Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit Antony Blinken ja Sergei Lavrov tapaavat tänään ensi kertaa kasvotusten Reykjavikissa. Ministerit ovat Islannissa osallistumassa Arktisen neuvoston ulkoministerikokoukseen.
Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), jolla on myös kahdenvälinen tapaaminen Blinkenin kanssa.
Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat nykyisellään hyvin huonot. Blinkenin ja Lavrovin tapaamisen odotetaan kuitenkin pohjustavan mahdollista maiden presidenttien Joe Bidenin ja Vladimir Putinin huipputapaamista kesäkuussa.
Haavisto arvioi eilen, että kokouksesta tulee erittäin mielenkiintoinen, koska paikalla ovat sekä Blinken että Lavrov.
– Se on kuitenkin aika pieni piiri. Siinä ehtii nähdä varmaan tunnelmia. Tällaisessa pienemmässä kokouksessa ehtii seurata vähän kasvojen ilmeitä ja puheen äänenpainoja, Haavisto ennakoi tiistaina.
– Ymmärtääkseni tämä on ensimmäinen Blinkenin ja Lavrovin tapaaminen Blinkenin ulkoministeriaikana. Varmasti Yhdysvaltojen ja Venäjän väliset tunnelmat näkyvät tässä kokouksessa aika hyvin.
USA:lla uusi ilmastoasenne
Blinken kommentoi kokouksen alla Yhdysvaltojen haluavan välttää lisääntyvää asevarustelua arktisella alueella.
– Meillä on huolia kasvaneesta sotilaallisesta toiminnasta arktisilla alueilla. Se heikentää mahdollisuuksiamme työskennellä kohti rauhallista ja kestävää tulevaisuutta alueella, Blinken sanoi lehdistötilaisuudessa tiistaina Reykjavikissa uutistoimisto AFP:n mukaan.
Blinkenin kommentteja edelsi Venäjän Lavrovin maanantainen kommentointi, jossa Venäjä puolusti toimiaan pohjoisessa. Lavrov varoitti muita tekemästä aluevaltauksia arktisella alueella.
Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksessa neuvoston puheenjohtajuus siirtyy Islannilta Venäjälle seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Neuvoston muodostavat Pohjoismaat, Kanada, Venäjä ja Yhdysvallat sekä kuusi arktisia alkuperäiskansoja edustavaa järjestöä.
Haaviston mukaan Reykjavikin kokous eroaa merkittävällä tavalla kahden vuoden takaisesta Rovaniemen ministerikokouksesta siinä, että Yhdysvaltojen hallinnolla on nyt aiempaa kunnianhimoisempi ote ilmastoasioihin.
– Silloin 2019 keväällä Rovaniemellä, jossa (entinen ulko)ministeri (Mike) Pompeo oli läsnä, ei ollut mahdollisuutta sanoa sanaa ilmasto loppujulkilausumassa, Haavisto muisteli.