Varo näitä vaatteita! Huonot materiaalit pilaavat asun

muoti
Kiinnitä huomiota vaatteidesi materiaaleihin! Kuva Ralph Laurenin kevät-kesä 2015 -näytöksestä.All Over Press
Julkaistu 20.01.2015 10:27

Milja Haaksluoto

milja.haaksluoto@mtv.fi

Eikö äiti opettanut syynäämään vaatekaupassa valmistetietoja? Viimeistään nyt kannattaa perehtyä muodin materiaaleihin. Varomalla huonoja materiaaleja säästät rahaa, vältät tyylimokat ja minimoit vikaostokset.

Oikeastaan hyvien materiaalien erottaminen huonoista on helppoa. Suosimalla aitoja luonnon materiaaleja, kuten villaa, silkkiä, nahkaa, puuvillaa, hamppua ja pellavaa, vaatteesi vaikuttavat aina keinokuitukuteita laadukkaammilta. Eettisesti ja ekologisesti tuotetut luonnonmateriaalit ja kierrättäminen lisäävät vielä vaatteiden sisäistä kauneutta.

Poikkeus vahvistaa säännön: tekokuiduista on hyötyä urheilutekstiileissä, joissa niiden tekniset ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Sekoitteista voi olla hyötyä esimerkiksi trikookankaissa, sillä ne lisäävät kankaiden joustavuutta ja suojaavat vaatteita rypistymiseltä.

Kaikkia keinokuituja ei siis tarvitse kavahtaa, mutta muutamiin muovimateriaaleihin kannattaa suhtautua varauksella.

Akryyli

Ostat ihanan pehmeän ja ihastuttavan edullisen neulepuseron, mutta voi kauhistus: ensimmäisen pesun myötä neule muuttuu lurpsahtaneeksi korpuksi. Pian hurmaavan neuleen tilalla onkin kauhtunut, muotonsa menettänyt lumppu, joka hiostaa, saa hiukset sähköiseksi ja nyppyyntyy tuon tuostakin. Kuulostaako tutulta? Kyseessä on akryyli.

Akryyliä eli polymetyylimetakrylaattia tavataan tavallisesti maaleissa, pleksilaseissa, tekohampaissa, pakastepizzapakkausten päällisissä ja kyllä – muotivaatteissa. Muoville ominaisesti akryyli tuntuu päällä hiostavalta. Akryyli ei maadu, joten se kestää luonnossa hamaan ikuisuuteen.

Vaatekaapissa sen sijaan se viihtyy vain hetken ennen kiikutusta tuhoon tuomittujen ostosten tunkiolle. Halpaa materiaalia tapaakin erityisesti trendivaatteissa, joiden ostaminen jo sinänsä on epäekologista.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset ovat väläytelleet akryylille altistumisen voivan aiheuttaa jopa syöpäriskiä.

Keinonahka

Mokka, nappa, kiiltonahka… Nahka pitää pintansa trendien vaihtelusta huolimatta. Halvat keinonahkatuotteet voivat tuntua houkuttelevilta, mutta älä sorru kiusaukseen!

Keinonahka on käytännössä muovia, joten se ei lämmitä eikä hengitä samalla tavalla kuin aito luonnonmateriaali. Keinonahka voi olla helppo pyyhkäistä puhtaaksi, samaan tapaan kuin muovinen vahakangaspöytäliina. Edustavalta ja tyylikkäältä se ei silti tule näyttämään.

Keinonahkaa voi erehtyä luulemaan kestäväksi, mutta tosiasiassa se vanhenee rumasti: reunat rispaantuvat ja pinta halkeilee. Oikea nahka suorastaan kaunistuu iän ja käytön myötä, se saa ajan patinaa ja kuluu pehmeäksi.

Kun aika joskus nahkatuotteesta jättää, se maatuu. Keinonahka sen sijaan ei maadu, joten ekologisesta vaihtoehdosta ei ole kyse.

Polyesteri

Halpaa tuottaa, yksinkertaista valmistaa, eikä se rypisty. Siinä ovatkin polyesterin ainoat hyvät puolet. Polyesteri voi toki näyttää kauniin silkkiseltä, säilyttää hyvin muotonsa ja joustaa mukavasti, mutta on syynsä, miksi kirpputorit pursuavat hylättyjä polyesterirytkyjä.

Polyesteri on pohjimmiltaan muovia, joten se ei hengitä. Seurauksena on hikiläikkiä, pinttynyttä hajua ja tukahduttava tunne. Nykyiset polyesterivaatteet ovat usein kaukana 1970-luvun teryleenitrikoista, joten moni kyseenalaistaa polyesterin pahamaineisuuden. Siltikin esimerkiksi sifonkipaita näyttää ja tuntuu silkistä valmistettuna paljon ylellisemmältä.

Nailon

Nailonin hyvä puoli lienee sen merkityksessä naisten muodille: nailonsukat olivat halvempia ja käytännöllisempiä kuin silkkisukat, joten ne toivat muodin vähävaraisempienkin ulottuville. Sitä paitsi, olivathan ne osaltaan vauhdittamassa hameenmittojen lyhentymistä.

Nailon kuitenkin tuppaa nyppääntymään pesujen myötä. Lisäksi nailonkuteissa ei kannata  oleskella kuumuuden lähteiden lähellä: se voi nimittäin sulaa! Sitä paitsi: kuka nyt sukkahousujen käytöstä muutenkaan tykkäisi?

Osittaiset lähteet Stylelist.com, Bodyecology.com, Wikipedia,

Tuoreimmat aiheesta

Muotimaailma