Venäjän syytetään urkkineen muiden valtioiden koronarokotteita: Nopea aikataulu herättää ihmetystä: "Perustuu samaan rokotteeseen, jolla on torjuttu sekä ebolaa että MERSiä"

2:23imgKatso video: Näin koronarokotteen valmistus tapahtuu venäläisessä tutkimuslaitoksessa.
Julkaistu 20.07.2020 21:58

Olli-Pekka Toivanen

olli-pekka.toivanen@mtv.fi

Koronarokotetta kehitetään tällä hetkellä epidemiologian ja mikrobiologian instituutissa Moskovassa. Laitoksen turvallisuustoimet ovat tiukat.

Instituutin toimintaa tutkineelle CNN:n toimittajalle luovutettiin kuvamateriaalia, jossa rokotetta muun muassa testataan ihmiskoekaniineihin.

Instituuttia johtaa Alexander Ginsburg, jonka kerrotaan ruiskuttaneen rokotetta itseensä ennen varsinaisten testien alkamista. 

– Tämä on osoittautunut odottamattoman mutkikkaaksi haasteeksi. Meidän täytyy kehittää rokote tätä tautia vastaan hyvin lyhyessä ajassa, Ginsburg kommentoi CNN:n saamassa videomateriaalissa.

Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Kanadan turvallisuusviranomaiset ovat syyttäneet Venäjää maiden koronarokotteen kehittämiseen osallistuvien organisaatioiden hakkeroinnista. Venäjä on kiistänyt syytteet.

Venäjän kansallisen sijoitusrahasto RDIF:n johtaja Kirill Dmitriev pitää syytöksiä erikoisina. RDIF on rahoittanut Venäjän koronarokotetutkimusta. 

– Olemme hyvin yllättyneitä ajoituksesta, sillä nämä (syytökset) tulevat seuraavana päivänä, kun olemme ilmoittaneet odottavamme rokotteemme hyväksymistä elokuussa, Dmitriev kertoo CNN:n videohaastattelussa.

Ihmetystä on herättänyt, miten Venäjä olisi kyennyt kehittämään toimivan rokotteen suhteellisen lyhyessä ajassa. 

– Rokotteemme perustuu samaan rokotteeseen, jolla on torjuttu sekä ebolaa että MERSiä (MERS-cov- tyypin koronaviruksen aiheuttama tauti), ja tutkijamme korvasivat noiden virusten proteiinit toisilla, Dmitriev kertoo. 

Lähde: CNN.

Lue lisää: USA:n, Britannian ja Kanadan mukaan Venäjä-yhteyksiä omaavat hakkerit hyökkäsivät rokotetutkimukseen

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä