Venäjän väitetään peukaloivan Yhdysvaltojen presidenttipeliä: Tietovuodolla Trumpin puolesta?

Hillary Clinton Donald Trump
Hillary Clintonin kampanjatiimi epäilee venäläisten yrittävän auttaa tietomurrolla Donald Trumpia presidenttikisassa.AFP
Julkaistu 25.07.2016 17:32

MTV UUTISET - STT

Yhdysvalloissa demokraattien puoluekokouksen alkua on varjostanut viikonloppuna paljastunut sähköpostivuoto, jonka jälkien epäillään johtavan Venäjälle.

Näin väittää presidenttiehdokkaaksi nousevan Hillary Clintonin kampanjakoneisto. Yhdysvaltalaislehdet kuten New York Times ja Washington Post kirjoittavat, että osa kyberturvallisuuden asiantuntijoista on samaa mieltä.

Clintonin kampanjapäällikkö Robby Mook sanoi televisiokanavan ABC:n haastattelussa sunnuntaina, että asiantuntijoiden mukaan tietomurron takana olisi Venäjä, joka haluaa tukea republikaanien Donald Trumpin nousua presidentiksi.

Wikileaks-vuotosivusto julkaisi viikonloppuna liki 20000 demokraattien kansallisen komitean sähköpostia. Niistä paljastui, että useat komitean jäsenet ja sen puheenjohtaja Debbie Wasserman Schultz suosivat ehdokaskisassa Clintonia ja miettivät keinoja, joilla haitata vastaehdokas Bernie Sandersin kampanjaa.

Wasserman Schultz ilmoitti sunnuntaina, että jättää tehtävänsä komitean johdossa puoluekokouksen jälkeen.

  • Tietoturvayhtiö CrowdStrike kertoi kesäkuussa, että kaksi kilpailevaa venäläiseen tiedustelupalveluun yhdistettyä hakkeriryhmää murtautui demokraattien tietojärjestelmiin.
  • Juuri ennen uusimman sähköpostivuodon tuloa julkisuuteen yhdysvaltalaisia tiedustelu- ja turvallisuuspalveluiden edustajia oli kokoontunut Valkoiseen taloon keskustelemaan demokraatteihin kohdistuneesta tietomurrosta.
  • New York Times huomauttaa, että vuodon ajoitus puoluekokouksien välipäiville vaikuttaa liian suunnitellulta ollakseen sattumaa.
  • Venäjä on tiedetty aiemminkin ulkoistaneen tietomurtoja hakkeriryhmille. 
  • Republikaaniehdokas Donald Trumpin kampanjapäälliköllä Paul Manafortilla on tunnetusti lämpimät suhteet Venäjään. Hän on aiemmin toiminut lobbausfirman kautta neuvonantajana Ukrainan syrjäytetylle presidentille Viktor Janukovitshille, joka elää nykyisin maanpaossa Venäjällä. Manafort on kiistänyt yhdysvaltalaismedialle väitteet siitä, että republikaanien kampanjalla olisi venäläistuki.  

Tuttu kaava käytössä 

Informaatiosotaa tutkinut sotatieteiden tohtori Saara Jantunen huomauttaa, että vuodot on tehokas informaatiovaikuttamisen keino.

– Erityisen hyvin ne toimivat demokraattisissa yhteiskunnissa. Tämä sähköpostikohu taitaa olla ensimmäinen kerta, kun vuotojen motiiviin kiinnitetään laajemmin huomiota, Jantunen sanoo STT:lle yksityisviestillä Twitterissä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää väitteitä Venäjän puuttumisesta uskottavina. Hän korostaa, että varmojen todisteiden saaminen tällaisissa tapauksissa on mahdotonta.

Tapahtumien kulku kuitenkin muistuttaa Aaltolan mukaan kaavaa, jota venäläiset valtiolliset tai valtiota lähellä olevat toimijat ovat aiemminkin käyttäneet yrittäessään puuttua länsimaiden sisäpolitiikkaan.

– Nähtäväksi jää, miten kokous kokonaisuudessaan sujuu. Clintonin ehdokkuuden kannalta on erittäin tärkeää, että kokous sujuu hyvin, jotta hän saa varmistettua kannatuksen nousun. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat