Eveliina Piippo ei ollut maastohiihdon lapsitähti, mutta hän on noussut raskaiden vastoinkäymisten kautta varteenotettavaksi ehdokkaaksi maailman huipulle. 20-vuotiaalla hiihtäjällä on käynnissä vahva kausi, jonka takana on paljon päämäärätietoista työntekoa ja turhan synkistelyn karistaminen.
Näin parinkymmenen elinvuoden jälkeen sisäistin, ettei elämän hyvyys kysy aikaa, olosuhteita, lähtökohtia, elämäntilannetta, saavutuksia tai luonnetta. Se kysyy vain keskittymistä ja on täten heti saavutettavissa.
Tämä ote on 20-vuotiaan maastohiihtäjän Eveliina Piipon blogista.
Kuluvalla kaudella ryminällä kaikkien hiihtoa seuraavien tutkalle pompannut Piippo puntaroi blogissaan – josta hän teki taas julkisen vuoden tauon jälkeen marraskuussa 2018 – arjen ja urheilu-uran haasteita erittäin analyyttisesti. Tekstien tunnetiloista voi poimia kaikkea epätoivon ja toiveikkuuden, kiittämättömyyden ja kiitollisuuden väliltä.
– Ne kirjoitukset kuvastavat Eveliinaa todella hyvin. Hän on todella fiksu, ja nimenomaan analyyttinen. Joskus hän saattaa mennä turhankin syvälle joissain asioissa, mutta isossa kuvassa se on mielestäni vain positiivinen asia, Piippoa neljän vuoden ajan valmentanut Ville Oksanen kommentoi MTV Urheilulle.
LUE MYÖS: Maajoukkuehiihtäjä Eveliina Piippo sai roolin Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa – "Ajattelin näyttelijän työn olevan leppoista"
Yksi aihe, josta Piippo on verkkosivuillaan kirjoittanut, on hänen sairastamansa syömishäiriö. Hän kuihtui sairautensa pahimmissa vaiheissa, ennen syksyä 2014, noin 40-kiloiseksi. Ero pitkänhuiskean hiihtäjän nykypainoon, noin 60 kiloon, on merkittävä.
– Koko elämäni oli romahtaa, Piippo kommentoi Iltalehdelle marraskuussa 2017.
Alla Piipon syyskuussa 2016 Instagram-tilillään julkaisema kuva. Juttu jatkuu alla.
Parantuminen oli pitkä prosessi, mistä kertovat myös nuorukaisen blogipäivitykset.
– Luulin jo selättäneeni tuon vaiheen lopullisesti, mutta ajauduin syksyn aikana hieman samankaltaiseen pisteeseen. Vaikka mittani on ollut pidemmän aikaa täynnä kaikista ravintoon ja ulkonäköön liittyvistä jutuista, elin itse kuin mikäkin fitnessbimbo. Jostain sain taas päähäni, että maastohiihtäjä pärjää parhaiten mitä enemmän treenaa ja mitä rasvattomampi on, Piippo kirjoitti joulukuussa 2016.
Oksanen jättää aiheesta puhumisen suojatilleen. Tällä hetkellä Piippo höyryää täydellä teholla kohti tavoitettaan, maailman hiihtokärkeä.
– Tulin itse mukaan sen pahimman vaiheen jälkeen. Totta kai se pitää aina muistaa, että siellä on sellainen asia taustalla. Huippuhiihtäjän pitää kuitenkin kiinnittää huomiota ravintoon, vaikkei tällaista olisikaan taustalla, Oksanen toteaa.
Sitkeyttä ja määrätietoisuutta
Aiemmin luulin raskasmielisyyden olevan osa minua. Mietin monesti, että olisi kiva olla optimistinen, avarakatseinen ja läsnä hetkissä, mutta valitettavasti olen tämmöinen. Tuli elettyä harhaluuloista elämää, sillä kyse olikin vain päätöksissä paneutua huonoihin asioihin, eikä huonolaatuisessa luonteessa.
Raskasmielisyys on vaihtunut optimismiin. Näin kai Piipon kirjoitusten sävyn muutoksen voisi summata.
