Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys päättyy tänään ja varsinainen vaalipäivä koittaa sunnuntaina. Huomenta Suomen EU-vaaliaamussa vierailivat vasemmistoliiton eurovaaliehdokkaat Silvia Modig ja Hanna Sarkkinen.
Huomenta Suomessa keskusteltiin muun muassa äärioikeistosta. Modigin mukaan EU:ta uhkaa äärioikeiston nousu, minkä vuoksi taistelu sitä vastaan on tärkeää EU:lle.
– Äärioikeistolla minä tarkoitan hyvin radikaaleja ajatuksia, jotka ovat kaikuja 1930-luvun Euroopasta, missä ollaan kaventamassa tiettyjen ihmisten oikeuksia.
– Meillä on Tanskassa puolue, joka avoimesti uskoo rotuerotteluun, jossa ulkomaalaiset eivät saisi puhutella tanskalaista samalla tavalla kuin tanskalainen puhuttelee heitä. Siellä vastustetaan aborttia, siellä vastustetaan ehkäisyä. Se kuulostaa siltä, että naisen paikka on taas kerran sata vuotta taaksepäin kotona, että ei vain rajat kiinni, vaan kodin ovet kiinni siihen päälle, kertoo Modig.
Modigin mukaan myös Suomen perussuomalaiset ovat mukana oikeistopopulistisessa liikkeessä tuomalla esiin samankaltaisia ajatuksia.
"Silloin EU:n pitäisi viimesijaisesti vaikka erottaa"
Sarkkinen ja Modig pitävät tärkeänä, että jokainen EU-maa noudattaa EU:n perusarvoja, eli oikeusvaltion kehitystä, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Mikäli jokin maa ei perusarvoja noudata, tulee sillä naisten mielestä olla seuraamuksia.
– Jos jäsenmaat lähtevät lipsumaan, kyllä EU:n täytyy siihen reagoida esimerkiksi jäädyttämällä erilaisia tukimaksuja näille maille, kommentoi Sarkkinen.
– Kaikki sanktiot pitää mitoittaa siihen, että keskusteluyhteys pysyy, jotta asiat menisivät parempaan suuntaan, sanoo Modig.
– Jos on sellainen tilanne, että joku jäsenmaa luisuisi täyteen totalitarismiin, niin silloin EU:n pitäisi viimesijaisesti vaikka erottaa, toteaa Sarkkinen
"Ulkorajoilla olevat valtiot kantavat suurimman vastuun"
Huomenta Suomessa keskusteltiin myös ilmastonmuutoksesta ja maahanmuuttopolitiikasta. Sarkkinen nosti esille EU:n talouden ja kulutuksen rakenteiden muuttamisen, jotta EU pääsisi eroon kertakäyttötaloudesta ja siirtyisi vahvemmin kohti kiertotaloutta.
Sarkkinen ja Modig toteavat, että myös EU:n yhteinen sitova turvapaikkapolitiikka on tärkeää, jotta vuoden 2015 pakolaiskriisi ei toistuisi.
– Ulkorajoilla olevat valtiot kantavat suurimman vastuun. Olemme itse ulkorajalla niin se olisi Suomen etu, että siitä olisi yhteinen vastuunjako, toteaa Modig.
– Jos käy niin, että jotain tapahtuu itänaapurissa ja sieltä tulee paljon ihmisiä tänne, niin kyllä me varmaan toivottaisiin, että sitten on yhteistä sitovaa vastuunjakoa ja kustannusten jakoa muiden EU-maiden kesken, kertoo Sarkkinen.