Venäjän hybridivaikuttaminen ja kyberiskut eivät ole vain valtiojohdon käsissä – näillä aloilla toimivien suomalaisyhtiöiden kannattaa tuplavarmistaa turvallisuutensa

1:01imgKatso video: Mitä Venäjä tavoittelee hybridivaikuttamisella Suomessa? Kyberasiantuntija kertoo.
Julkaistu 21.03.2022 08:49

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Kyberasiantuntijat listaavat, millaisiin toimialoihin Venäjä pyrkii Suomessa vaikuttamaan kyberhyökkäyksin ja hybridikeinoin. 

Nykysodankäynti ei ole vain fyysisiin aseisiin tarttumista, vaan sotaa käydään tänä päivänä kaikilla rintamilla, mukaan lukien verkossa ja ihmisten mielissä.

Vaikka Venäjän sotilaallinen painopiste on tällä hetkellä Ukrainassa, maa on valppaana myös muiden valtioiden osalta muun muassa hybridivaikuttamisen kautta.

Mitä Venäjä tavoittelee hybridivaikuttamisella Suomessa? Katso jutun alussa olevalta videolta kyberasiantuntijan arvio!

Näihin aloihin Venäjä halunnee vaikuttaa Suomessa

Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéllin mukaan Suomen tulee olla hereillä myös hybridivaikuttamisen suhteen. Tällä hetkellä Suomessa Nato-keskustelu on vilkasta ja Venäjällä on intressi vaikuttaa suomalaisten Nato-kantoihin. 

Limnéll muistuttaa, että Suomi on digitaalinen yhteiskunta, joka ”pyörii tietojärjestelmien ja tietoliikenneyhteyksien varassa”. 

– Valmius reagoida sekä yhteiskuntana että yrityksissä pitää olla hyvinkin korkea, Limnéll toteaa viitaten mahdollisiin kyberhyökkäyksiin.

Hänen mukaansa tällä nimenomaisella hetkellä kyberiskut voisivat kohdistua erityisesti finanssialalle, terveydenhuoltoon sekä energian jakeluun ja tuotantoon keskittyviin yrityksiin.

– Yhtiöiden kannattaa niin sanotusti tuplavarmistaa kyberturvallisuutensa, Limnéll ohjeistaa.

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös: Oliko Nordean kyberhyökkäyksen motiivina Nato-keskustelun sabotointi? F-Securen Mikko Hyppönen: "Hyvin helppo laskea 1+1"

Lue myös: Kybertaistelu kiihtyy – asiantuntijat arvioivat suomalaisiin kohdistuvia uhkia: "Mielestäni kokeiltu sitä, miten me reagoimme"

Hybridivaikuttaminen ei ole vain valtiojohdon käsissä

Venäjän työkalupakki on Limnéllin mukaan laaja, eikä itänaapuri kaihda kierojakaan keinoja hybridivaikuttamisen kentällä. 

– Jos puhutaan kyberhyökkäyksistä, meidän täytyy olla valmiina ymmärtämään se, että Venäjältä tai Venäjää tukevilta ryhmittymiltä saattaa Suomeen kohdistua lähiaikoina vakaviakin kyberhyökkäyksiä. 

Niin ikään F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen mukaan Venäjällä on lukuisia keinoja käydä hybridisotaa. 

Mutta vaikuttaminen ei ole vain Venäjän valtiojohdon itsensä valinta. Hyppönen huomauttaa, että tällä hetkellä Venäjällä toimii kymmenittäin aktiivisia vapaaehtoisia kyberosaajia, jotka ovat valinneet puolekseen Venäjän ja siten protestoinnin länttä vastaan. 

– Kyber- ja hybridisodan sumuun liittyy nimenomaan se, että me emme varmuudella tiedä, että mitkä näistä hyökkäyksistä, joita on nähty, ovat valtiollista vaikuttamista tai mitkä ovat kenties patrioottihakkereita tai Venäjältä käsin toimivia rikollisryhmiä.

Lue myös: Uusi uhka Suomelle: Kyberrikolliset osallistuvat Ukrainan sotaan ja valitsevat puoliaan – Mikko Hyppösen mukaan tilanne on ennennäkemätön

Esimerkiksi Venäjän osalta vapaaehtoisten, valtiojohdosta riippumattomien hakkereiden, toiminta saattaa romuttaa valtiojohdon masinoiman hybridivaikuttamisen tavoitteet.

Hyppönen mainitsee esimerkkinä Suomessa käytävän Nato-keskustelun. Samalla, kun Venäjä haluaa estää Naton laajenemisen itään, pelottelu muokkaa suomalaisten Nato-kantoja myönteisempään suuntaan. 

– Heidän (vapaaehtoisten hakkerien) hyökkäyksensä ovat täysin kontrolloimattomia ja ne saattavat olla täysin ristiriidassa sen kanssa, mitä Venäjän valtio haluaisi tehdä, Hyppönen havainnollistaa.

9:30imgKatso kyberasiantuntijoiden, Mikko Hyppösen ja Jarno Limnéllin haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Kyberturvallisuus