Venäjä jatkoi keskiviikkona edelleen Turkin kovistelua, joka sai alkunsa venäläisen sotilaskoneen pudottamisesta viime viikolla. Venäjän mukaan sillä on todisteita, joiden mukaan Turkki ja maan presidentti ovat sotkeutuneet laittomaan öljykauppaan äärijärjestö Isisin kanssa.
Venäjän puolustusministeriön mukaan sillä on satelliittikuvia, jotka paljastavat kolme öljyn salakuljetusreittiä. Kuvissa näkyy säiliöautoja, jotka ajavat Isisin hallussa olevilta alueilta Turkkiin.
Turkin vastausta ei tarvinnut odottaa kauan. Qatarin pääkaupungissa Dohassa vieraillut Recep Tayyip Erdogan oli raivoissaan.
– Kenelläkään ei ole oikeutta herjata Turkkia ja väittää sen ostavan öljyä Isisiltä, presidentti sanoi.
Tulikivenkatkuisesta purkauksestaan huolimatta Erdogan vakuutti, ettei halua kiristää välejä Venäjään yhtään enempää.
– Bensan heittäminen liekkeihin ei hyödytä ketään, hän päätteli.
Mahdollisuudesta suhteiden lämpiämiseen saattoi kertoa sekin, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona suostuvansa tapaamaan turkkilaiskollegansa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin kokouksessa.
Lavrovin mukaan Venäjä ei karta tapaamista, jota Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu pyysi.
– Me kuuntelemme, mitä herra Cavusoglulla on sanottavanaan, perusteli Lavrov lakonisesti.
Belgradissa pidettävä Etyjin ministerikokous alkaa torstaina ja kestää kaksi päivää.
"Turkki ei kosta pakotteita"
Jo aikaisemmin päivällä Erdogan vakuutti, ettei Turkki kosta Venäjän sille asettamia pakotteita. Samalla hän syytti Venäjää "tunteellisuudesta", joka ei hänen mukaansa sovi valtion arvolle.
– Tässä suhteessa Turkki säilyttää jaloutensa. Me emme tule käyttämään samaa kieltä kuin he, Erdogan sanoi.
Erdogan ei ole esittänyt Venäjän vaatimaa anteeksipyyntöä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi lauantaina määräyksen Turkin vastaisista talouspakotteista. Lisäksi Putin ei suostunut tapaamaan Erdogania tällä viikolla Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä.
Kremlin mukaan tammikuun alussa voimaan tulevien pakotteiden tarkoituksena on varmistaa sekä kansallinen että Venäjän kansalaisten turvallisuus. Pakotteiden myötä tilauslennot kielletään maiden välillä. Venäjän viranomaiset ovat myös suositelleet, etteivät venäläisturistit matkustaisi Turkkiin.
Lisäksi Venäjä kieltää joidenkin turkkilaisten tuotteiden tuonnin.
Turkin vienti Venäjälle koostuu lähinnä elintarvikkeista, maataloustuotteista ja tekstiileistä.