Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen Martti Uusitalo ei usko nopeaan muutokseen Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita koskevassa pannassa, vaikka Kansainvälinen olympiakomitea KOK vapauttaisi heidät kilpailukiellosta.
KOK:n hallitus on keskiviikkona keskustelemassa venäläisten ja valkovenäläisten asemasta kansainvälisessä urheilussa. Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto selvitti MTV Urheilulle maanantaina, että enemmistö maailman maista näyttäisi olevan halukas vapauttamaan Ukrainan sodan takia kilpailukieltoon asetetut venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kilpailuihin.
Suomen olympiakomitea vastustaa vapautusta, josta voidaan Susiluodon mukaan päättää hyvinkin nopeasti.
LUE MYÖS: KOK jysäyttämässä kiistellyn Venäjä-päätöksen – suomalaispomo ei tyrmää hurjaa käännettä MM-hiihtoihin: "Ratkaistavia asioita monta"
KOK:n päätöksella on iso painoarvo, sillä kansainväliset lajiliitot myötäilevät vahvasti sen linjauksia. Näin kävi myös viime keväänä, kun KOK asetti venäläiset ja valkovenäläiset pannaan. Yksi näistä lajiliitoista oli FIS.
– Fakta on se, että FIS on jo tehnyt päätöksen, jonka mukaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa osallistua maailmancupiin tällä kaudella, FIS:n hallituksessa istuva, KOK:n linjausten painoarvon tunnustava Martti Uusitalo toteaa MTV Urheilulle.
Juttu jatkuu kuvan alla.
LUE MYÖS: KOK valmistelee järisyttävää Venäjä-päätöstä – Volodymyr Zelenskyiltä tiukka vetoomus Emmanuel Macronille
KOK:n mahdollinen linjamuutos on ollut esillä FIS:n johdossa jo viime vuoden puolella. Uusitalon mukaan asiasta keskusteltiin muun muassa lajiliiton varapuheenjohtajien ja puheenjohtajan välisessä kokouksessa joulukuussa, kun KOK:n Olympic Summit -tapaamisessa oli noussut esiin puheita sotatoimiin osallistuvien maiden urheilijoiden vapauttamisesta.
– KOK:han viittaa YK:n yleiskokouksen julkilausumaan, jossa urheilua ei saisi sisällyttää tällaisiin konflikteihin millään tavalla. Tämä on heidän näkemyksensä, ja eri maiden edustajilla (FIS:ssä) on sitten erilaisia näkemyksiä, Uusitalo kertoo.
Juttu jatkuu kuvan alla.
LUE MYÖS: Jelena Välbelle riitti – ryhtyy toimiin Aleksandr Bolshunovin ja toisen venäläishiihtäjän osalta
Uusitalon mukaan FIS:n hallitus on seissyt hyvin yhtenäisesti kilpailukiellon jatkamisen takana.
– Valtaosa maista on jyrkästi vastaan heidän osallistumistaan, mutta on totta kai maita, jotka ovat neutraalimpia tässä asiassa. Voisin kuvitella, että he olisivat myötämielisempiä seuraamaan KOK:n päätöstä, jos se sallisi venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisen ilman kansallisia tunnuksia, Uusitalo toteaa ja mainitsee erikseen Kiinan.
– Mutta jos puhun Suomen, Pohjoismaiden tai varmasti monien muidenkin Euroopan maiden kannalta, niin kanta on ehdoton ei. Riippumatta siitä, mikä KOK:n kanta on.
– Itse olen sitä mieltä, että niin pitkään kuin nämä sotatoimet jatkuvat, niin mikään ei ole muuttunut siitä, mikä tilanne oli viime keväänä.
"Kuluvalla kaudella ei tapahdu mitään"
Uusitalon puheita perusteella kuulostaa mahdottomalta, että venäläisiä ja valkovenäläisiä nähtäisiin FIS:n kilpailuissa kaudella 2022-2023.
– En itse usko, että tällä kuluvalla kaudella FIS olisi ensimmäisenä seuraamassa KOK:ta, vaikka KOK tekisi jonkinlaisen muutoksen, Uusitalo huomauttaa.
LUE MYÖS: Venäläinen hiihtotähti haki apua Saksasta – reaktio oli jääkylmä
Jos KOK muuttaisi linjaansa, FIS käsittelisi omaa kantaansa hallituksen kokouksessa, joka pitäisi kutsua ensin koolle.
– Se voidaan tietysti tehdä nopeallakin aikataululla. Sitten hallituksessa äänestettäisiin. Mikäli enemmistö olisi sitä mieltä, että seurataan tätä (KOK:n kantaa), niin sitten päätös implementoitaisiin.
– On teoreettisesti mahdollista, että (nykyinen) päätös pyörrettäisiin, mutta minun on vaikea kuvitella, että näin tapahtuisi. Uskon, että FIS:n alaisten hiihtolajien osalta ei kuluvalla kaudella tapahdu mitään, vaikka KOK tekisi tällaisen päätöksen. Perustan tämän yhdeksän vuoden kokemukseeni FIS:n hallituksessa, Uusitalo painottaa.
Eli venäläisiä ja valkovenäläisiä ei nähdä viivalla, kun Planican MM-hiihdot käynnistyvät 21. helmikuuta?
– Sanotaan, että teoreettisesti ja juridisesti se on mahdollista. Käytännön ja operatiivisten toimintojen osalta en usko, että on mitään relevanttia mahdollisuutta, FIS:n varapuheenjohtaja summaa.
Jos KOK vapauttaa pannassa olevat urheilijat, FIS:n kauden 2023-2024 linjasta päätetään Uusitalon mukaan vasta kesän ja syksyn kokouksissa.