Varusmiesliitto suhtautuu hyvin kielteisesti ajatukseen siitä, että tuhannet varusmiehet laitettaisiin auttamaan kuntia ja sairaanhoitopiirejä koronatoimissa.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pyysi eilen puolustusvoimia varautumaan siihen, että kunnat ja sairaanhoitopiirit tarvitsevat virka-apua vaikeassa koronatilanteessa.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi MTV Uutisille, että tarvetta voi olla jopa 5 000 henkilön kahden kuukauden työpanosta vastaavalle avulle.
Varusmiesliitto ei kannata tuhansien varusmiesten hyödyntämistä.
– Tyrmäämme tämän avauksen täysin. Viidentuhannen varusmiehen käyttäminen häiritsisi heidän sotilaallista kouluttautumistaan ja todennäköisesti sotkisi myös lomarytmejä, pääsihteeri Janne Welin sanoo.
Varusmiesliitto toivoo kierrätystä
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan puolustusvoimien antamaa virka-apua voitaisiin hyödyntää koronajäljityksessä, -testauksessa, -rokotuksessa ja muissa avustavissa tehtävissä.
Mikäli koronatoimiin otettaisiin nyt suuria määriä varusmiehiä, vaikutukset voisivat Varusmiesliiton mukaan olla kauaskantoisia.
Jos nyt johtajakoulutuksessa olevien varusmiesten koulutusta olisi karsittava, tämä heijastuisi heidän sotilastaitoihinsa ja siten myös tuleviin saapumiseriin.
– Toivottavasti, jos tämä tapahtuu, varusmiehiä kierrätetään siten, että yhdelle joukolle ei tulisi koulutuksellista katkosta, Welin kommentoi.
Lue myös: Tällainen oli Kiurun ja STM:n virka-apupyyntö Puolustusvoimille – lue sanasta sanaan
Siviilipalvelusmiehet, reserviläiset?
Varusmiesliitto kysyy, voisiko varusmiesten sijaan koronatoimissa hyödyntää reserviläisiä, jos puolustusvoimia on ylipäätään osallistettava.
Pääsihteeri Welin ottaa esille myös siviilipalvelusmiehet.
– Esimerkiksi siviilipalveluskeskuksen osaamista ja voimavaroja voitaisiin käyttää tässä, tai muita yleisesti hyödynnettävissä olevia ryhmiä, Welin miettii.
– Toki heilläkin täytyy ottaa huomioon palveluksen merkityksellisyys. Onko se sellaista, joka hyödyttää yhteiskuntaa ja siviilipalvelusmiehiä siinä suhteessa, että se on kannattavaa?
Myös keskustan kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Joonas Könttä ehdottaa siviilipalvelusmiesten hyödyntämistä.
– Kuluneet kaksi koronavuotta ovat osoittaneet, että nykyinen siviilipalvelus on tosiasiassa melko käyttökelvoton ainakin siviilikriisitilanteissa. On selvää, että tältä osin lainsäädännön esteet tulisi vähintäänkin selvittää, Könttä sanoo tiedotteessaan.
Käytännön suunnittelu on käynnissä
Puolustusvoimissa ja puolustusministeriössä on keskiviikkopäivän aikana selvitelty, miten mahdollisiin tuleviin avunpyyntöihin voitaisiin käytännössä vastata. Sosiaali- ja terveysministeriön varautumispyyntö tuli MTV Uutisten tietojen mukaan puolustushallinnolle hieman yllätyksenä.
– Tämä oli sellainen huomion kiinnittäminen tähänkin mahdollisuuteen, jota tässä vaikeassa tilanteessa voidaan käyttää, STM:n strategiajohtaja Leena-Maria Voipio-Pulkki sanoi tänään tiedotustilaisuudessa.
Puolustusvoimat ei toistaiseksi kommentoi asiaa.
Puolustusministeriön tviitin mukaan puolustusvoimat suorittaa tarkastelua tapauskohtaisesti, kun kunnista tai sairaanhoitopiireistä tulee konkreettisia virka-apupyyntöjä. Virka-apu annetaan niin, ettei puolustusvoimien oma perustoiminta vaarannu.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi eilen MTV Uutisille puolustusvoimien antavan kaiken virka-avun, johon resurssit riittävät. Esimerkiksi 5 000 varusmiestä ei pysty kuitenkaan irroittamaan palveluksestaan välittömästi.
Lue myös: Puolustusministeri Kaikkonen kommentoi STM:n avunpyyntöä MTV Uutisille: Tuhansia varusmiehiä ei pysty lähettämään apuun välittömästi
Espoon kaupunki pyysi Uutissuomalaisen mukaan jo viime vuoden lopulla puolustusvoimien virka-apua koronarokotusten logistiseen tukeen. Yhteistyö alkoi nopeasti ja sujui kaupungin edustajan mukaan hyvin.
Tämän vuoden puolella kunnat tai sairaanhoitopiirit eivät toistaiseksi ole esittäneet puolustusvoimille virka-apupyyntöjä.
Juttua täydennetty kello 19.03. Lisätty puolustusministeriön tviitti.