Kreikassa vaalivoittaja saa automaattisesti 50 ylimääräistä paikkaa 300-paikkaiseen parlamenttiin. Tämän vuoksi vasemmistopuolue Syrizalla on mahdollisuus jopa enemmistöön parlamenttipaikoista.
Tähän vaadittaisiin 36-40 prosentin äänisaalis riippuen siitä, kuinka moni puolue jää alle kolmen prosentin äänikynnyksen. Tuoreimmissa mielipidekyselyissä Syrizalle on ennustettu keskimäärin 30-35 prosentin kannatusta.
Parlamenttienemmistö antaisi Syrizalle vahvan mandaatin neuvotella maan säästöohjelman ehtoja uusiksi. Kokonaan eri asia on, onko muilla EU-mailla neuvotteluhaluja. Esimerkiksi Suomi on suorasanaisesti ilmoittanut, ettei se ole valmis velkojen anteeksiantamiseen.
Todennäköisimmin neuvottelukumppanit ovat valmiita joustamaan lainojen teknisistä ehdoista, kuten laina-ajoista ja koroista. Nämä ovat kuitenkin jo valmiiksi niin alhaalla, ettei Kreikalle olisi helpotuksista merkittävää hyötyä.
Lainoittajat tuskin innostuvat myöskään Syrizan vaaliohjelmassa lupaamista menolisäyksistä.
Silti Kreikan ero eurosta on hyvin epätodennäköinen, sillä sitä eivät halua sen enempää valtaosa kreikkalaisista kuin Syrizakaan.
Syriza voittaa täpärästi
Todennäköisin vaihtoehto on, että Syriza voittaa vaalit, mutta ei saa enemmistöä. Tällöin puolue tarvitsee vähintään yhden apupuolueen hallitukseen.
Helpoimmin Syriza päässee yksimielisyyteen uuden To Potami (Joki) -puolueen kanssa. Keskustavasemmistolainen To Potami on kampanjoinut muun muassa korruptionvastaisuudella ja on ilmoittautunut olevansa valmis hallitukseen, kunhan Kreikka pysyy mukana euroalueessa. To Potamin mukanaolo hallituksessa luultavasti maltillistaisi Syrizan linjauksia.
Syrizan ja To Potamin hallitus puuttuisi luultavasti korruptioon ja byrokratiaan kovalla kädellä. Sen sijaan merkittäviin liike-elämän uudistuksiin ne tuskin kykenisivät.
Pienpuolueista myös entinen valtapuolue Pasok ja Itsenäiset kreikkalaiset ovat ilmoittaneet valmiutensa Syrizan hallituskumppaneiksi, mutta Syriza tuskin näitä kelpuuttaisi. Pasokilla on verta käsissään kreikkalaisia kurjuuteen ajaneesta säästöohjelmasta, ja Itsenäiset kreikkalaiset taas on linjauksiltaan Syrizalle liian oikeistolainen.
Syrizan niukka voitto voi ajaa hallitusneuvottelut niin pahaan umpisolmuun, että maa ajautuu taas uusiin vaaleihin.
Uusi demokratia uusii vaalivoittonsa
Kaikki mielipidetiedustelut ovat ennustaneet Syrizan voittoa, joten Uuden demokratian vaalivoitto olisi suuri yllätys. Kreikkalainen kadunmies ei ole arjessaan huomannut maan orastavaa talouskasvua, mutta lainoittajien vaatimat kiristykset ovat hyvässä muistissa.
Jos Uusi demokratia kuitenkin voittaisi, Kreikka jatkaisi koko lailla entisellä tiellään. Sen pitäisi aloittaa neuvottelut paluusta lainamarkkinoille tai hankkia uusia tukipaketteja. Pelkästään tänä vuonna Kreikan lainoja erääntyy miljarditolkulla.
Talouskasvukin pitäisi saada jatkumaan.
Silti euromaiden on turha odottaa saavansa Kreikalle lainaamiaan rahojaan takaisin pikaisesti, joidenkin arvioiden mukaan ei välttämättä koskaan.