Vedonlyönti syö jalkapalloilua

Julkaistu 19.07.2005 19:20

Vedonlyönnin ja jalkapalloilun suhde on noussut vahvasti esiin parin viikon takaisen FC Haka – AC Allianssi –ottelun myötä. 8-0-lukemiin päättynyttä ottelua pidetään nimenomaan vedonlyönnin vuoksi ”järjestettynä”. Uusin lisäys keskusteluun on Allianssin ex-valmentajan Ari Tiittasen kaksi vuotta sitten saama tarjous ottelun lopputuloksen järjestämisestä.

Sopupeli-termi ei toki ole sopimaton jalkapalloilun yhteyteen, mutta useimmissa tapauksissa siitä ei kuitenkaan ole kyse. Nytkin epäilyt on kohdistettu ainoastaan Allianssin enemmän tai vähemmän tahalliseen häviämiseen. Sopupeliin tarvitaan kaksi osapuolta ja Hakaa ei liene syytä epäillä kahdeksan maalin tekemisestä "tahallaan".

Mikään ainutlaatuinen skandaali ei ole kuitenkaan kyseessä. Jalkapallo-otteluiden tuloksia on vedonlyönnin nimissä järjestelty ympäri maailmaa, ja lopulta tapauksista on tullut ilmi todennäköisesti vain pieni osa.

Viimeisin suuri skandaali oli Saksassa alkuvuodesta paljastunut järjestettyjen otteluiden sarja, jonka vyyhti rupesi purkautumaan erotuomari Robert Hoyzerin myönnettyä vaikuttaneensa otteluiden lopputulokseen. Hoyzer nettosi itse vetoa lyömällä ja sai lisäksi lahjuksia kroatialaiselta vedonlyöntimafialta. Juttuun yhdistettiin lopulta neljä erotuomaria ja toistakymmentä pelaajaa. Kuusi pelaajista todettiin kesällä syyllisiksi ja määrättiin pelikieltoon.

Myös Saksan skandaalissa – kuten Suomessa – ainakin toinen joukkue oli monesti täysin syytön osapuoli. Ikävämmäksi asian teki vielä se, että yleensä erotuomari järjesti nimenomaan tappiota toiselle joukkueelle. Joukkueet eivät siis hävinneet tahallaan, vaan joutuivat todellisen tuomaripelin uhreiksi.

Saksa ei toki ole ainoa suuri jalkapallomaa, jossa järjestetyt ottelut ovat olleet tapetilla. Italian 1982 MM-sankari Paolo Rossi oli jo vuonna 1980 kymmenen muun pelaajan ohella syytettynä Perugian ja Avellinon 2-2-tasapelin sopimisesta. Rossi sai tapauksesta myös pelikieltoa, joka päättyi juuri ennen kisoja. Viime keväänä Italian Serie A:ssa puhkesi uusi sopupeliepäilyjen aalto, jossa poliisi tutki 12 seuran yhteyksiä urheiluvedonlyöntiin liittyvään rikollisuuteen.

Myös Tshekissä lahjontaskandaali nousi vahvasti tapetille toissa kaudella ja johti lopulta mm. kolmen joukkueen tuntuviin pisterangaistuksiin.

Vuonna 2004 Etelä-Afrikassa puolestaan peräti 33 ihmistä pidätettiin syytettynä otteluiden lopputulosten järjestämisestä. Erikoiseksi tapauksen teki se, että syytettyjen listalla oli 19 erotuomarin lisäksi seurojen ja jopa liiton edustajia – ei juurikaan pelaajia.

Viime vuoden lopulla vahvoja epäilyjä esitettiin myös UEFA cupin ottelusta Panionios – Dynamo Tbilisi, jossa oli lyöty suuret määrät vetoja Panioniosin puoliaikahäviön ja koko ottelun voiton puolesta. Tilanne tauolla oli 0-1, mutta Panionios vei voiton 5-2.

Englannin tunnetuin tapaus sai alkunsa vuonna 1994, kun bulevardilehti The Sun väitti Liverpoolin maalivahdin Bruce Grobbelaari n päästäneen tahallaan maaleja, jotta hänen joukkueensa häviäisi. Grobbelaar oli oikeudessa yhdessä toisen maalivahdin Hans Segersin ja hyökkääjä John Fashanun kanssa. Pitkällinen oikeudenkäynti kolmikkoa ja malesialaista liikemiestä vastaan ei lopulta johtanut tuomioihin, mutta Englannin liito mätkäisi Grobbelaarille sakot epäurheilijamaisesta käytöksestä.

Grobbelaarin väitettiin saaneen 40 000 puntaa varmistaakseen Liverpoolin tappion Newcastlelle marraskuussa 1993. Newcastle voittikin tuolloin 3-0. Sen sijaan paria kuukautta myöhemmin vedätys ei onnistunut. Grobbelaarilla oli väitteiden mukaan voitettavana peräti 125 000 puntaa, mikäli Liverpool häviäisi Manchester Unitedille. Ottelu päättyi kuitenkin 3-3 Grobbelaarin itsensä tehtyä vahingossa loistopelastuksen ottelun lopulla.

Yksi historian laajimmista järjestettyjen pelien sarjoista nähtiin Vietnamissa kaudella 1997. Useita pelaajia syytettiin lukuisten otteluiden järjestämisestä vedonlyönnin takia ja koko sarjakausi oli vaarassa. Jalkapallovedonlyönti oli kaiken lisäksi virallisesti tuolloin kielletty Vietnamissa.

Otteluiden lopputuloksia on toki pyritty järjestelemään myös muuten kuin vedonlyöntivoittojen toivossa. Etenkin Venäjällä ja muualla Itä-Euroopassa vastustajan ja/tai tuomarin lahjominen on voiton toivossa ollut ilmeisen yleistä. Toki tapauksia on tullut esille myös läntisessä maailmassa.

Esimerkiksi tökeröimmästä päästä otettakoon vaikkapa alkuvuodesta 2004 Goan jalkapalloliigan nousukarsinnoista, jossa kaksi joukkuetta kilvoitteli noususta ja maaliero luultavasti ratkaisi nousijan. Päätöskierroksella Wilred kukisti Dona Paulan uskomattomin 55-1-lukemin – sisältäen neljä omaa maalia. Tämäkään ei riittänyt, kun Curtorim murjoi samaan aikaan Sangoldan 61-1. Koko kvartetti suljettiin sarjasta.

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Jalkapallo