Vartalon muoto muuttuu vanhemmiten – tässä syyt

vartalo
Vanhenemista ei voi pysäyttää, mutta ulkonäköön pystyy vanhemmitenkin vaikuttamaan.Lehtikuva
Julkaistu 02.08.2015 12:03

MTV LIFESTYLE

Vuosien kertyessä moni saattaa huomata, että keskivartalolle ilmestynyt massa tuntuu imaisseen ennen niin kapean vyötärön tai että ylähyllylle joutuukin kurottelemaan enemmän kuin ennen. Se ei ole mielikuvituksen tuotetta.

Grandparents-verkkosivustolla paneudutaan vartalon muodon muuttumisen tapoihin ja syihin.

Ylipaino ja liikasyöminen

Kun syö liikaa, lihoo. Kypsällä iällä suuhun voi tulla mätettyä ylimääräistä esimerkiksi työpaikan kokousherkkujen, alkoholipitoisten illanistujaisten tai vaikka stressiin liittyvän tunnesyömisen takia. Painon kertymistä voi ehkäistä tekemällä pieniä muutoksia, kuten lisäämällä ruokavalioon hedelmiä ja vihanneksia sekä karsimalla sokerisia ja rasvaisia välipaloja.

Myös illan mittaan kumottujen tuoppien tai viinilasillisten määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Huomioi myös, että esimerkiksi kevytlimuihin lisättyjen keinotekoisten makeutusaineiden kerrotaan aiheuttavan herkkuhimoja ja vyötärölihavuutta.

Kasvava keskivartalo ja hormonit

Ikääntyessä vähenevät sukupuolihormonit voivat sekoittaa kehon. Siinä, missä esimerkiksi naisilla rasva varastoituu nuorempana enemmän lantiolle, reisiin ja takapuoleen, niin vaihdevuosien lähestyessä ja sukupuolihormonien vähentyessä sitä alkaakin kertyä vatsan seudulle. Syynä on, että naissukuhormoneita ei enää ole niin paljon suojaamassa rasvan kertymiseltä vatsaonteloon. Vaihdevuosien jälkeen naisilla onkin yhtä suuri taipumus vyötärölihavuuteen kuin miehillä.

ylipainoLehtikuva

Vyötärönympärysmittaa kasvattaa myös kehon asennon muuttuminen. Kun ranka painuu kasaan ja rintarangan etukumaruus lisääntyy, alimmat kylkiluut painuvat alemmaksi lähelle suoliluun harjanteita ja siten kasvattavat vyötärönympärysmittaa.

Vyötärölihavuuden johtuessa nimenomaan rasvan kertymisestä se on enemmän kuin kosmeettinen ongelma, sillä vyötärölihavuus on yhteydessä moniin sairauksiin. Miesten pitäisikin tähdätä alle 94 sentin vyötärön ympärysmittaan ja naisten alle 80 senttiin. Miehillä lievän terveyshaitan merkki on 94–101 sentin mittainen vyötärö ja huomattavan terveyshaitan raja yli 102 sentin ympärysmitta. Naisilla vastaavat luvut ovat 80–87 senttiä ja yli 88 senttiä.

Lihasten katoaminen ja liikunnan puute

Vanhetessa ihminen usein pysyttelee enemmän paikoillaan. Syy aktiivisuuden vähenemiseen voi olla jossakin vammassa tai sairaudessa tai yksinkertaisesti siinä, ettei eläkkeelle ja kotiin jäätyään enää olekaan niin menevää tyyppiä. Liikkumisen sijaan aika saattaa kulua syömiseen, ei kaloreiden polttamiseen.

Kun liikkuminen vähenee, myös tehokkaasta kalorinkulutuksesta vastaava lihasmassa surkastuu. Jos ei tee voimaharjoittelua ja lihakset kuihtuvat pois, aineenvaihduntakin hidastuu. Jokaisen kannattaisi sisällyttää viikkoihinsa niin kävelyn kaltaista aerobista liikuntaa kuin painonnoston tai vastusharjoittelun kaltaista voimatreeniä.

liikunta (1)Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Roikkuvat osat ja painovoima

Monelle on tuttua, että ikääntyessä vartalon osat alkavat niin sanotusti valua alaspäin. Rinnat lysähtävät, vatsa laahaa ja naamakin roikkuu. Taustalla on sidekudoksen heikkenemistä ja painonvaihteluita, naisilla tämä voi olla myös raskauksista johtuvaa. Ja tietenkin painovoima vain tekee tehtävänsä.

Silmänkääntötemppua voi halutessaan yrittää parantamalla ryhtiä vaikka pilateksessa ja turvautumalla tukeviin rintaliiveihin.

Katoavat sentit ja kyyristyminen

Se, että ihmiset tuppaavat näyttämään lyhyemmiltä ikääntyessään, ei ole optinen illuusio. Miehillä pituus lyhenee 30 ja 70 ikävuoden välillä noin kolme senttiä ja naisilla viisi senttiä. 80 ikävuoteen mennessä lyhentymistä tapahtuu miehillä vielä noin kaksi senttiä ja naisilla kolme senttiä.

Syynä voi olla yleinen iän tuoma lihasjänteyden katoaminen, nikamavälilevyjen puristuminen tai osteoporoosi, jossa nikamien etuosien painuminen aiheuttaa kyyristymistä. Osteoporoosin riskitekijöitä voi vähentää esimerkiksi liikkumalla, lopettamalla tupakanpolton sekä saamalla riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia.

Lähteet: Grandparents.com, Duodecim

Tuoreimmat aiheesta

Vartalo