Venäjä on valmis palauttamaan taloussuhteet Turkkiin normaaleiksi vuoden loppuun mennessä. Turkin ja Venäjän presidentit tapasivat iltapäivällä Pietarissa keskustellakseen Syyriasta ja maiden kiristyneistä väleistä. Venäjän ja Turkin välit tulehtuivat pahasti, kun Turkki pudotti venäläishävittäjän viime talvena.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sai Pietarin tapaamisesta haluamansa: Venäläisten matkatoimistojen tilauslennot palautetaan, talousyhteistyö normalisoidaan ja kaupan esteet poistuvat vuoden loppuun mennessä. Yhteistyö jatkuu myös molemmille maille elintärkeällä energiasektorilla, vakuutti presidentti Vladimir Putin.
– Energia on maidemme talousyhteistyön avain. Puhuimme isoista yhteishankkeistamme, joita meillä tällä alalla on. Niiden jatko vaatii poliittista tahtoa. Puhuimme asiasta jo aikaisemmin ja Turkin puoli onkin tähän jo valmiina: Tarkoitan Akkuyun ydinvoimalan rakentamistöitä sekä Turkkiin tulevaa kaasuputkea, Putin kuvaili.
Kaasuputkihanke aiotaan julkistaa pian.
Turistien suhteen kysymys on monisyisempi. Vaikka charter-lennot palautetaankin asteittain normaaliksi, Turkin epävakaa tilanne voi silti pitää turistit poissa.
Hävittäjätapaus romutti välit
Turkin ja Venäjän suhteet ajautuivat syöksykierteeseen viime marraskuussa.
Turkki pudotti Syyrian rajalle venäläisen hävittäjän joka oli loukannut toistuvasti Turkin ilmatilaa. Kaksi venäläissotilasta kuoli, ja Putin raivostui.
– Jos joku kuvittelee voivansa tehdä iljettävän sotarikoksen ja tappaa kansalaisiamme, ja luulee että siitä selviää jollain tomaattikaupan rajoituksilla tai vastaavilla, niin sitä erehdystä hän vielä katuu, Putin jyrisi vuodenvaihteessa.
Venäjä asetti Turkille talouspakotteita, pysäytti venäläisturistien virran Turkkiin ja vaati Turkilta anteeksipyyntöä. Kesäkuun lopulla se vihdoin tuli presidentti Erdoganin varovaisesti muotoilluilla sanavalinnoilla.
– Haluaisin viestittää menehtyneen venäläislentäjän perheelle että jaan heidän tuskansa ja ilmaisen osanottoni heille. Antakoot he meille anteeksi, Erdogan kirjoitti Putinille.
Kirje oli Venäjälle poliittinen voitto. Se mahdollisti suhteiden asteittaisen paranemisen.
Nyt maat ovat valmiita neuvottelemaan myös erimielisyyksistä Syyrian suhteen, mutta siinä tulokset eivät ole helposti saatavilla. Venäjä tukee Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallintoa, kun taas Turkki pyrkii kaatamaan sen.
Lähentyminen hermostuttaa länttä
Lännen näkökulmasta Turkin ja Venäjän lähentyminen on hermostuttavaa. Molemmat maat ovat ajautuneet erimielisyyksiin EU:n kanssa ja hakevat nyt voimaa toisistaan.
– Tämä tapaaminen tarkoittaa, että panokset nousevat pelissä lännen kanssa, kuvailee päätoimittaja Aleksandr Baunov Moskovan Carnagie-tutkimuslaitoksesta.
Hän arvioi, että Venäjän myönnytykset vaikuttavat myös lännen poliitikkoihin, jotka ovat kovaäänisesti kritisoineet Turkin toimia vallankaappausyrityksen jälkipuinnissa. Erityisesti puheet kuolemanrangaistuksen palauttamisesta ovat kuohuttaneet EU-johtoa ja herättäneet kysymyksen, voidaanko Turkin kanssa jatkaa jäsenyysneuvotteluja.
– Tämä tarkoittaa sitä, että lännenkin täytyy antaa Turkille anteeksi, muuten Putin nappaa sen puolelleen, Baunov toteaa.
Erityisesti Turkki tarvitsee uusia liittolaisia - viimeksi tänään Tanska ilmoitti kannakseen, että Turkin EU-lähentymisneuvottelut pitäisi lopettaa. Aiemmin niin on sanonut Itävalta.