Optimismiin on ollut myös aihetta. Joulukuun 8. päivä Piippo hiihti 22. sijan Beitostölenin maailmancupin 15 kilometrillä ja ankkuroi päivää myöhemmin Suomen viestijoukkueen kolmantena maaliin.
Tuon jälkeen myös norjalaistähdet, mukaan lukien Therese Johaug, ihmettelivät Expressenin mukaan Piipon vahvaa esitystä.
LUE MYÖS: Eveliina Piippo löytänyt raikkaan asenteen hiihtotähtien rinnalla – "Ei tässä sen huonommin voi käydä"
Sama rentous huokui Piiposta myös nuorten MM-kisoissa Lahdessa, ja varsinkin sen jälkeen, kun hän oli ottanut hopeaa kympin vapaan kisassa. Sitä on seurannut uran paras maailmancup-sijoitus (20:s) ja toinen väkevä onnistuminen viestissä.
Piippo on päässyt irti tyytymättömyyden tunteista ja oppinut arvostamaan enemmän itse matkaa. Piipon lisäksi Johanna Matintalon, Lauri Vuorisen, Antti Ojansivun ja Verneri Suhosen henkilökohtaisena valmentajana toimiva Oksanen toivoisi tätä asennetta enemmän myös urheilua seuraavilta ihmisiltä.
– On selvää, että meillä on Suomessa ongelmana se, ettemme osaa nuorten kohdalla antaa riittävän paljon arvoa itse yrittämiselle. Tämä tuntuu monen nuoren urheilijan mielestä siltä, että jos tuloksia ei tule, niin sitten ihmiset katsovat kieroon.
– Sitkeys, määrätietoisuus ja jokapäiväinen oman parhaan tavoittelu ovat hienoja arvoja työelämässä, opiskelussa tai muualla. Niillä pärjää elämässä pitkälle, Oksanen painottaa.
Hän huomauttaa, että Piipon asenne joutuu tositestiin, kun unelmien toteuttaminen alkaa olla käsillä.
– Se asenne pitäisi tietysti sitten muistaa joka tilanteessa. Jos tulee epäonnistuminen, ja tiedostaa, että asia on noin, niin helposti se suhtautuminen saattaa kuitenkin olla negatiivinen.
Samoilla linjoilla on myös MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä.
– Piipolla, ja myös toisella suomalaisella huippulupauksella Anita Korvalla, on hyvä asenne. Lähtökohtaisesti tilanne on siis hyvä, mutta tulevaisuus tietysti näyttää sen todellisen luonteen. On aina helppo sanoa, etteivät tappiot minua paljon liikuta, mutta kotona saatetaan olla sitten ihan musertuneena.
– Nyt on edessä se hiihtäjän elämä. Matkustelut, media, julkisuus – näiden mukana tulee myös psyykkiset haasteet. Koko tuon ruljanssin kestäminen henkisesti ei ole helppo juttu, vuosikaudet maailman huipulla hiihtänyt Isometsä huomauttaa.
"Todella kova kestävyyskone"
Koen etenkin hiihtämisen muuttuneen antoisammaksi, kun on halu kohdata jokainen päivä, harjoitus ja kilpailu yksi kerrallaan.
Piipon ja itse vähän yli kaksikymppiseksi kilpahiihtoa harrastaneen Oksasen yhteistyö käynnistyi Piipon aloitteesta. Nuorukainen sivakoi tuolloin ensimmäistä vuottaan Hiihtoliiton alle 18-vuotiaiden ryhmässä.
Kaksikko on yhteydessä päivittäin. Piipon vahvuuksien ja heikkouksien hiomista helpottaa se, että molempien pysyvä asuinpaikka on Rovaniemellä.
– Eveliinan vahvuus on hapenottopuoli ja kestävyys sitä kautta. Heikkoutena on edelleen kovavauhtinen hiihtäminen. Se tulee monista asioista. Nopeus ja lajitekninen osaaminen ovat menneet todella hyvin eteenpäin, mutta voimassa on edelleen isoin puute. Tämä koskee perusvoimaa ja lajivoimaa, Oksanen luettelee.
LUE MYÖS: Aino-Kaisa Saarinen riemastui yllätyspanoksestaan Eveliina Piipon mitalihiihdossa – "Olen täällä hymy korvissa, aivan loistavaa!"
Isometsän mielestä Piipolla on "todella kova kestävyyskone", mutta nykyhiihto vaatii nopeutta ja loppukiriä.
– En näe haasteena sitä, etteikö hän voisi myös fyysisesti nousta kohtuullisen korkealle. Voimaa saa, kun harjoittelee. Nopeuttakin voi petrata harjoittelemalla, mutta kyllä se nopeus on myös ihmisessä. Tietysti jos on niin kovassa kunnossa, ettei tarvitse ottaa loppukirejä, vähän kuten Johaug. Hänellä on harvemmin seuraa loppusuoralla, Isometsä naurahtaa.
– Toinen asia on se, että pitäisi pystyä molemmilla hiihtotavoilla pärjäämään, vaikka vapaa valtaakin tilaa enemmän ja enemmän. Piippo on tällä hetkellä selkeästi parempi vapaan hiihtäjä, mikä on tietysti hyvä asia esimerkiksi Suomen viestin kannalta. Mutta maailmancupin kiertäminenkin on mielekkäämpää, kun menestyy molemmilla hiihtotavoilla.
Tähän Oksasella on vastaus valmiina.
– Se hiihtotapojen ero on tasoittunut ihan hirveästi parissa vuodessa. Ottihan Eveliina viime kaudella jo maailmancupin pisteitäkin perinteisellä. Nykyhiihdossa on paljon kiertueita, joilla pitää hallita molemmat hiihtotavat, ja sprinteissäkin pitäisi jonnekin päästä. Tavoitteena on olla kaikessa hyvä, mutta säilyttää vapaa vahvuutena. Se on hyvä, iso vahvuus, jota kannattaa vaalia, Oksanen painottaa.
Parin vuoden sisällä kymppisakkiin
Tietenkin haluaisin hiihtää Seefeldissä ja tehdä hyviä tuloksia talvella, mutta sitä tärkeämpää on kokonaisvaltainen eteneminen ja ammattiurheilijan arjen omaksuminen.
Piipon uran suunta osoittaa siis vakaasti ylöspäin. Ja käyrän kurssia on mahdollista vielä jyrkentää 20. helmikuuta alkavissa Seefeldin MM-kisoissa.
– Kuluvalla kaudella on ollut selkeä jako. Alkukausi kilpailtiin varovaisesti, jotta Eveliina voi kehittää heikkouksiaan kisakaudellakin. Tammikuun alusta lähtien on ollut sitten paljon kisoja, ja nyt harjoitellaan vielä hyvin, jotta Eveliina olisi hyvässä kunnossa Seefeldissä, Oksanen selvittää.
Mikä sitten on tähtäin seuraaville 2-3 vuodelle?
– Jos Eveliina on nyt maailmancupissa 20 parhaan joukossa, niin pitäisi hänen pystyä parin vuoden päästä hiihtämään vähintään kymppisakkiin, valmentaja linjaa.
Isometsän mielestä Piipon tämän kauden tulokset ovat olleet "juuri sitä mitä pitikin". Hän korostaa seuraavien vuosien merkitystä.
– Kun juniorihiihtäjästä tulee aikuinen, ja harjoittelu on onnistunut, niin väistämättä aina kehittyy. Seuraavien vuosien kehityskäyrä ratkaisee. On ollut paljon sellaisia hiihtäjiä, jotka ovat kehittyneet nopeasti 15-20. sijan urheilijoiksi, mutta jääneet siihen. Eveliinan kohdalla seuraavat 2-3 vuotta ovat tärkeitä, sillä hänen pitäisi ottaa askeleet ensin kymppikärkeen ja sitten palkintopaikoille. Ne eivät ole helppoja askeleita, ja lenkkikengät pitää vetää monesti jalkaan, mutta tässä on urheilija, jolla on selvästi aihiot siihen.
Isometsä on seurannut innostuneena Piipon ja nuorten MM-kisoista kolme pronssia ottaneen Korvan, 19, esiinmarssia.
– Hienoa, että tällaisia lahjakkuuksia on. Se antaa uskoa muillekin samoissa porukoissa treenanneille, asiantuntija summaa.
Kursivoidut kohdat ovat suoria lainauksia Eveliina Piipon blogista.