Aloittaneiden määrässä nähtiin piikki viime vuoden lopulla. Aloittaneissa korostuivat hallinto-, tutkimus- sekä koulutusalan ammatit.
Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen suosio on kasvanut julkisella sektorilla vuosi vuodelta, kertoo työeläkevakuuttaja Keva.
Kyseinen eläke tuli mahdolliseksi vuonna 2017. Kevan mukaan se on osoittautunut houkuttelevaksi vaihtoehdoksi kaikkien ammattiryhmien keskuudessa.
Kevan selvityksestä ilmenee, että osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen aloitti vuonna 2017 julkisella sektorilla 3 600 ihmistä. Sittemmin aloittaneiden määrä on kasvanut viidenneksen. Vuoden 2020 lopussa sitä sai runsaat 9 700 ihmistä.
Osittainen varhennettu vanhuuseläke otetaan selvityksen mukaan maksuun keskimäärin 62-vuotiaana. Se otetaan pääosin 50 prosentin suuruisena, ja sen kesto on keskimäärin 23 kuukautta ennen varsinaista vanhuuseläkettä. Naisten osuus tämän eläkkeen valinneista oli vuoden 2020 lopussa 68 prosenttia, mikä selittynee julkisen sektorin naisvaltaisuudella erityisesti kunta-alalla.
Keva kertoo, että osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen aloittaneiden määrässä nähtiin erityinen piikki viime vuoden lopulla.
– Vuoden 2022 joulukuussa noin 5 000 henkilöä aloitti julkisen sektorin osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen. Se on 20 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021 yhteensä. Eläkkeen hakijat olivat hieman vanhempia kuin aiemmin ja eläkkeen määrä oli aikaisempaa suurempi. Aloittaneiden ammattiprofiilissa korostuivat aikaisempaa enemmän hallinto-, tutkimus- sekä koulutusalan ammatit, kertoo tilastoanalyytikko Janne Salonen tiedotteessa.
Keva kertoo, että julkisella sektorilla kyseisen eläkkeen ottaneiden ammattikirjo on lavea erityisesti kunta-alalla.
– Siinä mielessä kyseessä on kaikkien ammattiryhmien käyttämä eläke. Koko työeläkejärjestelmää koskevan aiemman tutkimuksen perusteella on nähtävissä, että osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen valitseminen ei juurikaan vaihtele koulutuksen tai sosioekonomisen aseman mukaan, Keva kertoo.