Se herätti hälytyskelloni ja hakeuduin poliisin puheille.

Nainen tunsi itsensä hölmöksi ja häntä hävetti.

– Kerroin lapsilleni. Oli kauheaa kertoa heille, että olin menettänyt niin paljon rahaa jonkun sellaisen ihmisen vuoksi, jonka olin juuri tavannut.

Rikoksia tehtailtiin paljon koronarajoitusten aikaan

Talousrikoksiin erikoistunut poliisi Bernadette Laurie kertoo, että monet tämäntyyppisistä talousrikoksista tapahtuivat koronarajoitusten aikaan: ihmiset olivat silloin yksinäisempiä kuin yleensä.

Monen tapauksen kohdalla uhrit tajusivat tulleensa huijatuksi siinä kohtaa, kun huijarit eivät yhtäkkiä voineetkaan tavata, vaikka rajoituksia höllennettiin.

Näistä merkeistä huijarin tunnistaa helposti

Viranomaiset antavat joitakin ohjeita siihen, mistä huijarin yleensä tunnistaa.

– He kysyvät usein henkilökohtaisia asioita toiselta, mutta eivät ole kiinnostuneita kertomaan itsestään juuri mitään.

– He pyytävät usein apua jonkin asian suhteen ja vedoten tunnesiteeseen.

– Suhteen jatkuvuus riippuu siitä, kuinka paljon rahaa hänelle lähettää.

– Heidän kuvansa näyttävät usein sellaiselta, kuin ammattikuvaaja olisi ottanut ne. Henkilöt ovat usein niin hurmaavia ja tyylikkäitä, että kuvien voidaan epäillä olevan varastettuja esimerkiksi jonkin julkkisnäyttelijän sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat