Ukrainan pääministerin mukaan ukrainalaisjoukot piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa eivät aio antautua. Venäjä oli aiemmin asettanut joukoille takarajan laskea aseensa sunnuntai-iltapäivään mennessä.
Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoi yhdysvaltalaisen ABC-kanavan haastattelussa, että Venäjä ei ole saanut Mariupolia kokonaan vallattua.
– Kaupungissa on edelleen joukkojamme, sotilaitamme. Ja he taistelevat loppuun saakka, Shmyhal sanoi.
Ennen helmikuun 24. päivä alkanutta Venäjän hyökkäystä Mariupol oli väestömäärältään maan 10. suurin kaupunki, jossa asui noin 430 000 ihmistä.
Mariupolista käydyt taistelut ovat olleet pitkiä ja verisiä. Sekä maasta, lennokeista että satelliiteista otetut kuvat ovat viestittäneet kuvaa tuhotusta kaupungista, joka tuo mieleen toisen maailmansodan Stalingradin.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti aiemmin, että jos Venäjä tappaa kaupunkia puolustavat ukrainalaissotilaat, rauhanneuvottelut lähes kaksi kuukautta kestäneen sodan lopettamiseksi päättyvät.
Taistelu Mariupolista on kestänyt merkittävästi pidempään kuin asiantuntijat arvioivat. Tavallaan Mariupol onkin kuin koko sodan kulku tiivistetysti: Venäjän suunnitelmat eivät ole toteutuneet ja Ukrainan puolustus on vastoin odotuksia kestänyt.
Neljä syytä vallata Mariupol
Mariupol on jo liki kahden kuukauden ajan maksanut Venäjälle sotilaita, kalustoa ja aikaa.
Mutta miksi kaupungin valloitus on niin tärkeää Venäjälle? BBC:n turvallisuusasiantuntija Frank Gardner listaa neljä syytä.
Ensinnäkin Venäjä haluaa ehdottomasti varmistaa maayhteyden vuonna 2014 miehittämältään Krimin niemimaalta Donbassiin.
Vaikka maantieteellisesti rannikkokaupunki Mariupol on siis vain pieni läntti kartalla, niin sen sijainti on strategisesti tärkeä.
Toisekseen Mariupol on keskeinen kaupunki Ukrainan taloudelle. Se on Asovanmeren suurin satama, jossa on rutkasti rauta- ja terästeollisuutta.
Kaupunki on myös keskeinen Ukrainan vientiteollisuudelle, sillä rauhan aikana sen kautta laivoihin lastataan muun muassa terästä, hiiltä ja maissia.
Lue myös: Kira, 12, pakeni Mariupolista ja joutui miinan räjähdettyä Venäjän joukkojen haltuun – katso orpotytön tarina
Kolmas syy on propaganda, BBC kirjoittaa. Mariupolissa leiriään pitää sotilasyksikkö nimeltä Azov-pataljoona, jossa on äärioikeistolaisia, mukaan lukien uusnatseja.
Vaikka Azov-pataljoona on vain pienen pieni osa Ukrainan sotilaallisesta kokonaisvahvuudesta, on se ollut Kremlin propagandan keskiössä jo pitkään. Vangeiksi mahdollisesti jäävät Azov-pataljoonan sotilaat olisivat potentiaalisia herkkupaloja venäläiselle propagandakoneistolle.
Neljäs syy on presidentti Vladimir Putinin visioihin lukeutuva Novorossiya eli Uusi Venäjä. Se on 1700–1800-lukujen historiaa käsittelevistä kirjoista tuttu termi. Sana pitää sisällään maantieteellisen alueen, johon lukeutuu myös Ukrainan Mustanmeren rannikko. Tuolla rannikolla sijaitsee myös Mariupol, jonka sinnikäs vastarinta hankaloittaa Kremlin nokkamiehen unelmien toteutumista.
Lue myös: Erikoishaastattelu: Presidentti Zelenskyi herkistyi CNN:lle sodassa kuolleista lapsista – "Isänä sattuu todella paljon"
2:09