Ripsiväri säilyy vain kuukausia, kun puolestaan vartalovoide voi säilyttää tehonsa vuodesta toiseen. On tärkeää pistää merkille milloin kosmetiikkatuotteet menevät vanhaksi estääksesi pöpöjen ja bakteerien voitontanssia ihollasi. Lue vinkit, miten ja missä kosmetiikkaa kannattaa säilyttää.
Aivan kuten elintarvikkeillakin, myös kosmetiikalla on oma elinkaarensa ja parasta ennen -päivänsä. Jos säilytät kosmetiikkatuotteesi oikein alusta asti, saat nauttia niiden tehosta ja toimivuudesta pidempään.
Mistä tietää, kuinka kauan kosmetiikka pysyy hyvänä? Lue myös: Onko meikkipussissasi vanhentuneita tuotteita? Näin kauan kosmetiikka säilyy!
On myös tärkeää kiinnittää huomiota kosmetiikkatuotteiden säilyvyyteen, sillä niistä voi muutoin muodostua aikamoisia bakteeripesäkkeitä, tuotteet voivat menettää tehonsa salakavalan nopeasti tai voivat alkaa lemuta nenään pistävästi. Tästä syystä tuotteita ei kannatakaan hamstrata tuhottomasti nurkilleen, avata jokaista purnukkaa kerralla tai säästellä niitä paremman päivän varalle.
Näin säilytät kosmetiikka oikein
Ota selvää. Lue huolellisesti tuotteen mukana tulevat tiedot, käyttöohjeet, mahdolliset varotoimenpiteet. Huomioi parasta ennen päiväys tai avoimen purnukan kuva, jossa on lukee tuotteen säilyvyyskuukausi (esim. 6M tarkoittaa kuutta kuukautta).
Meikkipussille kannattaa tehdä suursiivous tasaisin väliajoin.Shutterstock
Avaa vasta sitten kun käytät. Avaa pakkaus vasta sitten, kun todella aiot käyttää sitä. Älä turhaan säästele kuukausikaupalla jo avattua tuotetta, ettei se mene vanhaksi ennen kuin olet ennättänyt käyttää sen loppuun. Sulje pakkaus huolellisesti ja tiiviisti aina käytön jälkeen.
Kirjoita ylös. Kosmetiikkatuotteissa on parasta ennen - tai vähimmäissäilyvyysaika-merkintä, mutta tieto siitä kuinka monta kuukautta tuote säilyy avaamisesta ei paljoa hyödytä, jos ei muista milloin purnukan tai ripsivärin ottikaan ensi kerran käyttöön. Kirjoita esimerkiksi vedenpitävällä tussilla purnukkaan, milloin olet avannut tuotteen (kuukausi ja vuosi) tai kiinnitä siihen tarra, johon olet kirjannut avaamispäivän. Tästä tiedät miten pitkäksi aikaa valmistaja takaa tuotteen turvallisen käytön avaamisen jälkeen.
Voit myös tehdä oman pienen päiväkirjan: kirjoita vihkoon tuotteen nimi, säilyvyyskuukausien määrä sekä päivämäärä, milloin olet sen avannut. Näin pysyt varmasti ajan tasalla!
Käytä nenää (ja vähän maalaisjärkeä). Onko tuotteen koostumus, väri tai haju muuttunut? Haiskahtaako kosmetiikkatuote eltaantuneelta, härskiintyneeltä vai kenties erilaiselle? Jos sinulle herää pienikin epäilys, heitä tuotteet pois surutta. Esimerkiksi vanhentuneissa ripsiväreissä piilee tulehdusriski.
Meikit, kosteusvoiteet ja muut kosmetiikkatuotteet kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä.Shutterstock
Mieti säilytyspaikka. Säilytä tuotteet kuivassa ja viileässä paikassa; älä esimerkiksi saunassa. Meikkejä ei kannata myöskään säilyttää kylpyhuoneessa, jossa suihkusta johtuvat vesihöyryt pilaavat luomivärit, ripsivärit, kosteus- ja kasvovoiteet alta aika yksikön. Suojaa tuotteet auringonvalolta äläkä pidä niitä lämmönlähteiden läheisyydessä. Jos tuote on ollut kesäkuumilla koko kesän auton hanskalokerossa, ripsiväri on pyörinyt käsilaukun pohjalla iäisyyden tai huulipuna on jäänyt vahingossa kuivausrumpuun, heitä tuote pois. Älä myöskään laita tuotteita jääkaappiin, jos valmistaja ei ole niin ohjeistanut.
Tee suursiivous. Käy tasaisin väliajoin kosmetiikkatuotteet läpi selvittääksesi, että kaikki tuotteet ovat vielä käyttökelpoisia. Tämä rutiini edesauttaa sinua kiinnittämään enemmän huomiota tuotteiden käyttöikään.
Puhtaus on puoli ruokaa. Käsittele kosmetiikkaa aina puhtain käsin tai ottimella, lastalla tai pensselillä. Pese meikkisienet, ottimet ja harjat säännöllisesti saippualla, miedolla pesuaineella tai miedolla shampoolla. Anna välineiden kuivua kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.
Älä sekoita. Älä laimenna tuotteita vedellä tai muilla aineilla. Lisätty vesi vähentää tuotteen säilyvyyttä ja edistää pilaantumista. Sekoita vain sellaisia tuotteita, jotka valmistajan ohjeiden mukaan tulee sekoittaa.
Älä jaa. Kosmetiikkatuotteet ovat henkilökohtaisia, joten älä jaa meikkejäsi toisten kanssa. Näin vältät esimerkiksi silmä- ja muut tulehdukset.
Älä isottele. Älä osta liian isoja perhepakkauksia esimerkiksi hiustuotteista, jos kotitalouteesi kuuluu vain yksi ihminen tai tuotetta käyttää vain yksi henkilö. Muutoin tuote saattaa ennättää mennä pilalle, ennen kuin ennätät käyttää sen loppuun.
Erikoisniksit meikeille
Se miten käytät ripsiväriä voi myös vaikuttaa siihen, kuinka kauan se säilyy.Shutterstock
Hajuvesi paketissa. Hajuvesi menettää ominaistuoksunsa tai alkaa jopa löyhkätä, jos valo kohdistuu siihen suoraan. Säilytä hajuvesi omassa paketissaan tai vaikka lääkekaapissa poissa auringonvalosta – voit saada yleensä noin kaksi vuotta säilyvälle hajuvedelle lisävuosia elinaikaa lisää.
Kynsilakka jääkaapissa. Kuumuus sekä auringonvalo pilaavat ja haalistavat kynsilakan alta aikayksikön. Pidä kynsilakat jääkaapissa ja voit lisätä niiden käyttöikää jopa tuplasti.
Ripsiväriä ei kannata pumpata. Ripsivärin elinaika on varsin lyhyt: se kuivuu nopeasti tai muuttuu alta aikayksikön epäpuhtaaksi bakteeripesäkkeeksi. Pääset eroon molemmista ongelmista, jos maltat olla pumppaamatta ripsiväriä ylös ja alas, mikä vain edesauttaa bakteerikannan kilpatanssia sekä kuivattaa ripsivärin sisällön. Sen sijaan pyöräytä ripsivärin harjaa kun vedät sen ulos.
Jos ripsiväri alkaa kuivua ja sutata, voit kokeilla kastaa ripsivärituubia varovasti kiehuvaan veteen noin 15 sekunnin ajaksi. Ripsiväri tarttuu jälleen paremmin ja se on voinut tapattaa osan bakteereista.
Lue myös:
Onko meikkipussissasi vanhentuneita tuotteita? Näin kauan kosmetiikka säilyy!
Suomalaisten suosituin kauneustuote: Tämä löytyy lähes jokaiselta naiselta!
Meikkaaja Mariela Sarkima neuvoo: Tuuleta rohkeasti meikkipussiasi
Lähteet: Kosmetiikka-allergia.fi, Totalbeauty, Cosmopolitan