Väsymys voi olla merkki liiallisesta työmäärästä tai jopa oire vakavasta sairaudesta. Usein syy voi kuitenkin olla niinkin yksinkertainen kuin pieni nestehukka tai työ, joka ei tuo tarpeeksi haasteita.
Iltapäiväväsymys on yleinen vaiva, mutta se ei tee siitä tippaakaan hyväksyttävämpää – väsymys kielii muutoksen tarpeesta, oli se sitten fyysinen tai henkinen. Jos huomaat energiatasosi laskevan päivän mittaan, kokeile seuraavia vinkkejä.
1. Syö enemmän lehtivihreää – ja kevyempi lounas
Lehtivihreällä on tutkitusti piristävä ja energisoiva vaikutus, minkä lisäksi huomaat vihreämmän ruokavalion vaikutuksen ulkonäössäsikin. Kokeile herkullista vihersmoothieohjetta vaikkapa viikon verran, huomaat eron varmasti.
Myös liian raskas lounas, joka on täynnä tyydyttyneitä rasvoja ja nopeita hiilihydraatteja voivat väsyttää. Jos huomaat selkeän eron energiatasossasi lounaan jälkeen, kokeile ruokaisaa salaattia tai vaikkapa keittoa ja täysjyväviljaa.
2. Aika muuttaa rutiineja?
Jos olet päivän jälkeen väsynyt, kiinnitä huomiota työn sisältöön – onko työsi hektistä, tai ehkäpä jo liian kevyttä ja helppoa? Myös se, ettei työ anna haastetta, voi tehdä työpäivästä raskaan.
Pyri tekemään päivästäsi innostavampi: kirjoita lista asioista, joiden tekemisestä nautit ja pyri lisäämään niitä työhön tai vapaa-aikaan. Jos tiedät pääseväsi illalla valokuvauskurssille, olet energisempi koko päivän.
3. Juo vettä
Vesi on tärkeää kehon toiminnalle ja pienikin nestehukka voi tuntua väsymyksenä ja sekavana olotilana. Tee itsellesi palvelus ja ota vesipullo työpöytäsi viereen.
Lue lisää: Huolehdi ihostasi ja itsestäsi – vettä juomalla
4. Muista taukojumppa
Vanha tuttu virsi on, että liika istuminen tekee hallaa niin keholle kuin mielellekin. Nouse tuolistasi ja venyttele kunnolla, käy pikaisesti ulkona ja verryttele.
5. Tee to do -lista – ja numeroi se!
Erityisesti moni toimistotyöläinen on jatkuvan informaatiotulvan uhri: sähköpostit on tarkistettava jatkuvasti, puhelin soi ja moni eri työtehtävä vaatii huomiotasi yhtä aikaa.
Helpoin kikka on tehdä päivälle selkeä tehtävälista heti aamusta ja numeroida työtehtävät tärkeysjärjestykseen. Muista myös keskittyä siihen, mitä kulloinkin teet, älä keskustele samalla kollegan kanssa netin välityksellä tai tarkasta sähköpostejasi, vaan päätä että katsot niitä esimerkiksi tunnin välein.