Venäjän urheiluministeri Oleg Matytsin kertoo maan suunnittelevan itselleen ystävällisten maiden kutsumista mukaan Moskovassa järjestettäviin yliopistokisoihin.
Venäjä on ollut suljettuna lähes kaikesta kansainvälisestä urheilusta helmikuun lopussa Ukrainassa aloittamansa hyökkäyssodan takia. Se menetti samalla järjestelyoikeutensa moniin suuriin arvokisoihin ja urheilutapahtumiin, kuten jalkapallon Mestarien liigan finaaliin, F1-osakilpailuun ja lentopallon miesten MM-kisoihin.
Samalla venäläiset maajoukkueet ja sen lipun alla kilpailijat urheilijat on suljettu pois monista urheilutapahtumista.
Urheiluministeri Matytsinin mukaan Venäjä aikoo nyt laajentaa omia kansallisia kisojaan, jotta mukaan saadaan kansainvälistä tunnelmaa.
– Tänä vuonna pidämme Venäjän universiadit heinäkuun alussa, mihin kutsumme mukaan kaikki yliopistot maista, jotka ovat ystävällisiä meille, Matytsin kommentoi uutistoimisto TASS:lle.
Matytsin toimi viime vuoteen asti Kansainvälisen yliopistourheilujärjestön FISU:n puheenjohtajana, mutta jätti paikkansa Venäjän dopingrikkomusten takia. Venäjän Jekaterinburgille myönnettiin vuoden 2023 universiadit, joiden kohtalosta ei toistaiseksi ole tehty päätöksiä.
Hän ei täsmentänyt, mitä maita kisoihin ollaan kutsumassa mukaan. Venäjä julkaisi maaliskuun alussa listan ei-ystävällisistä maista. Niiden joukkoon kuuluivat muun muassa Yhdysvallat, Kanada, Australia, Japani sekä kaikki EU-maat ja monia muita Euroopan maita, kuten Sveitsi ja Norja.
Venäjä on löytänyt seuraa lähinnä liittolaisestaan Valko-Venäjästä. Myös esimerkiksi Kazakstan ja Kiina ovat vielä olleet yhteistyössä maan kanssa.
Venäjän olympiakomitea järjesti keskiviikkona ja torstaina lajiliitoilleen keskustelufoorumin, jossa pohdittiin urheilun tulevaisuutta pakotteiden kohteeksi joutuneessa maassa. Venäjän olympiakomitean johtaja Stanislav Pozdnjakov valoi osallistujiin uskoa, ettei koko urheilumaailma ole kääntänyt venäläisille selkäänsä.
– Kansainvälinen urheiluliike on miettimättä hypännyt korkealle puuhun, eikä tiedä, miten päästä kiipeämään turvallisesti takaisin, Pozdnjakov vertasi.
– Kansainvälinen olympialiike ei ole niin monoliittinen kuin länsimainen media yrittää sitä kuvata, ja vain länsi yrittää murtaa sitä rintamaa. Meillä on monia kumppaneita, jotka ovat halukkaita tekemään yhteistyötä kanssamme, hän vakuutti.
Juttua päivitetty klo 10.49: Lisätty olympiakomitean johtajan kommentit.