FIS-pomon Venäjä-lausunnot aiheuttivat kohun – suomalaisjäseneltä suoraa tekstiä tilanteesta: "Ei mitään edellytyksiä"

3:03img
Tulosruutu 26.9.: KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho kommentoi Venäjän ympärillä käytävää keskustelua
Julkaistu 26.09.2022 19:56
Toimittajan kuva

Mikko Hyytiä

mikko.hyytia@mtv.fi

Anssi Mertaranta

anssi.mertaranta@mtv.fi

Kansainvälisen hiihtoliiton (FISin) johtokunnassa vaikuttava Martti Uusitalo tyrmää viime viikolla urheilumediassa esillä olleet kohulausunnot venäläisten ja valkovenäläisten mahdollisesta paluusta kansainvälisille kilpaladuille.

LUE MYÖS: Suomen hiihtoliitolta ehdoton linjaus venäläisurheilijoista

LUE MYÖS: Ruotsissa puhkesi raivo – hiihtopomon ulostulo venäläisurheilijoista ihmetyttää: "Mikään ei oikeuta sitä"

FISin pääsihteerin Michel Vionin kerrottiin viime viikolla sanoneen, että venäläisten ja valkovenäläisten paluu kansainvälisen lajiliiton alaiseen kilpailutoimintaan voisi tapahtua jo tulevan talven aikana.

Lausunto otettiin luonnollisesti tyrmistyksellä vastaan, sillä Venäjä jatkaa edelleen helmikuussa aloittamaansa hyökkäyssotaa Ukrainassa ja maata johtava Vladimir Putin julisti vasta viime viikolla osittaisen liikekannallepanon.

– Jokavuotisessa pohjoismaisten lajien lehdistö- ja mediatilaisuudessa, Forum Nordicumissa, pääsihteeri Vion oli tämän tyyppisiä termejä käyttänyt. Itsekin sitä ihmettelin. Siinä on ollut väärintulkintoja ja häneltä myös huolimattomia lausuntoja, Uusitalo sanoo MTV Urheilulle.

Uusitalo kertoo keskustelleensa asiasta eilen pitkästi Vionin kanssa. Hän korostaa, ettei venäläisten ja valkovenäläisten vapauttamista kansainväliseen kilpailutoimintaan ole toistaiseksi pohdittu FISissä mitenkään.

– Maaliskuussa tehtiin päätös, jonka nojalla heitä ei päästetä FISin alaisiin kilpailuihin. Tämä päätös on edelleen olemassa, eikä se ole mihinkään muuttumassa.

Vion kertoi Uusitalolle viitanneensa väärin tulkitussa lausunnossaan Kansainvälisen olympiakomitean (KOK:n) lajiliitoille toimittamaan kirjeeseen, jossa käsiteltiin venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden vapauttamista kilpailukiellostaan.

– Jossain vaiheessa sellainen tilanne varmaankin tulee eteen. Toivottavasti se tulee siinä mielessä mahdollisimman nopeasti, että nämä sotatoimet loppuisivat ja palattaisiin niin sanotusti normaaliin. Se aika ei kuitenkaan ole nyt, Uusitalo

– Niin kauan kuin Venäjän aggressiot ja sotatoimet vieraalla maaperällä ovat päällä, ei ole mitään edellytyksiä siihen, että venäläiset urheilijat voisivat osallistua.

Alkavalla maastohiihtokaudella ei tulla näkemään venäläisiä ellei sota ja muu siihen liittyvä pääty?

– Näin on.

"Keskustelua ei voi olla käymättä"

Vaikka KOK:n lausunnot ja linjaukset eivät ole kansainvälisten lajiliittojen näkökulmasta velvoittavia, tilannetta ei ole ainakaan selkiyttänyt KOK:n puheenjohtajan Thomas Bachin toistuvat viittaukset siihen, miten politiikkaa ja urheilua ei tule sekoittaa toisiinsa.

– Se tiedetään, että se on äärimmäisen vaikeaa, Uusitalo sanoo.

KOK:lle on ollut yhtä lailla vaikeaa perustella alkuvuodesta tehtyjä päätöksiä.

– Päätös suosittaa siitä, ettei yksittäisiä urheilijoita kutsuta kisoihin, oli poikkeuksellinen – tässä tilanteessa ainoa oikea – mutta kuitenkin sellainen, mitä ei sodista ja konflikteista huolimatta ole aiemmin tehty, KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho sanoo MTV Urheilulle.

– KOK:n missio koko olemassaololle on se, että ihmiset voidaan yhdistää kilpailun merkeissä riippumatta siitä, mistä he tulevat. Periaatetta, jonka mukaan yksittäinen urheilija ei joudu vastaamaan oman tai toisen maan johtajan teoista, on jouduttu sen vuoksi perustelemaan paljon enemmän, että miksi nyt mutta ei aikaisemmin.

LUE MYÖS: Pohjoismaiden olympiakomiteat ärähtivät – venäläisillä ja valkovenäläisillä ei asiaa kansainväliseen urheiluun

Terhon mukaan KOK:n hallituksen helmikuussa tekemä suositus on yhä voimissaan. Sen pohtiminen, millä aikataululla suositusta voitaisiin muuttaa, ei ole tällä hetkellä ajankohtaista.

– Se, että keskustelua tästä on laajemmalla tasolla käyty, ei tarkoita, että suositus olisi muuttunut. Pari viikkoa sitten suositus pysyi voimassa, ja esimerkiksi Pohjoismaiden ulostulo ja kanta asiassa oli hyvin selkeä.

– Keskustelua ei voi olla käymättä, koska siihen (Venäjä-päätökseen) on ollut ja on edelleen hyvin paljon eri näkemyksiä. Silloin ajatusten vaihtoa ja periaatteista keskustelua täytyy käydä. Selvää on, että asioita katsotaan maailmalla hyvin eri näkökulmista.

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto