Britannian hallitus: Jopa 10 000 uskotaan sairastuneen koronavirukseen – pääministeri Boris Johnson: "Monet perheet tulevat vielä menettämään rakkaitaan ennenaikaisesti"

2:00imgSuomessa nyt yli sata koronatartuntaa – HUSin henkilöstön jäsenellä tartunta
Julkaistu 12.03.2020 20:45(Päivitetty 12.03.2020 21:10)

MTV UUTISET – STT – AFP

Britanniassa jopa 10 000 ihmisellä saattaa olla koronavirustartunta.

Vahvistettuja tapauksia on noin 600, mutta hallituksen tieteellisen neuvonantajan Patrick Vallancen mukaan todellinen luku on erittäin todennäköisesti 5 000:n ja 10 000:n välillä. Terveysviranomaiset arvioivat, että monet tartunnan saaneista eivät tiedä, että heillä on tartunta.

Vallance sanoi, että Britannia on noin neljä viikkoa jäljessä pahimmin koronaviruksesta kärsineistä Euroopan maista.

"Monet perheet menettävät tulevat vielä menettämään rakkaitaan ennenaikaisesti"

Tiedotustilaisuudessa tänään puhunut pääministeri Boris Johnson kutsui koronaviruspandemiaa sukupolven suurimmaksi kansanterveyden kriisiksi ja varoitti, että tilanne voi vielä pahentua.

– Monet perheet tulevat vielä menettämään rakkaitaan ennenaikaisesti, hän sanoi.

Johnson julkisti myös uusia toimia viruksen leviämisen estämiseksi. Hallitus on suositellut kaikkien oireita saavien pysyvän kotona ainakin viikon ajan. Lisäksi kouluja pyydetään perumaan matkat ulkomaille ja huonokuntoisia sekä iäkkäitä ihmisiä neuvotaan olemaan menemättä risteilyaluksille.

Toimilla pyritään hidastamaan viruksen leviämistä ja näin lieventämään maan terveydenhuoltojärjestelmään NHS:ään kohdistuvaa painetta. NHS on jo nyt tiukoilla talven flunssien hoidon kanssa.

Johnsonin mukaan lähiviikkoina otetaan todennäköisesti käyttöön muitakin toimia. Esimerkiksi massatapahtumia saatetaan määrätä peruttaviksi.

Johnson kehuu käsienpesua

Britannian toiminta on saanut osakseen kovaa kritiikkiä. Arvostelijoiden mielestä maa ei ole toiminut riittävän nopeasti ja tehokkaasti rajoittaakseen viruksen leviämistä, vaikka monet muut maat ovat tarttuneet toimeen tiukalla otteella. Esimerkiksi viruksen pahasti koettelemassa Italiassa kyliä ja kaupunkia on eristetty, matkustamista rajoitettu sekä kouluja ja kauppoja suljettu.

Pääministeri Johnson on toistuvasti sanonut, että käsien peseminen on paras puolustus virustartuntaa vastaan. Hän on myös vakuuttanut, että hallitus noudattaa tieteellisten neuvonantajien ohjeita.

Torstaina Johnson kertoi asiantuntijoiden vastustavan koulujen sulkemista, vaikka naapurimaassa Irlannissa koulut, yliopistot ja päiväkodit on suljettu ja yleisötapahtumat kielletty.

Skotlannissa pääministeri Nicola Sturgeon kertoi paikallishallinnon suosittelevan yleisötapahtumien, kuten jalkapallo- ja rugbyotteluiden perumista maanantaista alkaen. Johnson ei kuitenkaan seurannut Skotlannin esimerkkiä, sillä hänen neuvonantajiensa mukaan riski tartunnasta on pienempi suurissa joukoissa kuin pienissä ryhmissä.

Lisäksi hallitus on huolissaan kansalaisten mahdollisesta väsymisestä tiukkoihin rajoituksiin ennen kuin ne edes ovat välttämättömiä.

– Edessä on vielä pitkä matka. On tärkeää, ettemme aloita asioita ennen kuin ne ovat tarpeen, Johnson sanoi.

Lue myös: Brittiministerillä on todettu koronatartunta – tapasi viime viikolla satoja ihmisiä, joista yksi on pääministeri Boris Johnson

Monet maat ryhtyneet rajuihin toimenpiteisiin

Taistelu koronaviruksen leviämistä vastaan on saanut monet maat tarttumaan toimeen.

Norja sulkee kaikki maan koulut, yliopistot ja päiväkodit kahden viikon ajaksi, kertoo maan hallitus.

Yhteiskunnan kannalta kriittisissä tehtävissä työskentelevien vanhempien lapsille pitää järjestää hoito erityistoimin.

Myös kaikki kulttuuri- ja urheilutilaisuudet, mukaan lukien harjoitukset, perutaan ja esimerkiksi uimahallit suljetaan. Terveydenhuollon henkilöstö ei saa matkustaa ulkomaille.

Norjan tavoin myös Tanska on päättänyt kaikkien koulujen ja päiväkotien sulkemisesta, Baltian maista myös Liettua. Sen sijaan Ruotsissa ei aiota tehdä vastaavaa päätöstä ainakaan tässä vaiheessa.

Lue lisää: Norja sulkee kaikki koulut ja päiväkodit koronaviruksen takia – Ruotsi ei vieläkään seuraa perässä

Viro ei ota enää vastaan risteilyaluksia

Viro ei ota satamiinsa vastaan kansainvälisiä risteilyaluksia toukokuun alkuun saakka. Maan sisä- ja valtiovarainministerit viestittivät, että myös muun laivaliikenteen jatkaminen Ruotsiin ja mahdollisesti myös Suomeen on harkinnassa.

Viron parlamentissa aiemmin päivällä puhunut pääministeri Jüri Ratas kuvasi maan olevan koronahätätilassa. Virossa myös harkitaan koulujen sulkemista pariksi viikoksi.

Virossa yli sadan hengen kokoontumiset vaativat erityisluvan viranomaisilta.

Tilanne Italiassa riistäytynyt käsistä

Italia on ollut jo hyvän aikaa yksi Euroopan koronaviruskeskittymistä. Yksistään tänään Italiassa koronavirukseen kerrotaan kuolleen 189 ihmistä, mikä on lähes yhtä paljon kuin eilen.

Uusia tartuntoja on raportoitu tänään yli 2 600. Kaikkiaan Italiassa on nyt todettu yli 15 100 koronavirustartuntaa.

Lue myös: Monet maat yrittävät katkoa koronaviruksen reitit – Slovakia päästää maahan vain puolalaiset, liikenne Manilaan pannaan poikki

12.3.2020 kello 21.20: Täydennetty jutun Iso-Britanniaa koskevaa osiota ja muutettu otsikkoa sen mukaan. 

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus