Venäjän joukot ovat piirittäneet ja pommittaneet kaakkoista satamakaupunkia Mariupolia sodan alkupäivistä lähtien. Vaikka Venäjä ei ole onnistunut valloittamaan sitä ainakaan vielä, enteilee sen käyttämä taktiikka synkkää tulevaisuutta niin Mariupolille kuin muillekin merkittäville ukrainalaiskaupungeille.
Viime viikolla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui Mariupolin piirityksen tapahtumia sotarikoksiksi, jotka muistetaan vielä vuosikymmenten päästä.
Kaupungin tilannetta voi kuvailla humanitaariseksi katastrofiksi.
Noin 300 000 siviilin kerrotaan olevan yhä jumissa kaupungissa. Venäjän iskujen vuoksi kaupungista on suurelta osin katkenneet sähköt ja juokseva vesi. Lääkkeistä ja ruoasta on pulaa.
Pelkällä etunimellään esiintyvä asukas Andrei sanoi uutistoimisto Reutersille viikonloppuna, että kuolleet oli ohjeistettu keräämään kellareihin.
Ne kuitenkin ovat täynnä suojaa hakevia ihmisiä, joten asukkailla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin haudata läheisensä ja naapurinsa pihoille ja yleisille viheralueille.
– Toivon, että he saavat jonkinlaisen uudelleenhautaamisen, ja tämä on vain väliaikaista, Andrei totesi kaivaessaan naapureilleen hautaa tienviereen.
Katso videolta lisää siitä, miltä elämä Mariupolissa näytti loppuviikolla. Huomioithan, että sisältö voi järkyttää herkimpiä:
3:32
Ukrainan viranomaisten mukaan Mariupolissa olisi kuollut yli 3 000 siviiliä.
Jotkin kaupunginosat ovat jo Venäjän joukkojen hallussa. Siellä elävien ihmisten kohtaloista on vaikea saada tietoa.
Avustusjärjestöjen mukaan Venäjä ei päästä humanitaarista apua paikalle, ja sitä on myös syytetty evakuoitavien ihmisten tulittamisesta. Keskiviikkona Ukraina ei enää edes ilmoittanut yrittävänsä humanitaarisen käytävän avaamista Mariupoliin.
Venäjä tarjosi viikonloppuna Mariupolille mahdollisuutta humanitaariseen käytävään, jonka kautta siviilit voisivat paeta – mutta hintana oli kaupungin antautuminen. Mariupol ei tähän suostunut.
Suuri strateginen ja psykologinen merkitys
Mariupolin kohtalo on tärkeää niin Venäjälle kuin Ukrainallekin. Venäjä havittelee maayhteyttä Krimin niemimaalle, Ukraina pelkää maiden menetyksen lisäksi suuria taloudellisia tappioita.
Maantieteellisen ja taloudellisen merkityksen lisäksi on kyse psykologiasta – jos valtaus onnistuisi, Venäjän presidentti Vladimir Putin saisi vihdoin konkreettisen erävoitoin, jota esitellä kansalleen.
Propagandakoneisto saisi lisää vettä myllyynsä. Kun kansalle tarjotaan tarinoita onnistumisista, sota nähdään mielekkäämpänä ja oikeutettuna.
Lisäksi Putinille kyse voi olla jostain henkilökohtaisemmasta. Hän näkee Ukrainan Mustanmeren rannikon osaksi Novorossijaa (suom. Uusi Venäjä). Ajattelu juontaa juurensa 1700-luvulle, kun kyseiset alueet yhä olivat osa Venäjää.
Katso video: Tässä kolme tärkeintä syytä, miksi Mariupolin merkitys on niin suuri
2:43
Ukrainan puolella taistelutahto on ollut suurta niin armeijan kuin kansankin keskuudessa. Ukrainan onnistunut puolustustaistelu ja Venäjän heikko menestys ovat rohkaisseet ukrainalaisia ja antaneet toivoa.
Mariupolin kaltaisen merkittävän kaupungin menettäminen voisi siis kolhaista tätä mielikuvaa.
Onko Mariupolilla enää mahdollisuutta?
Venäjä vaati Mariupolia antautumaan maanantaihin mennessä, mutta kaupunki kieltäytyi.
Asiantuntijoilla on ollut ristiriitaisia mielipiteitä siitä, kuinka todennäköistä Mariupolin valtaaminen on. Jotkut ovat arvioineet sen olevan väistämätöntä, mutta toisten mielestä Ukrainalla on yhä mahdollisuus.
Esimerkiksi maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa sanoi tiistaina Viiden jälkeen -ohjelmassa, ettei Venäjällä ole riittävästi sotilaista Mariupolin valtaamiseen. Ukraina on vannonut puolustavansa kaupunkia viimeiseen sotilaaseen saakka, ja onkin saanut pidettyä kaupungin yllättävänkin pitkään.
Institute for the Study of War -ajatushautomo arvioi tiistaina Venäjän etenevän hitaasti, mutta varmasti. Venäjällä on Mariupolissa tukenaan tshetsheenijoukkoja.
Toisaalta Venäjä ei välttämättä tarvitse sotilaita, jos se tuhoaa Mariupolin raunioiksi. Kuten se on jo pitkälti tehnyt.
Se antaa myös muille kaupungeille viestiä siitä, mitä voi seurata, jos ne käyvät vastarintaan Mariupolin tapaan.
– Venäjä ei pystynyt kävelemään Mariupoliin, sanoo Britannian armeijan kenraali sir Richard Barrons BBC:n haastattelussa.
– He eivät pystyneet ajamaan sinne panssarivaunuille, joten he pommittivat sen murskaksi. Ja tätä voimme odottaa myös kaikissa muissa paikoissa, jotka ovat [Venäjälle] tärkeitä.
Video: Ilma- ja satelliittikuvat näyttävät, millaista tuhoa Mariupolin kaupunki on kärsinyt kuukauden aikana
2:21