Vartijat alkoivat tulittaa täyteen ahdetussa säilöönottokeskuksessa Tripolissa – useita siirtolaisia kuollut

AOP pistooli ampuma-ase kuvituskuva pyssy ase 1.03876145
KuvituskuvaTomi Natri/All Over Press
Julkaistu 09.10.2021 04:50

MTV UUTISET – STT – AFP

Libyan pääkaupungissa Tripolissa säilöönottokeskuksen vartijat ovat ampuneet kuoliaaksi kuusi siirtolaista perjantaina, kertoo kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

Järjestön mukaan al-Mabanin keskuksessa syntyi ampumavälikohtaus, jossa kuusi siirtolaista sai surmansa ja ainakin 20 haavoittui.

–  Emme tiedä, mikä sai aikaan tämänpäiväisen tapahtuman, mutta se liittyy (al-Mabanin keskuksen) ylikuormitukseen ja kauheaan, erittäin jännittyneeseen tilanteeseen, IOM:n Libyan-johtaja Federico Soda kertoo.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Siirtolaisten karmea todellisuus Välimerellä – äiti huutaa hysteerisenä vauvansa perään kun vene uppoaa (16.11.2020)

Viime päivien joukkopidätysten seurauksena al-Mabanin säilöönottokeskuksessa oli perjantaina noin 3 000 siirtolaista, kun sen kapasiteetti on 1 000. Osa siirtolaisista on ollut majoittuneena pihalla rakennuksen ulkopuolella.

Ampumisen synnyttämän kaaoksen yhteydessä jopa sadat ihmiset pääsivät silminnäkijöiden mukaan pakoon keskuksesta. Osa heistä otettiin myöhemmin uudelleen kiinni.

Libyan säilöönottokeskuksissa surkeat olot

Viime viikonloppuna noin 5  000 siirtolaista pidätettiin Tripolissa, mikä kolminkertaisti hetkessä kaupungissa pidätettyinä olevien määrän. Pidätysten yhteydessä kuoli yksi ihminen ja haavoittui 15. Niiden kohteina olivat kansainvälisten järjestöjen mukaan enimmäkseen luvatta maassa olevat siirtolaiset. Libyan viranomaisten mukaan pidätysaalto oli osa huumeratsioita.

IOM:n Sodan mukaan moni siirtolainen on pidätettynä ilman laillista perustetta.

–  Siellä on ihmisiä, joilla on asianmukaiset paperit, mutta he ovat jumissa maassa.

YK:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan korruptio ja väkivalta rehottavat Libyan säilöönottokeskuksissa. Usein mielivaltaisesti pidätetyt siirtolaiset joutuvat kestämään niissä surkeiden olojen lisäksi muun muassa seksuaalista väkivaltaa.

Sisällissodan piinaamasta Libyasta on etenkin vuoden 2011 vallankumousta seuranneina kaoottisina vuosina tullut tärkeä kauttakulkumaa Eurooppaan pyrkiville afrikkalaissiirtolaisille. Suurin osa Tripolissa pidätettyinä olevista siirtolaisista on Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

Tuoreimmat aiheesta

Siirtolaisuus