New York Times kertoo hakkereiden murtautuneen yli kolmen vuoden ajan Euroopan Unionin diplomaattiviestiverkkoihin. Tietomurtojen seurauksena yli 1000 eri EU-maiden diplomaattien ja virkamiesten välillä lähetettyä salaista viestiä on päätynyt hakkereiden käsiin.
New York Times sai haltuunsa noin 1100 hakkereiden kaappaamaa diplomaattisähkettä. Lehti julkaisi kaikki viestit pdf-tiedostona nettisivuillaan.
Lehti kertoo, että sähkeissä käsitellään muun muassa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin hallinnon arvaamattomuutta, vaikeutta päästä sopimuksiin Venäjän ja Kiinan kanssa sekä pelkoa siitä, että Iran varustelee itsensä ydinasein.
"Menestys ainakin Putinille"
Yhdessä sähkeessä eurooppalaiset diplomaatit luonnehtivat Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin heinäkuista tapaamista Helsingissä ”menestyksesi (ainakin Putinille)”.
Tapaamista seuranneissa diplomaattiviesteissä käsiteltiin sitä, miten Valkoinen talo pyrki rajoittamaan vahinkoja, joita seurasi Trumpin odottamattomista kommenteista huipputapaamisen tiedotustilaisuudessa yhdessä Putinin kanssa.
Trump näytti tuolloin hyväksyvän sen, että venäläisviranomaiset saisivat kuulustellla amerikkalaisdiplomaatteja vaihtokauppana siitä, että erikoissyytäjä Robert Mueller pääsisi kuulustelemaan venäläisiä, joilla epäillään olleen yhteyksiä Trumpin vaalikampanjaan.
"Nyrkkeilyottelu ilman sääntöjä"
Useissa sähkeissä käsitellään Venäjän ja Ukrainan välistä kiristynyttä konfliktia. Helmikuun 8. päivätyssä sähkeessä eruooppalaisdiplomaatti varoittaa, että Venäjä on jo mahdollisesti sijoittanut Krimille ydinkärkiä. Yhdysvaltalaiset diplomaatit sanoivat, etteivät ole nähneet todisteita ydinkärjistä.
Eräässä toissa taas käsiteltiin EU:n edustajien ja Kiinan presidentin Xi Jingpingin tapaamista. Sähkeen mukaan Xi oli huolissaan siitä, että Yhdysvallat ”kiusaa” Kiinaa tavalla, joka muistuttaa ”nyrkkeilyottelua ilman sääntöjä”.
Asiantuntija: Jäljet johtavat Kiinaan
Tietomurron havaitsi tietoturvayhtiö Area1. New York Timesin tietojen mukaan hakkerien tietomurtoon käyttämä teknologia muistuttaa paljon Kiinan asevoimien käyttämää teknologiaa.
Area 1:n asiantuntijat arvioivatkin, että tietomurron on tehnyt Kiinan asevoimien Strategiset tukijoukot, joka on Kiinan signaalitiedusteluun sidoksissa oleva erikoisyksikkö.
– Laajan teknisen analyysin ja vuosien kokemuksen perusteella voin sanoa, että ei ole epäilystäkään, etteikö tällä kampanjalla olisi yhteyttä Kiinan hallitukseen sanoo Area 1:n asiantuntija Blake Darche.
Laaja tietomurto
Tietomurto on ollut varsin laaja. Se on Euroopan Unionin lisäksi kohdistunut myös YK:iin, useiden maiden ulko- ja valtiovarainministeriöihin sekä muun muassa Yhdysvaltain ammattiliittojen keskusjärjestö AFL-CIO:on.
Suurin osa asiakirjoista on tavallisia diplomaattiraportteja eri asemapaikoista. Niissä luonnehditaan asemamaan johtajien tai muiden maiden diplomaattien kanssa käytyjä keskusteluita. Joukossa on myös Euroopan valtioille jaettuja muistioita esimerkiksi Saudi-Arabian ja Israelin johtajien keskusteluista.