Lääkeyhtiö Modernan toimitusjohtaja varoittaa Euroopan maita koronarokotteeseen liittyvien sopimusneuvottelujen pitkittämisestä.
Stephane Bancel kertoi uutistoimisto AFP:lle, että neuvottelujen viivästyminen heijastuu rokotetoimituksiin, sillä aiemmin sopimuksen tehneet maat pääsevät etusijalle.
Hän painotti Yhdysvaltain varanneen jo elokuun alkupuolella 100 miljoonaa annosta Modernan kehittelemää rokotetta. Yhtiöllä on lisäksi varastossa useampi miljoona annosta odottamassa yhdysvaltalaisviranomaisten hyväksyntää.
Moderna ilmoitti eilen, että sen kehittelemä koronavirusrokote on osoittautunut testeissä lähes 95-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.
Fauci pitää alustavia tuloksia vaikuttavina
Moderna on kehittänyt rokotettaan yhteistyössä Yhdysvaltain kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston (NIAID) kanssa.
Virastoa johtava Anthony Fauci kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan pitävänsä Modernan alustavia koronarokotetuloksia erittäin vaikuttavina. Fauci sanoi odottaneensa, että rokote voisi saada 70–75 prosentin tehon tautia vastaan.
– En usko kenenkään odottaneen, että tulokset olisivat näin hyviä, Fauci sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.
Faucin mukaan tuoreet tulokset osoittavat, että rna-teknologiaan perustuvat rokotteet ovat tehokkaita. Uuteen rokotteeseen liittyy kuitenkin vielä useita kysymyksiä, kuten se, kuinka kauan sen tuottama vastustuskyky kestää.
Lue myös: Nämä kolme tärkeää vaihetta ovat vielä edessä, ennen kuin suomalaiset voivat saada koronarokotteen – "Emme myöskään tiedä estääkö se tartuttavuutta"
Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja vaatii puolestaan Modernaa pitämään kiinni lupauksestaan olla hakematta patenttia rokotteelleen.
Rokotteen tulisi järjestön mukaan olla saatavissa tasapuolisesti ympäri maailman läpinäkyvään omakustannehintaan, sanoo Dana Gill, joka toimii järjestön Yhdysvaltojen rokote- ja lääkepolitiikan asiantuntijana.
Gill muistuttaa, että Modernan rokotteen tutkimus, kehitys ja valmistus on korvattu lähes kokonaan julkisin varoin.