Venäjä-tuntija: Kremlin meriraja-aikeissa on kaksi vaihtoehtoa ja toinen niistä on selvästi pahempi

Näin epäselvillä ja tarkentamattomilla tiedoilla Venäjä aiheuttaa huolta, sanoo Venäjä-tuntija Markku Kangaspuro.

Venäjä on aikeissa muuttaa yksipuolisesti Suomen ja Liettuan vastaisia merirajojaan Itämerellä, kertoo muun muassa Moscow Times.

Jotta voisi olla varma siitä, mitä Venäjä Suomelta oikein nyt haluaa, pitäisi "saada pikkuisen enemmän tietoa", sanoo Helsingin yliopiston alaisen Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro MTV Uutisille.

Kangaspuron mukaan vaihtoehtoja on kaksi. Kangaspuro korostaa, että hänen näkemyksensä ovat tässä vaiheessa vielä vahvasti spekulaatiota, koska Venäjän meriraja-aikeen todellinen luonne ei ole vielä selvillä.

– Sivistynyt ja vähemmän dramaattinen arvio on se, että kyse saattaisi olla teknisluontoisesta asiasta, kuten asiaa on julkisuudessa perusteltu. Jos se koskee sisäistä merirajaa, asia ei ole kauhean dramaattinen, Kangaspuro katsoo.

– Sotaa käyvän Venäjän luoma kehys on luonut tilanteen, jossa nämä herättävät aina aiheellista huolta. Näin epäselvillä ja tarkentamattomilla tiedoilla Venäjä aiheuttaa huolta, hän jatkaa.

Toinen vaihtoehto on huolestuttavampi.

– Jos kyse on siitä, että Venäjä aikoo yksipuolisella valmistelulla muuttaa Suomen ja Venäjän välistä merirajaa, niin sitähän Venäjä ei yksipuolisella päätöksellä voi tehdä kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Se on tietysti vakavampi asia, Kangaspuro muistuttaa.

– Lähtökohta on tietysti se, että jos he tällaista valmistelevat, he neuvottelisivat Suomen kanssa. Neuvottelupöydässä tarkasteltaisiin, onko tällaiseen minkäänlaista aihetta, hän jatkaa.

Ainekset jännityksen kiristymiseen

Kangaspuron mukaan on vaikea kuvitella, että nyt olisi "oikea ja sopiva hetki" rajojen muuttamiselle.

Moscow Timesin mukaan aikomuksesta rajojen muuttamiseen on julkaistu luonnosasiakirja Venäjän hallinnon sivulla. Linkki puolustusministeriön valmistelemaan asiakirjaan ei kuitenkaan auennut varhain keskiviikkona.

Perusteluina muutokselle mainitaan, että rajojen perusteina käytetyt merikartat eivät olleet riittävän tarkkoja, eivätkä ne "vastaa täysin nykyistä geografista tilannetta".

Rajojen siirtäminen koskisi Somerin, Suursaaren ja Ruuskerin saarien edusta-alueita sekä rajoja Suomenlahden itäosassa ja muun muassa Baltijskin sekä Zelenogradskin kaupunkien lähistöllä.

– Jos Venäjä aikoo Suomen ja Venäjän välisiä rajoja alkaa muuttamaan, on tässä ainekset pitkäaikaiseen hämmentämiseen ja jännityksen kiristymiseen sekä Suomen ja Venäjän että Venäjän ja Liettuan välillä, Kangaspuro sanoo.

– Tässä on mahdollisuus muuttaa poliittiset ja taloudelliset jännitteet jopa aluekysymyksiä koskevaksi, mikä on tietenkin selvästi vakavampi asia.

"Venäjä on monta kertaa sanonut"

Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.)kommentoi keskiviikkoaamuna, ettei Suomi hämmenny ja, että ulkoministeriö tutkii asiaa. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) mukaan Venäjän aikeet Suomen vastaisen merirajan siirtämisestä tuli Suomelle täysin yllätyksenä.

Kangaspuro muistuttaa jälleen spekuloivansa, mutta toteaa, että jos kyse on huonommasta vaihtoehdosta eli Suomen ja Venäjän rajojen muuttamisesta, on se "tietenkin viesti" paitsi Itämeren valtioille, niin myös kaikille niille liittoumille, joihin Suomi kuuluu.

– Jos kyse on siitä, sillä pyritään rajojen muuttamisen lisäksi horjuttamaan vakautta ja vakauden sekä turvallisuuden tunnetta. Ei ole kauhean kaukaa haettu ajatus, että tämä menisi Venäjän tulkinnan mukaan heidän vastatoimiensa piiriin liittyen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiin, Kangaspuro pohtii.

– Venäjä on monta kertaa sanonut, että he aikovat ryhtyä vastatoimiin. Jos spekuloidaan, niin Venäjä haluaa viestiä, että heillä on keinoja vastata meidän toimenpiteisiin, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat