Varhaiskasvatuksen suurimmat ongelmat tiivistyvät äärimmilleen venytettyihin ryhmäkokoihin ja työntekijöiden uupumukseen. Liiton mukaan sijaisia ei palkata, vaikka laki sitä edellyttää.
20-vuotta lastenhoitajana työskennelleen Jonna Vileniuksen mukaan varhaiskasvatuksen suurimpia haasteita ovat äärimmilleen venytetyt ryhmäkoot ja entistä haastavammaksi muuttunut työ. Sekä lapset että arki päiväkodissa ovat entistä levottomampia.
Ongelmat vaikuttavat muun muassa mahdollisuuksiin toteuttaa varhaiskasvatussuunnitelmaa.
– Se varhaiskasvatussuunnitelman toteuttaminen jää aika ohueksi kuitenkin siinä arjessa, Vilenius kertoo.
Erityisesti nuorilla työntekijöillä pyörii mielessä Vileniuksen mukaan yksi selkeä vaihtoehto, kun mietitään tulevaisuutta. Se nousee työpaikalla käydyissä keskusteluissa esille jopa päivittäin.
– Jos vain pystyy vaihtamaan alaa, niin se on se suunnitelma, Vilenius toteaa.
Teksti jatkuu videon jälkeen.
8:17
Suomen Lastenhoitoalan Liiton toiminnanjohtaja Eila Seppälä-Vessarin tähdentää, että lasten turvallisuus sekä työntekijöiden hyvinvointi ovat vaarassa tilanteissa, joissa henkilöstöä ei ole riittävästi paikalla.
”Sijaisia ei palkata niin kuin laki sitä edellyttäisi”
Varhaiskasvatus pyörii pitkälti työntekijöiden jouston varassa, Seppälä-Vessari kertoo. Työvuoroja joudutaan hänen mukaansa muuttamaan lennosta lähes päivittäin. Työntekijät uupuvat muun muassa siihen, ettei suunniteltujen työvuorojen paikkansa pitävyyteen voi luottaa.
– Se, että siellä mennään paljon sellaisella pärjäämisen kulttuurilla, ei ole minusta oikein, Seppälä-Vessari toteaa.
Syynä tähän on Seppälä-Vessarin mukaan se, ettei sijaisia palkata riittävästi.
Lastenhoitoalan Liiton ja Tehyn jäsenilleen kohdistamissa kyselyissä nousee esille, ettei sijaisia palkata aina edes ennalta tiedetyissä poissaolotapauksissa. Tällaisia ovat esimerkiksi ennalta tiedetyt sairaslomat ja työntekijöiden koulutukset.
– Valitettavasti meidän jäseniltämme tulee sitä viestiä, että sijaisia ei palkata niin kuin laki sitä edellyttäisi, Seppälä-Vessari sanoo.
Tämä johtaa hänen mukaansa siihen, että lapsia on liikaa suhteessa henkilökunnan määrään.
– On ollut jopa kahden viikon sairaslomia, joihin ei palkata sijaista ollenkaan, Seppälä-Vesari kertoo.