Uudesta asunnostaan ylpeällä on houkutus julkaista sosiaalisessa mediassa kuva kotiavaimestaan. Asiaa kannattaa kuitenkin harkita kahdesti, sillä läheisille tarkoitettu kuva voi päätyä rikollisten käsiin ja altistaa murtovarkaudelle.
Jo pelkkä kuva kotiavaimesta riittää osaavalle murtovarkaalle, joka voi kopioida otoksen perusteella itselleen oman kappaleen. Mikäli tahtoo jakaa sosiaalisessa mediassa kuvan avaimestaan, kannattaa se tehdä siten, että sormi peittää avaimen lukkoon menevän osan.
Jos video ei näy, voit avata sen tästä.
Asiasta kertovan, kiinteistöasioista bloggaavan Kyle Mattisonin TikTok-video on hämmästyttänyt monia, vaikka aiheesta on varoiteltu jo vuosia. Video on kerännyt jo 1,4 miljoona katselukertaa ja kymmeniätuhansia kommentteja.
– Kiitos, en ikinä ole tullut ajatelleeksi tuota, eräs kommentoija kirjoittaa.
Kommenttikentässä muistutetaan myös, että asunnon sijainnin ei tulisi selvitä samasta kuvasta, jossa kotiavain näkyy.
Lue myös: Kuinka paljon sinä saisit asuntolainaa? Asiantuntija vastaa omasta kodista unelmoiville: "Kannattaa olla realisti"
Avaimen kopioiminen kuvan perusteella yllättävän helppoa
Kodin avaimista otetut kuvat ovat sosiaalisessa mediassa yllättävän yleisiä, joten selvästi kaikki eivät ole tietoisia kuviin liittyvistä riskeistä.
Kuitenkin jo vuonna 2008 yhdysvaltalaiset tutkijat osoittivat, kuinka helposti avaimet voi kopioida digitaalisen kuvan perusteella. Tutkimuksesta kertonut brittilehti The Guardian kertoo, että tutkijat pystyivät luomaan kameraa, tietokonetta ja avainjyrsinkonetta käyttäen kopion avaimesta, josta oli otettu kuva yli 60 metrin päästä.
Tutkijat epäilivät jo yli 12 vuotta sitten, että lähes kuka tahansa voi kopioida avaimen kuvan perusteella, jos käytössä on halpa digikamera ja oikea tietokoneohjelma. Nykyisten kännyköiden korkearesoluutioiset kamerat ja 3D-tulostimet ovat tehneet kopioimisesta entistä helpompaa.
Yhdysvaltalainen CBS News kertoo, että tänä päivänä avaimen voi kopioida ottamalla tai lataamalla kuvan siitä ja lähettämällä kuvan verkossa toimivalle lukkosepälle, joka kopioi avaimen ja postittaa sen takaisin kuvan lähettäjälle.
3D-tulostimien yleistyessä kuvaa ei edes tarvitse vaivautua lähettämään lukkosepälle vaan avaimen voi kopioida kotonaan.
Lue myös: Australialaisperhe heräsi kolinaan aamuyöllä: Tähän kutsumattomaan vieraaseen harva haluaisi törmätä kotonaan
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: @thatpropertyguy/TikTok, Mirror, The Guardian, CBS News