Varastetuista kunniamerkeistä tuli monta kyselyä keräilijälle – "Jopa harvinaisempi kuin Mannerheim-risti"

Nyt kaivataan apua: Kuka kaipaa kuvan kunniamerkkejä?
Rivin ensimmäinen merkki on 3. luokan vapaudenristi miekoin jatkosodasta. Seuraava merkki on talvisodasta saatu 4. luokan vapaudenristi miekoin. Seuraavaksi on 4. luokan vapaudenristi siviiliansioista. Neljäs merkki on Suomen Leijonan 1. luokan ritarimerkki miekoin. Viimeinen on suojeluskunnan ansioristi. Sisä-Suomen poliisi
Julkaistu 04.05.2016 15:44
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Poliisi kaipaa omistajaa sodanaikaisille kunniamerkeille. Yksi merkeistä on osoittautunut todelliseksi harvinaisuudeksi.

Sisä-Suomen poliisi julkaisi eilen Facebookissa hieman erikoisemman etsintäkuulutuksen: viidelle sodanaikaiselle kunniamerkille etsitään oikeaa omistajaa. Poliisi oli takavarikoinut merkit rikostutkinnan yhteydessä.

Finnmedalsin Jani Tiainen osaa kertoa, mistä merkeistä on kysymys. Rivin ensimmäinen merkki on 3. luokan vapaudenristi miekoin, ja se on saatu jatkosodasta. Seuraava merkki on talvisodasta saatu 4. luokan vapaudenristi miekoin.

Seuraavaksi on 4. luokan vapaudenristi siviiliansioista. Neljäs merkki on kaikista arvokkain: Suomen Leijonan 1. luokan ritarimerkki miekoin. Viimeinen on suojeluskunnan ansioristi.

Tiainen kertoo hieman yllättäen, että kyseisistä merkeistä kysyttiin häneltä arviota maaliskuussa.

– En tykkää antaa arviota, jos en tiedä, omistaako henkilö kyseisiä mitaleja. Huvittavinta oli, että minulle soitti 3-4 päivän useampi kaveri näistä mitaleista.

Tiaisen mukaan on mahdollista, että merkkien omistaja ei edes tiedä niiden kadonneen. Merkit on voitu varastaa myös museosta.

– Olen kuullut tarinoita, että museosta on varastettu jotain, ja asia huomataan puolen vuoden päästä.

Tiaisen tutkiessa tarkemmin kuvaa hän huomaa, että rivassa, jossa merkit ovat kiinni, puuttuu mahdollisesti muutama merkki.

– Se näyttää vähän löysältä.

20 vuoden aikana muutama myynnissä

Ehdottomasti kokoelman arvokkain merkki on Suomen Leijonan 1. luokan ritarimerkki miekoin. Sitä on jaettu ainoastaan 76 kertaa vuosina 1942-1946.

– Hyvin usein merkkiä on jaettu sodan jälkeen evp:ksi siirtyvälle upseerille, joka on ollut arvoltaan kapteeni tai majuri.

Koska merkissä on miekat, se kertoo sotilaallista ansioista. Merkkiä jaetaan edelleen vuosittain evp:ksi siirtyville upseereille, mutta ilman miekkoja.

– Merkki on hyvin harvinainen. Minulla on 20 vuoden aikana ollut myynnissä noita kaksi tai kolme kertaa. Tämä on kaksi kertaa harvinaisempi kuin Mannerheim-risti.

Mannerheim-ristin sai jatkosodan aikana tai välittömästi sen jälkeen 191 sotilasta. Mitali on arvostetuin ja tunnetuin suomalainen kunniamerkki, mikä näkyy myös sen hinnassa.

Viime vuonna Mannerheim-rististä nro 153 maksettiin 46 000 euroa.

Tiaisen mukaan merkkien hinnat ovat nyt alhaalla taloudellisesta tilanteesta johtuen. Vaikka ritarimerkki on Mannerheim-ristiä harvinaisempi, niin aivan vastaavanlaisia hintoja siitä ei makseta.

– Kyseisestä ritarimerkistä on joskus maksettu yli 2 000 euroa. Viime syksynä meidän Saksan-huutokaupassa muistaakseni vastaavasta merkistä maksettiin 1 200 euroa. Kallis merkki.

Muiden rivassa olevien merkkien yhteisarvo muutamia satasia.

– Jos kyseessä on alkuperäinen ripa tai tietäisi saajan nimen, niin kokonaisuutena se on kalliimpi kuin osiensa summa.

"Merkkien saaja mahdollista selvittää"

Tiaisen mukaan saaja on mahdollista selvittää, ritariristi kun on jaettu vain 76 kertaa. Vapaudenristi siviiliansioista taas 500-1200 kertaa, riippuen mistä sodasta se on.

– Ei ole montaa henkilöä, joka on saanut ne molemmat.

Talvisodan aikaan merkkien saaja on ollut sotilasarvoltaan aliupseeri, mutta hän on käynyt reserviupseerikoulun välirauhan aikana tai jatkosodan alussa.

– Sodassa hän on mahdollisesti ollut komppanian päällikkö ja sitä ennen aktiivinen suojeluskuntalainen.

Merkit ovat Tiaisen mukaan tyypillisiä, ainoastaan siviilimerkki pistää mietityttämään.

– Mutta kaikenlaisia komboja on nähty, joten merkit voi olla myönnetty yhdelle ihmisille.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos