Venäjän 10 kohdan kaupunkisotaopas väitetysti julki – suomalaismajurin tuomio: "Yksi sotarikos ja karua kieltä sotilaan arvosta"

Ukrainalaissotilas Bahmutissa helmikuussa 2023.
Ukrainalaissotilas Bahmutissa helmikuussa 2023.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 21.03.2023 12:29(Päivitetty 21.03.2023 12:54)
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Sosiaalisessa mediassa kiertää kymmenen kohdan ohjeistus, jonka väitetään olevan taisteluopas venäläissotilaille, jotka ovat tyhjentämässä rakennuksia.

Tiedossa ei ole, kuinka laajalti väitettyä ohjeistusta on levitetty ja käytännössä toteutettu.

Maavoimien esikunnan majuri Mika Mäenpään mukaan useat oppaan useat kohdat ovat "meilläkin (Puolustusvoimissa) opetettavia".

Näihin lukeutuvissa kohdissa venäläissotilaita opastetaan esimerkiksi etenemään rakennuksiin hyvin nopeasti. Ylimääräisiä pysähdyksiä rappusissa ja huoneissa tulee välttää. Lisäksi huoneisiin ja kulmien taakse tulee ennen rynnäkköä heittää käsikranaatti.

Juttu jatkuu tviitin jälkeen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: MPKK: "Venäjän armeija näivettyy – ei voimia uuteen suurhyökkäykseen jopa vuosikymmeniin"

Venäläisohjeissa todetaan, että kulmia tulee lähestyä varoen siten, ettei esimerkiksi aseen piippu paljasta lähestyvää taistelijaa. Kulman taakse vilkaistaan mahdollisimman läheltä lattiaa, opas neuvoo.

Ohjeistuksen mukaan ikkunoiden edessä seisoskelua on syytä välttää, sillä se altistaa sekä vastapuolen että omien tulelle. Sotilaita muistutetaan myös kimmokkeiden vaarasta.

Ohjeet eivät kuitenkaan jää näihin Mäenpään "järkeviksi" kuvailemiin vinkkeihin. Kohdat seitsemän ja kahdeksan kertovat Mäenpään mukaan "karua kieltään sotilaan arvosta Venäjällä".

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ukrainalaissotilas Bahmutissa helmikuussa 2023.

Ukrainalaissotilas Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutissa helmikuussa 2023. Venäjä ja Ukraina ovat taistelleet kaupungista kuukausia.

Lue myös: Ukraina kuvasi Venäjän tukikohdan toimintaa Kupjanskin metsässä – pian sen jälkeen räjähti ja isosti

Kohdassa seitsemän ohjeistetaan, että venäläissotilaiden liikkuessa pareissa tai kolmen ryhmissä ei vihollinen saa missään tapauksessa päätyä taistelijoiden väliin. Jos näin käy, pitää ohjeen mukaan tuli avata "riippumatta toveriesi läsnäolosta".

Kirjallisen ohjeen kahdeksannessa kohdassa puolestaan todetaan, että jos yksi venäläissotilaista haavoittuu, annetaan ensiapua vasta sen jälkeen, kun rakennus on täysin puhdistettu.

Tätä ohjetta perustellaan sillä, että tämä auttaa tehtävän suorittamisessa ja pelastaa enemmän ihmishenkiä. Haavoittuneelle sotilaalle se voi kuitenkin olla pahimmassa tapauksessa kuolemantuomio.

– Ei motivaatiota lisää, Mäenpää toteaa ohjeistuksen kohdista seitsemän ja kahdeksan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

4:39img

MTV Uutiset vieraili Butshassa vain päiviä sen jälkeen, kun Venäjä oli vetäytynyt kaupungista. "Butshan teurastuksessa" kuoli Ukrainan mukaan 458 ihmistä, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan uhriluku on 73-178. Juttu on huhtikuulta 2022.

Suomalaisupseerit: Kohta yhdeksän on sotarikos

Kohta yhdeksän on "sodan oikeussääntöjen vastainen", toteaa majuri Mäenpään lisäksi Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Pekka Toveri Twitterissä. Sotilasasiantuntijana jutussa toimiva Toveri on kevään eduskuntavaaleissa kokoomuksen ehdokas.

Kyseisessä kohdassa annetaan toimintaohje tapaukseen, jossa venäläissotilaat kohtaavat rakennuksia tyhjätessä haavoittuneen vihollisen. Tällaisessa tapauksessa venäläissotilaiden pitää ohjeen mukaan "neutralisoida" haavoittuneen aiheuttama uhka niin nopeasti kuin mahdollista, jopa "eliminoimalla".

– Sotarikos. Sotarikokset eivät vähennä vihollisen tausteluhalua vaan lisäävät sitä, Mäenpää katsoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:59img

Videomateriaali ukrainalaissotilaan väitetystä teloituksesta levisi tämän vuoden maaliskuussa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vannoi Ukrainan "löytävän murhaajat".

Geneven sopimus kieltää haavoittuneiden ampumisen

Geneven sodan sääntöjä käsittelevässä sopimuksessa todetaan, että esimerkiksi haavoittumisen vuoksi taistelukyvyttömiksi johtuneita on kaikissa olosuhteissa kohdeltava inhimillisesti. Tämä koskee myös aseellisiin voimiin kuuluvia henkilöitä.

Käytännössä esimerkiksi tulitaistelutaistelussa haavoittuneiden sotilaiden kohtelu on eri konflikteissa rikkonut usein Geneven sopimusta. Monissa tapauksissa omaa henkeään suojelevat taistelijat varmistavat vihollisen toimintakyvyttömyyden ampumalla tätä niin sanotusti varmuuden vuoksi.

Tiedossa esimerkiksi on, että Irakin vuoden 2003 sodassa sekä Yhdysvaltain että Britannian sotilaat ampuivat varmuuden vuoksi kuolleelta vaikuttavia, haavoittuneita ja henkilöitä, jotka näyttivät antautuvan taistelutilanteessa, jossa sitä pidettiin epäilyttävänä.

Lue myös: Kiinan Xi: "Kumppanuus Venäjän kanssa jatkossakin etusijalla"

2:44img

MTV Kiovassa: Ukraina on dokumentoinut 68 000 Venäjän sodan aikana väitetysti tekemää sotarikosta – haastattelussa valtakunnansyyttäjä. Juttu on helmikuulta 2023.

Lue myös: Kenraali Krimin väitetystä ohjuslastiräjähdyksessä: "Häpeällistä Putinille"

Juttua muokattu 21.3.2023 kello 12.53: Lisätty virke "Sotilasasiantuntijana jutussa toimiva Toveri on kevään eduskuntavaaleissa kokoomuksen ehdokas".

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota