Vartalonmuoto paljastaa terveysriskit – tunnistatko itsesi?

Kun katsot itseäsi peilistä ja tarkkailet vartalosi ääriviivoja, millainen siluetti eteen piirtyy? Vartalonmuoto voi enteillä tiettyjä sairauksia.

Keskeltä pyöreä omena

Onko vyötärösi yhtä leveä tai leveämpi kuin lantio? Kutsuipa sitä sitten kaljamahaksi, jenkkakahvoiksi tai vararenkaaksi, rasvan kantaminen keskivartalossa ei ole hyvä asia. Keskivartalolihavilla liikarasva on nimittäin kerääntynyt vatsaonteloon suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Siellä soluista vapautuu verenkiertoon haitallisiakin aineenvaihduntatuotteita, joiden aiheuttamat häiriöt heijastuvat kaikkialle elimistöön ja kasvattavat riskiä lukuisiin sairauksiin.

Vyötärölihavuuteen liittyviä sairauksia ovat esimerkiksi tyypin 2 diabetes, korkea verenpaine, uniapnea, sydänsairaudet, tietyt syöpäsairaudet sekä kihti. Keskivartalolihavuus on yhdistetty myös metaboliseen oireyhtymään. Metabolisesta oireyhtymästä puhutaan, jos vyötärön ympärysmitta ylittää miehellä 94 senttimetriä ja naisella 80 senttimetriä ja vähintään kaksi seuraavista muutoksista pätee: suurentunut veren triglyseridien (rasvojen) määrä, pienentynyt veren HDL-kolesterolin eli hyvän kolesterolin määrä, kohonnut verenpaine ja häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta. Näillä kriteereillä metabolinen oireyhtymä on yli kolmasosalla suomalaisen aikuisväestön miehistä ja yli neljäsosalla naisista.

Vyötärölihavuudesta puhutaan, kun vyötärönympärys ylittää naisilla 90 senttimetriä ja miehillä sata senttimetriä. Myös normaalipainoinen ihminen voi olla vyötärölihava ja sen takia suuremmassa riskissä sairastua.

Leveälanteinen päärynä

Onko vyötäröltä sopivankokoisten farkkujen kiskominen lantion yli vaikeaa? Ovatko housut takapuolesta tiukat, mutta vyötäröltä väljät? Päärynän muotoista vartaloa on totuttu pitämään terveempänä kuin niin sanottua omenaa, mutta päärynöilläkin on omat ongelmansa. Ensinnäkin sanotaan, että kilojen taipumus kerääntyä herkästi lanteille altistaa jojo-laihdutukselle. Lisäksi päärynävartaloisten naisten on väitetty olevan alttiimpia osteoporoosille – tästä on tosin toisenlaisiakin näkemyksiä.

Kalifornian yliopistossa tehdyn selvityksen mukaan pakaroihin kerääntyvä rasva sisältää poikkeavia määriä metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin liitettyjä proteiineja, kuten kemeriinejä. Korkeiden kemeriinitasojen kerrotaan olevan yhteydessä korkeaan CRP-pitoisuuteen, joka saattaa viitata kohonneeseen sydäntautiriskiin.

Kanankoivet

Ovatko saappaiden varret liian leveät pohkeillesi? Laihat sääret ja käsivarret johtuvat usein yksinkertaisesti perimästä. Ne voivat kuitenkin viitata myös lihasten puutteeseen, ja alhaista lihasmassaa pidetään muun muassa sydänsairauksien riskitekijänä. Itse asiassa nykyään lihaskunnon uskotaan tutkimusten perusteella korreloivan suoraan terveydentilaan ja elinikään.

Vaikka lihaksilla on tapana huveta ikääntyessä, lihasmassan menetys ei ole väistämätöntä. Ikääntyneille urheilijoille tehdyissä selvityksissä on havaittu, että vanhemmat aikuiset – jopa 70–80-vuotiaat – voivat rakentaa ja säilyttää lihasmassaa lähes yhtä hyvin kuin alle 40-vuotiaat. Voimaharjoittelu kannattaa siis ottaa tavaksi.

Paksut nilkat

Jos on omistanut paksut nilkat syntymästään asti, ne kertovat ainoastaan perimästä. Mutta jos nilkat ovat paksuuntuneet viimeisten kuukausien tai viikkojen aikana, se saattaa viitata nesteen kertymiseen – näkyykö ihossasi painaumia, kun otat sukat pois jalasta? Syypäitä turvotukseen voivat olla esimerkiksi kuukautiset tai runsas suolan syönti. Monilla jalat turpoavat myös lentokoneessa.

Krooninen turvotus voi toisaalta olla merkki sydän- tai munuaissairaudesta: sydän ei pumppaa verta tarpeeksi tehokkaasti tai munuaiset eivät erottele verestä kuona-aineita ja elimistölle vieraita aineita ja poista niitä virtsan mukana. Pitkäkestoisen turvotuksen syy kannattaa selvittää lääkärin vastaanotolla.

Paksu niska

Eivätkö nuorempana käyttämäsi lyhyet kaulakorut enää mene mukavasti kiinni? Tuntuuko napitetun paidan kaulus niin tiukalta, että pitää siirtyä isompaan kokoon? Useat selvitykset väittävät, että niskan paksuus voi todella viestiä terveydestä ja kertoa siitä yhtä paljon kuin painoindeksi, jota pidetään monien terveysriskien mittarina.

Pediatrics-lehdessä julkaistun selvityksen mukaan kaulanympärystä voi jopa käyttää painoindeksin sijaan diagnosoimaan lasten liikalihavuutta. Bostonin yliopistossa tehty selvitys puolestaan väittää kaulanympäryksen kertovan sydän- ja verisuonitautien riskistä. Kaulanympärys on myös linkitetty suoraan uniapneaan, joka itsessään altistaa monille terveysongelmille.

Lähteet: Healthyliving.msn.com, Terveyskirjasto.fi, Sciencedaily.com, Sydanliitto.fi, Musili.fi

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat