Suomalaisten velkakierrettä ja ylivelkaantumista voivat pahentaa turhat maksut, joita heidän ei alun perinkään olisi tarvinnut maksaa.
Kuluttajaliiton pääsihteerin Juha Beurlingin mukaan moni suomalainen maksaa turhaan suuria summia ulosottoon menneistä kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuista.
Beurling muistuttaa, että asiakasmaksulain mukaan kunnat eivät saa viedä asiakasmaksuja ulosottoon tai maksua pitäisi alentaa, jos perintä uhkaa yksittäisen henkilön toimeentuloa.
– Jos se (perintä) uhkaa toimeentuloa, se käytännössä rikkoo lakia, Beurling sanoo.
– Käytännössä kunnat eivät aina tiedä sitä tai ihmiset eivät osaa vedota tähän lainkohtaan.
Beurlingin mukaan suomalaiset ovat myös eriarvoisessa asemassa sen suhteen, että Helsingissä asiakasmaksua ei peritä terveyskeskuksissa, toisin kuin muualla Suomessa.
Lue myös: Talous kasvaa, mutta vipit vinkuvat ja ylivelkaantuminen jatkuu – enää alle puolia Takuusäätiöltä velkaa hakeneista voidaan auttaa: "Suunta edelleen heikkenemään päin"
Reilu kymppi paisui pariksi sadaksi
Huomenta Suomessa vieraili Eija Kuusla, jolla on henkilökohtaista kokemusta velkakierteestä. Kuusla kertoo, että hän oli joutunut maksamaan 14 euron asiakasmaksusta perintätoimiston kautta lähes 200 euroa.
– Erään suuren sairaalan lasku oli kaksi kertaa 55 euroa. Ulosotossa summa oli melkein 500 euroa, Kuusla kertoo.
Beurling muistuttaa, että perittävien maksujen kanssa kannattaa ylipäätään olla tarkkoja. Hänen mukaansa osa maksuista saattaa olla perättömiä, sillä kaikkien perittävien taustoja ei välttämättä tarkisteta missään vaiheess.
Beurling neuvoo maksajaa avaamaan suunsa, jos perittävistä maksuista herää epäilys.