Putinin sanansaattajat vihjailevat kylmästä tosiasiasta – "Venäjä lukee asetelmaa erittäin hyvin"

Ukrainan neuvotteluasema heikkenee tällä tahdilla joka päivä, asiantuntija toteaa.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan tuoreet kommentit heijastelevat rintamatilannetta Ukrainassa, sanoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro MTV Uutisille.

– Venäjä osaa lukea erittäin hyvin tätä asetelmaa. Venäjällä on yliote rintamalla, eikä sillä ole ilman omien poliittisten tavoitteiden saavuttamista tarvetta lähteä tekemään isompia kompromisseja, Kangaspuro arvioi puhelimitse.

Zaharova totesi keskiviikkona, että länsiviranomaiset valehtelevat väittäessään olevansa kiinnostuneita rauhasta Ukrainassa. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan rauha on mahdollinen vain, jos länsi lopettaa Kiovan aseellisen tukemisen.

Ulkoministeri Lavrov puolestaan totesi, ettei Donald Trumpin valinta presidentiksi merkittävästi muuta Yhdysvaltojen näkemystä Ukrainasta.

Lavrovin mukaan kaikki ehdotukset konfliktin jäädyttämisestä ovat ”jopa huonompia” ideoita kuin Minskin sopimus, joka solmittiin Venäjän miehitettyä Krimin vuonna 2014.

Venäjä "tietää ja laskee" riskit

Mahdollisesta rauhansopimuksesta on keskusteltu julkisuudessa runsaasti sen jälkeen, kun Trumpin valinta varmistui.

Trump on väittänyt, että hän tekee rauhan Ukrainaan 24 tunnin sisällä presidenttikautensa alettua. Sittemmin Trumpin väki on viestittänyt, että Venäjä ja Ukraina pannaan neuvottelupöytään vuorokaudessa, joten maalitolppien siirto on alkanut.

– Venäjä tuskin luottaa kauhean paljon siihen, että Trumpin puheista tulee jotain, Kangaspuro sanoo.

– Venäjällä on jo kokemusta Trumpista. Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet romuttuivat ja Yhdysvallat lisäsi aseapua Ukrainalle huomattavasti presidentti Barack Obaman hallintoon nähden, hän jatkaa.

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjän vaalivaikuttaminen Yhdysvalloissa pyrki joka tapauksessa siihen, että Trump on tammikuusta lähtien Valkoisessa talossa. Trumpin hallinnon uskotaan suhtautuvan Joe Bidenia penseämmin Ukrainan aseelliseen tukemiseen. Lisää Venäjän vaalivaikuttamisesta voi lukea alla olevasta linkistä.

Jos Venäjä ei Trumpin rauhansopimusehdotuksista syty, on mahdollista, että Yhdysvallat lisää myös vuonna 2025 Ukrainan tukemista.

Tämä olisi Trumpin puheiden vastaista, mutta ei valtaisa yllätys hänen ennalta-arvaamattomuutensa huomioiden.

– Venäjä tietää ja laskee, että riskit ovat joka tapauksessa olemassa, Kangaspuro toteaa.

– Kylmä tosiasia on, että sota etenee Venäjän tahtipuikon rytmissä ja se määrittää neuvotteluasemia, hän jatkaa.

Venäjä tuskin luopuu Kiina-kortista

Kangaspuro ei pidä mahdottomana sellaistakaan skenaariota, jossa Trump yrittää rauhaa, mutta jos joko Ukraina tai Venäjä ei sen rauhanehdoista innostu, antaa Yhdysvallat asian niin sanotusti olla.

Vaikka Euroopassa Venäjän ja Ukrainan tilanne ovat keskeisiä kysymyksiä, on Yhdysvalloilla monta muutakin ulkopoliittistarautaa tulessa. Lähi-idän tilanne dominoi uutisointia maailmalla, eikä Kiinakaan ole mihinkään katoamassa.

Kiinan kysymys on myös Venäjälle äärimmäisen tärkeä. Trumpin ensimmäisen presidenttikaudella Kiinan-vastainen kauppapolitiikka eli kulta-aikaansa ja jatkoa on todennäköisesti luvassa.

Asiantuntija-arvioiden mukaan Yhdysvallat voisikin olla valmis tekemään myönnytyksiä Venäjän suuntaan, jos Kreml viilentäisi lämpimät välinsä Kiinaan. Ongelma on, ettei tässä ole Venäjän kannalta ”mitään järkeä”, Kangaspuron sanoo.

– Silloin Venäjä pelaisi pois vahvimman kansainvälisen korttinsa, hän jatkaa.

Ukrainan neuvotteluasema heikkenee

Venäjän vaatimukset mahdollisiin rauhanneuvotteluihin ovat konkreettisia, Kangaspuro sanoo.

Kreml haluaa haltuunsa suurempia alueita kuin joita sen sotilaat tällä hetkellä miehittävät Itä- ja Etelä-Ukrainassa. Lisäksi Venäjä tahtoo rajoittaa Ukrainan armeijan kokoa ja estää sen Nato-jäsenyyden.

– Venäjää ei kiinnosta keskustella sellaisista rauhanehdoista, jotka eivät sen minimitavoitteita täytä. Tällä hetkellä ei ole myöskään tarvetta tai syytä, Kangaspuro arvioi.

– Ukrainan neuvotteluasema heikkenee tällä tahdilla joka päivä, hän jatkaa.

Ukrainan sodan tilanteesta voi lukea lisää alla olevista linkeistä. Äskettäin Yhdysvaltalaisviranomaiset myönsivät yhdysvaltalaislehti New York Timesille, ettei sota enää ole enää pattitilanteessa, vaan Venäjä etenee. Ukraina on myös menettänyt suuren osan Venäjän Kurskissa valloittamistaan alueista.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat