Venäjälläkin pohditaan kovempia koronatoimia – Putin väläytti jopa perustuslakiäänestyksen siirtämistä

Venäjän hallitus harkitsee median mukaan kovempia koronatoimia Kiinan, Italian, Ranskan ja Italian tartuntamäärien valossa.

Venäjä on rajojensa sulkemisen lisäksi ilmoittanut sulkevansa myös kaikki koulut 23. maaliskuuta – 12. huhtikuuta. Isoissa kaupungeissa, kuten Moskovassa ja Pietarissa, on tästä päivästä lähtien kiellettyä pitää yli 50 ihmisen julkisia kokoontumisia ja yli 65-vuotiaita ihmisiä ohjeistetaan välttämään julkisia paikkoja. Lisäksi ulkomailta Venäjälle saapuvat joutuvat kahden viikon karanteeniin ja omaisten vierailuja sairaaloissa on rajoitettu. Hallituksessa on nyt keskusteltu siitä, pitäisikö saman koronatoimet ulottaa koskemaan koko maata.

– On selvää, että monien mielestä nämä suositukset ja kiellot ovat liioiteltuja, mutta samalla pitää ymmärtää, että asiantuntijoiden ja terveysviranomaisten mielestä juurikin kyseiset toimet on luokiteltu tehokkaiksi taistelussa pandemiaa vastaan, sanoi lähde Venäjän hallituksessa uutistoimisto Ria Novostille.

Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä valmistelee rikoslakiin pykälää, joka koskee koronakaranteenin rikkomista. Puolueen mukaan koronaan sairastunut ja karanteenin rikkonut tuomittaisiin huomattaviin sakkoihin, koska hän on tarkoituksella asettanut muiden ihmisten terveyden ja jopa hengen vaaraan.

Uusi perustuslaki jäihin?

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti, että perustuslain muuttamista koskevaa äänestystä voidaan siirtää, mikäli vallitseva koronavirustilanne niin vaatii.

Putinin mukaan kansalaisten henki ja terveys ovat etusijalla. Tarvittaessa kansalaiset voivat presidentin mukaan äänestää jopa kotoaan käsin.

Uudesta perustuslaista on tarkoitus järjestää kansanäänestys 22. huhtikuuta. Putin ehdotti perustuslakiin lukuisia muutoksia linjapuheessaan tammikuussa. Yksi keskeinen muutos perustuslakiin on presidentin valtaoikeuksien lisääminen entisestään. Perustuslain uudistus on herättänyt Venäjällä hiljaisen hyväksynnän lisäksi myös vastustusta. Yli 100 000 ihmistä allekirjoitti Venäjän kansalaisten avoimen vetoomuksen Euroopan neuvostolle vaatien Venäjän federaation perustuslain muutosten kiireellistä oikeudellista tarkistamista. 

Vetoomuksen laatijat huomauttavat, että Venäjän federaation presidentin ehdottamat perustuslain muutokset aiheuttavat kielteisen reaktion Venäjän yhteiskunnassa, koska "ne vahvistavat vallan epädemokraattista vertikaalisuutta, vähentävät takeita ihmisoikeuksien toteuttumisesta, heikentävät oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja keskittävät julkisen hallinnon vielä enemmän yhdelle ihmiselle".

Tällä hetkellä Venäjällä on voimassa vuonna 1993 Boris Jeltsinin presidenttikaudella hyväksytty perustuslaki.  

Lähteet: Kommersant, Ria Novosti, Meduza

Lue myös:

    Uusimmat