Venäjän pelätään ryhtyvän sotilastoimiin olympialaisten yhteydessä: "Hämäys kuuluu asiaan"

3:15img
Reutersin videolla epäillään näkyvän ohjuskalustoa Krimillä – tällaista kalustoa Venäjä on tuonut Ukrainan tuntumaan harjoitusten nimissä
Julkaistu 07.02.2022 14:10

MTV UUTISET – STT

Venäjä on ajoittanut aiempia sotilastoimia olympialaisten yhteyteen.

Venäjän on pelätty vanhojen tapojensa mukaisesti ryhtyvän toimiin Ukrainassa Pekingissä alkaneiden talviolympialaisten aikana tai heti niiden päätyttyä 20. helmikuuta.

Venäjän operaatio Krimillä vuonna 2014 alkoi Venäjällä pidettyjen Sotshin talviolympialaisten jälkeen, ja vuonna 2008 Venäjä hyökkäsi Georgiaan Pekingin edellisten olympialaisten aikana, muistuttaa New York Times.

Lue lisää: Karu tiedusteluarvio: Venäjä valmistautuu täysimittaiseen hyökkäykseen Ukrainassa

Suomalaisasiantuntijat eivät näe, että olympialaisilla olisi suurta vaikutusta Venäjän päätöksentekoon Ukrainassa.

–  Mikään ei häviä niiden alle, kaikkien mielenkiinto kuitenkin on tässä. Venäjä yksin päättää, toimiiko se vai eikö toimi, sanoo everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa.

Eversti evp. Martti J. Kari ei pidä olympialaisten vaikutusta mahdottomana, mutta asiaa ei voi tietää Venäjän kohdalla varmuudella.

–  Hämäys kuuluu asiaan.

– Voi olla, että tekevät jotain, kun kaikki katsoo palloa, tai voi olla, että eivät tee.

Lue lisää: Ukrainassa uskotaan diplomaattiseen ratkaisuun enemmän kuin Venäjän hyökkäykseen – Ranskan Macron matkustaa Moskovaan

Venäjällä ja Kiinalla yhteinen viesti

Karin mukaan kaikki, mitä julkisista lähteistä on nähtävissä Venäjän toiminnasta, on julkisuuteen tieten tahtoen päästettyä tietoa.

Tämän aineiston pohjalta on hänen mukaansa mahdotonta sanoa, mikä olisi varma merkki hyökkäyksen toteutumisesta. Varmuudella voidaan sanoa vain se, että Venäjä haluaa näyttää voivansa käyttää sotilasvoimaa.

Venäjän ja Kiinan välit ovat viime aikoina lähentyneet ainakin julkisivun tasolla.

Perjantaina Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin lähettivät kahdenvälisen tapaamisensa jälkeen yhteisen viestin, jossa ne tukivat toisilleen tärkeitä teemoja.

Kiina ilmaisi vastustavansa Venäjän kanssa uusien jäsenmaiden hyväksymistä sotilasliitto Natoon. Toisaalta Venäjä esitti vastustavansa ehdottomasti Taiwanin itsenäisyyttä ja tukevansa yhden Kiinan politiikkaa. Sotilaalliset jännitteet ovat viime aikoina kasvaneet myös Taiwaninsalmella.

1:52img

Katso myös: Yhdysvallat kertoivat perjantaina saaneensa haltuunsa uutta tiedustelutietoa Venäjän suunnittelemasta hyökkäyksestä.

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä