Puolustusvoimissa on havaittu tämän vuoden puolella peräti satoja koronatartuntoja. Valtaosa niistä on rekisteröity kahden päivän aikana. Isoista luvuista huolimatta Puolustusvoimissa ei katsota koronan yllättäneen.
MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.
Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.
Aamun tietojen mukaan Puolustusvoimissa on todettu tämän vuoden aikana yhteensä 484 tartuntaa.
– Ne kaikkein haastavimmat hetket koetaan varuskunnissa, kun uusi saapumiserä saapuu. Siviilistä tuodaan silloin varuskuntaolosuhteisiin myös kaikki pöpöt, ja täällä tilanteet ja majoittumiset ovat sellaiset, että ne pääsevät helposti leviämään, jos toimenpiteisiin ei ryhdytä, Kaartin jääkärirykmentin esikuntapäällikön sijainen, everstiluutnantti Olli Järvinen toteaa.
Uudet alokkaat astuivat palvelukseen maanantaina.
Lue myös: 12 000 aloitti armeijan, kuinka heidät pidetään turvassa omikronilta? "Rohkaisemme varusmiehiä ottamaan täyden sarjan"
Järvisen mukaan tartuntojen kasvuun on osattu Puolustusvoimissa varautua etukäteen.
– Olemme eläneet tilannetta keväästä 2020 asti. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että omikronvariantti on erittäin haastava ja leviää erittäin helposti. Mutta kaikkemme teemme.
Järvinen kertoo, että koronatilanne huolestuttaa ja rasittaa kaikkia Puolustusvoimissa.
– Se on tietynlaisena tunnistamattomana pienenä lisätaakkana koko ajan. Kaikessa joudutaan ottamaan huomioon se, miten asiat tehdään koronaturvallisesti. Eikä se voi olla näkymättä niin henkilökunnan kuin varusmiestenkin arkipäivässä.
Korona-ahdistukseen on tarjolla henkistä tukea
Järvinen kehuu sairastuneille ja koronatilanteesta huolestuneille armeijassa annettavaa tukea.
– Ensisijaisesti vertaistukena toimivat tupakaverit. Varusmiesryhmänjohtajat taas opastavat, ohjaavat ja kuuntelevat. Yksiköiden henkilökunta on koulutettu ottamaan tilanteen haltuun ja tarvittaessa. Lisäksi meillä on varuskuntasairaala.
– Henkistä tukea antavat myös sosiaalikuraattori ja pappi, Järvinen listaa.
Miten rentoudutaan, jos ei pääse lomalle tai iltavapaalle?
Järvinen kertoo, että varusmiehille on pyritty järjestämään tiukkana korona-aikana ylimääräisiä lepo- ja virkistyshetkiä.
– Jo toissa vuonna teimme sellaisen ratkaisun, että pitkien kiinniolojen aikana jokin koulutuspäivistä on rauhallisempi. Välillä on jopa niin, että silloin ei tehdä muuta kuin levätään. Varusmiehille on pyritty järjestämään silloin muun muassa pöytäpelejä, playstationia ja jotain ryhmäliikuntaa ulkotiloissa, että saataisiin vähän rentoutta viikkoon.
Lue myös: Varusmiesliitto antaa täystyrmäyksen Krista Kiurun avaukselle – voisiko siviilipalvelusmiehiä laittaa koronatoimiin?
Rientääkö Puolustusvoimat korona-avuksi?
Puolustusvoimien mahdollisuutta antaa virka-apuna 5 000 ihmisen työpanos koronan hoitoon Järvinen pitää epätodennäköisenä.
– Puolustusvoimien näkökulmaa en omaan virkaani liittyen anna, mutta Kaartin jääkärirykmentin osalta sanoisin, että erittäin iso haaste.