Suomen miesten sprinttihiihdon ykköstykki Ristomatti Hakola on ison kysymyksen äärellä. Pystyykö Hakola ottamaan viimeisen ja ratkaisevan askeleen, jotta hän pystyy taistelemaan voitoista maailmancupissa?
Viime kaudella 27-vuotiaalta Hakolalta nähtiin erittäin vahvoja otteita useaan otteeseen. Suoranaista väläyttelyä.
Silti, aivan lopullinen huipennus jäi odottamaan itseään.
Leppoisana vitsiniekkana tutuksi tullut Hakola yrittää ottaa kehitysaskeleita myös pidemmillä matkoilla.
– Olen joka paikan höylä. Parhaimmillaan hyvä kaikessa, mutta en missään paras, Hakola naurahtaa MTV Sportille.
Kenties joku päivä jossain paras?
– Noh, Ole Einar Björndalen oli 43-vuotias, kun hän hiihti korkealla tasolla. Mulla on vielä aikaa, Hakola heittää vekkulina.
– 16 vuotta, 27-vuotias hiihtäjä laskeskelee.
Missä mennään?
Kauden alkuun on vielä muutama viikko aikaa. Tällä hetkellä myös urheilijoilla on oma kutina päällä.
– Ensimmäiset kisat jännittävät todella paljon, kun ei tiedä, että missä menee. Periaatteessa tietää sen, että on kunnossa, mutta miten hyvässä kunnossa. Sitä ei oikein varmaksi voi sanoa, Hakola miettii.
– Vaikea lähteä lupailemaan kuuta taivaalta, Hakola heittää kielikuvan.
– Sitten kun on ensimmäiset kisat, niin sitten sen tietää, että mikä homman nimi on.
Hakola tavoittelee yhä uransa ensimmäistä maailmancupin voittoa. Ja myös palkintopallille pääsyä. Neljännet sijat ovat tulleet Hakolalle tutuksi.
Sprinttitykki luottaa, että tarvittavat kehitysaskeleet löytyvät aivan luonnollisesta jatkumosta.
– Perusharjoittelua useampi vuosi, niin uskon, että taso nousee sitä kautta. Paljonhan se riippuu siitä, että millaisissa harjoitteluympyröissä sitä on.
Kaiken kevyen huumorin keskeltä paljastuu intohimoinen kilpailija. Hakolan mukaan voitonnälkä näkyy monella tapaa.
– Olen niin kilpailuhenkinen kaveri, että jaksan vain harvoin pelata korttia leirillä. Haluan voittaa niin paljon, että en pysty nauttimaan siitä pelaamisesta, Hakola hymyilee.
– Voittaminen kiinnostaa aina. Fakta on kuitenkin se, että muutkin harjoittelevat ja erot ovat pieniä. Voittoa varten kaiken pitää onnistua ihan täydellisesti. Täytyy olla suksi kunnossa, mies kunnossa ja kaiken pitää osua kohdalleen, Hakola miettii.
Voiton rakenne
Sprinttihiihdossa puhutaan usein taktiikan merkityksestä. Kuka osaa hiihtää taktisesti fiksun hiihdon?
Hakolan mukaan taktisuus ei ole välttämättä niin vahvasti läsnä itse sprinttihiihdon arjessa, jos asiaa tarkistelee urheilijan näkökulmasta.
– Olen ollut aina vähän sellainen häseltäjä. Uskon, että olen kehittynyt tuossa matkan varrella. Isoin kehitys tulee siinä, kun saa lisää harjoitusvuosia alle. Silloin kun vetää aivan veitsi kurkulla ja äärirajoilla, niin silloin on vaikea tehdä ratkaisuja. Nyt kun on kehittynyt, niin on vähän lisää pelimerkkejä. Sen myötä pystyy tekemään vähän erilaisia ratkaisuja. Se taas tuo taktisuutta hiihtoon, Hakola avaa.
Hakola painottaa kuitenkin suurinta realiteettia, joka ratkaisee aivan huipputasolla.
– Kestävyysurheilussa on selvää, että se voittaa, joka on parhaassa kunnossa. Silloin, jos moni on yhtä hyvässä tikissä, niin silloin ne aivan viimeiset senttimetrit ratkaistaan pääkopan kautta. Ei siinä paljoa pääkoppa auta, kun maitohappo jysähtää. Vaikka on minkälainen pää tahansa, niin ei sitä nopeampaa pääse.
Tuoreeltaan Hakola on tehnyt yhteistyötä maajoukkueen uuden päävalmentajan Matti Haaviston kanssa. Suomen naisten ykköstähden Krista Pärmäkosken henkilökohtaisena valmentajana ja huoltopäällikkönä tutuksi tullut Haavisto hyppäsi päävalmentajan paikalle Reijo Jylhän seuraajaksi.
Hakolan mukaan maajoukkueluotsin vaihtuminen ei ole tuonut järisyttävää muutosta arkeen.
– Tuttu mies, samaa perustekemistä. Ei tuo meidän homma mitään avaruusteknologiaa ole. Syödään, nukutaan, harjoitellaan ja toistetaan sitä koko ajan.
Pärmäkoski on antanut Haavistoa teidän muiden käyttöön?
– Kyllä sitä on jaettu, Hakola naurahtaa.
– Sitä on saanut käyttää ihan niin paljon kuin haluaa.
Hakolan nykyvirettä mitataan maailmancupissa ensi kertaa marraskuun lopulla, kun ohjelmassa on Rukan kisaviikonloppu.
– Siellä on se ensimmäinen mittari. Katsotaan, että mitä se sanoo. Sen jälkeen ruvetaan tekemään ratkaisuja, että harjoitellaanko lisää vai onko hyvä näin.
– Seefeldiin koitetaan saada se huippukunto, Hakola viittaa tämän talven arvokilpailuihin, helmikuussa käytäviin hiihdon MM-kisoihin.
1:57
1:58
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.